- Kuvankäsittelyä tietokoneella -

Kun on pellavaa ja kutistaminen tapahtuu kiireessä, jää pesukoneeseen jäljelle kasa rispaantuneita langanpätkiä. Ajatuksena oli, että asettaisin lankasyheröä kankaalle ja sen päälle veteen liukenevaa muovikalvoa (SOLVY) konekirjontaa varten.

Hahmottelin kirjontakuviota maalauksen perusteella. Kleen maalaus on taiteilijan tulkintaa moottoritien sillasta, ja ne sisältävät tekijälleen poliittisia ja historiallisia merkityksiä. Itse valitsin kuvan vain muotojen vuoksi. Ajattelin toteuttaa tummat ääriviivat kirjomalla. Etsin kuvankäsittelyohjelmalla ilmettä syheröpohjalle tai väritystä kuvioille.

Joskus toteutus on melko kaukana alkuperäisestä ajatuksesta...


- Kuvasta digitoitu konekirjontakuvio -

Ennen työn valmistumista osallistuin työväenopiston kurssille, jolla opiskeltiin kuvan digitoimista kirjontakoneella ommeltavaksi.

Niin vaan vaihtui pohjakankaan väri, mutta kuvio oli hyvää oppimateriaalia digitointiohjelman opiskeluun. Lisäsin kuvioon täyttöpintaa harjoituksen vuoksi ja elävöittämiseksi. Kuvioita oli yhteensä neljä erilaista ja ne kirjottