Aloitus
Kuviot
Tuki
Pingotus
Kirjominen
Viimeistely
Ongelmia ja linkkejä


Kirjontalaitteen käyttäminen ei ole vaikeata. Onnistunut työskentely vaatii kuitenkin tarkkuutta ja perusasioiden hallintaa. Aluksi voi olla hyödyllistä kokeilla muutamien kuvioiden kirjomista tilkuille ja harjoitella siten työskentelytapoja.

Jos kirjontakuvio ommellaan sellaiselle luonnonkuituiselle kankaalle, joka kutistuu pesussa ja valmista tuotetta tullaan pesemään, kangas on kutistettava ennen kirjomista. Jos kangasta ei kutisteta, kangas ei pääse kutistumaan kirjonnan alalta ensimmäisessä pesussa, ja kun se muualta kutistuu - seurauksena on vetävä tai kupruuntunut kirjontakuvio aivan samoin kuin venyneelle kankaalle kirjottaessa. Parhaiten kangas kutistuu, kun se pestään aivan samoin kuin valmis tuotekin tullaan pesemään (pesukoneessa pyykinpesuaineen kanssa). Jos peseminen ei ole mahdollista, kangas voidaan kastella pesuveden lämpöiseen veteen noin 20 minuutiksi ja nostetaan sitten kuivumaan. Kankaan annetaan kuivua rauhassa, jotta se pääsee kutistumaan.

Kangas silitetään ennen kirjomista, jos se on ryppyinen. Silitetylle kankaalle kirjonta muodostuu tasaisemmaksi ja kuvion kohdistaminen on huomattavasti helpompaa kuin ryppyisellä kankaalla. Jos silittämisessä käytetään höyryä, kankaan annetaan kuivahtaa ennen kehykseen asettamista, koska kehyksestä saattaa jäädä paha jälki kosteaan kankaaseen. Kostea kangas saattaa myös venyä kirjonnan aikana.

Jos kirjonta tehdään sellaiseen vaatteenosaan joka tuetaan kiinnisilitettävällä tukikankaalla, tukikangas kiinnitetään ennen kirjomista ja ennen kirjontatukimateriaalin asettamista paikalleen. Vaatteeseen silitetty tukikangas ei välttämättä riitä kirjontakuvioiden tueksi yksinään.

artista2


Kuviohaku

Usein kirjontaa jo suunniteltaessa tiedetään tekstiili, johon kirjonta on tarkoitettu. Sitten etsitään tarkoitukseen ja tekstiiliin soveltuva kuvio.

Aloita kirjominen noutamalla haluamasi kuvio kirjontalaitteen muistista, jos sinne on tallennettu sopiva kuvio.

valinta

 
Kuvioita on saatavana myös kirjontakorteille tallennettuna. Nämä kuviot ovat kirjonnan ammattilaisten suunnittelemia, jolloin kuvioiden digitoinnin laatu on yleensä erittäin hyvä.

korttikone2

 
Jos käytössäsi on kirjontalaitteen lisäksi myös tietokone ja kirjontaohjelma, voit:

  • noutaa kuvioita kirjottavaksi internetistä
  • yhdistellä valmiita kuvioita toisiinsa
  • suunnitella ja digitoida omia kuvioitasi.

Internetistä on saatavilla ilmaisia ja maksullisia kuvioita. Ilmaisten kuvioiden laatu vaihtelee huomattavasti, koska tekijöinä eivät välttämättä ole alan ammattilaiset.

artista2


Langat

Konekirjontaan on olemassa monenlaisia lankoja. Yleensä parhaan lopputuloksen antavat kuitenkin konekirjontalangat, jotka on kehitetty erityisesti tähän käyttöön. Erilaisilla langoilla voit lisätä työhön monenlaisia pintavaikutelmia. Eri langat soveltuvat myös erilaisten kankaiden kirjontaan. Valmiin työn ominaisuuksiin ja laatuun vaikuttaa huomattavasti myös työssä käytetty puolalanka.

Konekirjontalanka - Ompelukoneella tai kirjontalaitteella tapahtuvaan kirjontaan tarkoitettu lanka. Konekirjontalanka on tavallista ompelulankaa ohuempaa, liukkaampaa ja kiiltävämpää. Konekirjontalankoja valmistetaan eniten viskoosista ja polyesteristä. Konekirjontalangalla kirjottaessa lopputulos on pinnaltaan tasaisempi ja kiiltävämpi kuin, jos sama kuvio kirjottaisiin tavallisella ompelulangalla.

Alla olevassa kuvassa on käytetty vasemmalta lukien  metalloitua lankaa, konekirjontalankaa ja villakonekirjontalankaa.

kiekurat1

 
Viskoosikonekirjontalanka
- Viskoosilangat ovat konekirjontalangoista yleisimpiä Suomessa. Numeroa 40 olevat langat ovat parhaita kirjontakuvioissa käytettäviksi. Useimmat valmiit kirjontakuviot on alunperin suunniteltu kirjottavaksi juuri tämän vahvuisella langalla. Viskoosikonekirjontalangoissa on yleensä suuri värivalikoima. Tällä hetkellä markkinoilla on monia merkkejä: ainakin Madeira, Sulky, Güterman ja Mettler. Viskoosilanka soveltuu monenlaisiin kirjontatöihin, mutta ei sellaisiin, jotka joutuvat kovaan kulutukseen, koska viskoosin hankauksenkesto ei ole kovin hyvä.

isacord     isafil

 
Polyesterikonekirjontalanka
- Polyesteristä valmistettu konekirjontalanka on yhtä kiiltävää ja tasaista kuin viskoosistakin valmistettu, mutta huomattavasti tätä vahvempaa. Siksi polyesterilangan suosio on suuressa nousussa. Polyesterikonekirjontalankoja on saatavana ainakin Marathon- ja Mettler-tuotemerkeillä. Polyesterilangat soveltuvat hyvin sellaisiin kirjontakuvioihin, jotka joutuvat myös rasitukselle ja kulutukselle alttiiksi. Tämä lanka on vahva, värinpitävä ja kestää hyvin toistuvia pesuja.

Metalloidut konekirjontalangat - Metalloidut langat voivat olla joskus vaikeita käyttää kirjontakuvioissa heikon vetolujuutensa vuoksi. Hyvälaatuisia metalloituja lankoja on kuitenkin markkinoilla, esimerkiksi tuotemerkeillä Sulky ja Mettler. Yenmet-metallikirjontalanka on erittäin hyvälaatuinen, mutta sitä ei toistaiseksi ole saatavana Suomesta. Metalloiduilla langoilla saa kirjontatöihin uudenlaisia, metallinhohtoisina kiilteleviä vaikutelmia. Metalloituja lankoja käytettäessä on ratkaistava eräs ongelma. Metalloidut langat ovat kovia ja niillä ommeltuna kirjontakuviosta syntyy myös kova ja paksu. Tästä syystä tikkitiheyttä olisi syytä harventaa, mutta koska metalloidut langat ovat rakenteeltaan tiukkoja, eivätkä siksi peitä kankaan pintaa kovin hyvin, jo pienikin harvennus tikkitiheydessä näkyy heti kirjotussa pinnassa rakoina.

metlangat1     isamet

 
Halutessasi voit käyttää puolalankana melkein mitä tahansa ompelukonekäyttöön tarkoitettua lankaa, mutta parhaan kirjontatuloksen saat käyttämällä erityiseksi alalangaksi tarkoitettua, ohutta lankaa. Kerrattu polyesterilanka numero 60/2 on osoittautunut erittäin hyväksi. Kerrattu lanka antaa sopivasti kitkaa puolakotelon kiristinlevyn välissä. Jos langan kitka on vähäinen, puolalanka nousee helposti työn oikealle puolelle näkyviin, mikä ei ole lainkaan toivottavaa. Tämä polyesterilanka (60/2) on silti huomattavasti tavallista ompelulankaa ohuempaa, ja siksi kirjontakuvio säilyy melko ohuena. Tämän tyyppistä lankaa on myynnissä sekä pikkurullissa (120 - 200 m) että suurissa, saumurilankakartioissa (5000 m).

alalangat1

 
Puolalangaksi on saatavana myös erityistä polyamidilankaa, joka valmistetaan katkomattomista filamenttikuiduista. Tämä lanka on ohutta ja sileää. Kirjottu kuvio muodostuu ohueksi, mutta liukkaan langan vaikeutena saattaa olla, ettei alalankaan muodostu tarpeeksi kitkaa ompelun aikana. Jos puolalanka kulkee liian kevyesti, neulalankaa täytyy löysätä, jotta puolalanka ei tule näkyviin työn oikealle puolelle. Löysä neulalanka taas saattaa aiheuttaa lankasilmuja työn oikealla puolella.

Puolalangaksi on saatavana myös ns. pikapuolia. Pikapuolat ovat valmiita käytettäväksi sellaisenaan. Pikapuola pannaan suoraan puolakoteloon ilman koneen omaa puolaa. Pikapuolassa on runsaasti ohutta, riittoisaa polyamidilankaa, mutta pikapuola on keveä ja saattaa siksi aiheuttaa ongelmia lankajännityksen säätämisessä. Joidenkin pikapuolalankojen valmistuksessa käytetään runsaasti viimeistysaineita, jotka voivat  kerääntyä puolakotelon kiristinlevyn väliin ja sukkulaan ja aiheuttaa sitä kautta ongelmia koneen käytössä.

Puolaa ennen kirjontatyön aloittamista useita puolia ohutta puolalankaa valmiiksi, niin kirjontatyön aikana ei tarvitse pysähtyä puolaamaan, vaan voit jatkaa työskentelyä vain vaihtamalla koneeseen nopeasti täyden puolan. Ohut polyesterilanka on ehdottomasti edullisinta ostaa suurissa, saumurikäyttöön tarkoitetuissa, lankakartioissa. Puolaaminen on helppoa, kun asetat lankakartion niin, että lanka nousee kartiolta kohtisuoraan ylöspäin puolaamisen aikana. Tässä voit käyttää apuna kirjontalaitteeseen lisätarvikkeena saatavaa lankarullatelinettä.


Lisätarvikkeet

Kirjontasakset
Hyvät kirjontasakset ovat pienet, terävät ja kärjeltään kaarevat ja teräväkärkiset. Saksien kärjen mitta tulisi olla 2-3 cm. Kärjen kaarevuus helpottaa langanpäiden katkomista aivan kankaan pinnasta kangasta vahingoittamatta. Tartu lankaan sormilla ja pidä sitä tiukalla. Vie sitten sakset lankaa pitkin aivan kankaan pinnalle ja katkaise lanka. Teräväkärkisinä saksilla voi helposti auttaa esimerkiksi revittävän tuen poistamista kirjonnan nurjalta puolelta. Kirjontasakset on kirjontalaitteen käyttäjän ensimmäinen hankinta!

sakset

 
Lankateline
Lankatelineitä on saatavana sekä isoille lankakartioille (esimerkiksi puolalankakartiolle) helpottamaan langan kulkemista että pienille kirjontalankarullille helpottamaan useiden värisävyjen käyttämistä. Isosta lankakartiosta voi olla vaikea puolata lankaa, mutta lankakartiotelineessä lanka kulkee kartiolta kohtisuoraan ylöspäin täysin esteettä ja puolauksesta tulee tasainen. Kirjontalankatelineestä on suuri hyöty, kun kuviossa on useita värisävyjä. Langat voi koota telineeseen värijärjestykseen ja langoittaa sitten tarvittava sävy kerrallaan.

lankateline1

 
Rullasukka
Varsinkin suuriin (1000 - 5000 m) kartioihin puolattu kirjontalanka valuu helposti kartiolta. Tämä aiheuttaa langan kiristymisen, jos lanka on päässyt valumaan kartion alle. Rullasukka estää langan valumisen kartiolta ja lanka kulkee tasaisemmin kirjonnan aikana. Taita rullasukan yläreuna kuvan mukaisesti, jotta lanka ei tartu sukkaan.

rullasukka

 
Kohdistuslevyt
Jokaisen kirjontakehyksen mukana tulee kohdistuslevy: läpinäkyvä, ruudutettu muovilevy. Kohdistuslevyä käytetään avuksi, kun kirjontakuviota kohdistetaan kankaalle. Kohdistulevystä on suuri hyöty myös tarkistettaessa kehykseen asetetun kankaan langansuuntaa - kankaan lankojen suuntaa on helppo verrata levyn ruudutukseen.

kohdistus


Kirjonta

Käynnistäessäsi kirjontalaite pidä kiinni ylälangan päästä. Muutoin sukkulan liike saattaa kiskaista langan sukkulan ympärille. Anna koneen ommella muutama tikki. Pysäytä kone (useimmat kirjontalaitteet pysähtyvät itsestään odottamaan langankatkaisua). Katkaise alkulangat ja käynnistä kone uudelleen.

aloitus2

 
Kirjontalaite ompelee täyttötikkipinnan alle yleensä pohjustustikin, jotta kangas ei venyisi tai kiristyisi kirjonnan aikana.  Pohjustustikit on digitoitu kuvioon, eikä ompelija pysty vaikuttamaan niihin kirjontatyön aikana.

Kirjontalaite pysähtyy, kun värialue on kirjottu loppuun.

pohjustus

 
Katkaise värialueen kirjomisen aikana muodostuneet siirtymälangat ennen seuraavan värialueen kirjomista. Nosta paininjalka ylös, jotta pystyt katkomaan langat aivan paininjalan alta.

Siirtymälankojen katkaiseminen vähentää vaivalloista työtä kirjonnan valmistuttua. Katkomalla siirtymälangat värialueiden välillä estät paininjalan tarttumisen niihin kirjomisen aikana.

langankat3


Neulat

Ompelu- ja kirjontakoneen yksi pienimmistä osista on samalla myös yksi tärkeimmistä. Oikeanlaisen neulan valinta vaikuttaa ratkaisevasti kirjontatyösi lopputulokseen. Samalla tavalla kuin kirjontaa varten valitaan huolellisesti kangas, langat ja tukimateriaali, on panostettava myös oikeanlaisen neulan valintaan. Nykyisin markkinoilla olevista neuloista monia voi käyttää kirjontakuvioiden ompelemisessa. Tärkeää on käyttää ehjää, hyväkuntoista neulaa.

Neulan koon valinnassa on kiinnitettävä huomiota siihen, että kirjontalanka mahtuu kulkemaan neulan etupuolella olevassa pitkässä urassa, jotta kaunista tikkiä voi muodostua. Lanka hankautuu neulansilmässä useita kertoja työskentelyn aikana. Siksi joissakin neuloissa on tavallista suurempi ja pyöristetympi neulansilmä. Joidenkin neulojen kärkeä on muotoiltu, jotta neula kulkisi paremmin kankaan lävitse aiheuttamatta vaurioita.

Yleisneula, teräväkärkinen neula (Universal needle)
Nimensä mukaisesti tämä on ompelun yleisneula. Teräväkärkinen yleisneula sopii kudotuille kankaille ja useimmille neuloksille kirjottavien kuvioiden ompeluun. Yleisneulan kärki on hiukan pyöristetty ja siksi se on tarpeeksi hellävarainen myös useimmille neuloksille. Neula sopii käytettäväksi kaikenlaisten lankojen kanssa. Teräväkärkisiä neuloja käytetään kirjontakuvioiden ompelussa kaikkein eniten. Tavallisissa kirjontatilanteissa yleisneula on hyvä valinta, kunhan muistat käyttää hyväkuntoista neulaa. Jos kuvio tai materiaali on vaativa, parhaan tuloksen saat käyttämällä aina uutta neulaa.

Farkkuneula, erikoisterävä (Jeans needle)
Farkkuneulan kärki on yleisneulan kärkeä terävämpi ja hiukan pidempi. Tämän ansiosta farkkuneula lävistää tiiviin ja paksun materiaalin yleisneulaa helpommin. Farkkuneulaa ei yleensä suositella käytettäväksi kirjontakuvioiden ompelussa, koska se saattaa vaurioittaa kirjottavaa materiaalia joissakin tilanteissa. Toisaalta, farkkuneula voi helpottaa tiheiden kirjontakuvioiden viimeisten värien ja ääriviivan ompelua. Varmistu farkkuneulaa käyttäessäsi, että kirjottava kangas kestää paksun ja terävän neulan käyttämisen.

Kirjontaneula (Embroidery needle)
Tiheiden kirjontakuvioiden ompelussa on hyvä käyttää kirjontaneulaa. Kirjontaneulassa on terävä kärki, suuri neulansilmä ja normaalia syvempi pitkä ura neulan etuvarressa. Kirjontaneulan suuri, reunoiltaan pyöristetty neulansilmä suojaa kirjontalankaa hankautumiselta ja estää näin langan katkeilua. Kirjontalanka pääsee painumaan kirjontaneulan tavallista syvempään neulanvarren uraan tikinmuodostuksen aikana, ja tämä helpottaa edelleen kirjontalangan säilymistä ehjänä.

Metafil, Metallica
Tämä neulatyyppi on suunniteltu käytettäväksi metalloitujen lankojen kanssa ja se estää metalloitua lankaa katkeilemasta. Neulassa on kirjontaneulan tapaan hyvin suuri neulansilmä ja syvä ura. Jos kirjominen metalloiduilla langoilla tuottaa ongelmia, kokeile tämän neulatyypin käyttämistä.

Pallokärkineula
Pallokärkineulan kärki on voimakkaasti pyöristetty ja sen neulansilmä on yleisneulan neulansilmää pienempi ja korkeammalle sijoitettu. Pallokärkineulaa on totuttu käyttämään vaurioitumisherkkien neulosmateriaalien ompelussa. Koska pallokärkineulan kärki on yleisneulaa pyöreämpi, se ei katkaise neuloksen lankoja niin helposti. Toisaalta hiukan vaurioitunut pallokärkineulan kärki voi saada aikaan huomattavasti suurempaa vauriota kuin ehjä teräväkärkinen neula. Kokeile pallokärkineulaa, jos ohuella teräväkärkisellä neulalla syntyy ompeluvaurioita (esimerkiksi isoja reikiä ja silmukkapakoja) kirjomisen yhteydessä ja muut keinot eivät ole auttaneet.

Nahkaneulaa, reikäommelneulaa ja kaksoisneulaa ei voi käyttää kirjontakuvioiden ompelemisessa.

 
Neulan kokonumero
kertoo neulan varren halkaisijan millimetrin sadasosina neulansilmän yläpuolelta mitattuna. Näin ollen neula, jonka koko on 80 on halkaisijaltaan 0,80 mm neulansilmän yläpuolelta - mitä suurempi numero, sitä paksumpi neula. Suurin osa kirjontatöistä voidaan tehdä numeroa 80 olevalla neulalla. Periaatteessa paksummille materiaaleille käytetään paksumpaa neulaa ja päinvastoin. Seuraava taulukko auttaa summittaisesti oikeankokoisen neulan valinnassa:
 

 Materiaali Neulakoko Neulatyyppi
 Alusasukankaat 60-80 yleisneula
 Collegeneulos 80 yleisneula tai pallokärki
 Farkkukangas / denim 90 yleisneula
 Frotee 80 yleisneula
 Kanvaasikangas 80-90 yleisneula
 Lakanakangas 70-80 yleisneula
 Lycra 70-80 yleisneula
 Mikrokuitukankaat 70-80 yleisneula
 Muovipintaiset kankaat 80 yleisneula tai pallokärki
 Nahka 80 yleis- tai nahkaneula
 Organza 70 pallokärki
 Paitakangas 70-80 yleisneula
 Pikeeneulos 70-80 yleisneula tai pallokärki
 Sametti 70 yleisneula tai pallokärki
 Satiini 70 yleisneula tai pallokärki
 Silkki 60-80 yleisneula tai pallokärki
 Tafti 70 yleisneula tai pallokärki
 Tuulipukukankaat 70-80 yleisneula
 Vakosametti 80 yleisneula
 Viskoosi 80 yleisneula

Vinkkejä

  • Parhaan kirjontatuloksen aikaansaamiseksi kirjontatyö kannattaa aina aloittaa uudella, terävällä neulalla, jonka kärki ei ole kulunut tai muutoin vaurioitunut.
  • Hyvin tiheitä kuvioita ommeltaessa saattaa olla hyödyllistä vaihtaa parin viimeisen värin ompelua varten koneeseen paksumpi neula. Jopa kokoja 90 ja 100 kuulee käytetyn!
  • Erittäin tarkkaa kirjontakuviota ommeltaessa kokeile uuden neulan käyttämistä ääriviivan ompeluun. Silloin ääriviiva kohdistuu kauniisti ja tikistä tulee tasainen.
  • Neula kuluu kirjontatyössä huomattavasti tavallista ompelua nopeammin. Vaihda neula 3-4 kirjontatunnin välein, vaikka siinä ei näyttäisikään olevan vikaa, sillä neulan kärjen kulumista ei huomaa paljaalla silmällä.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!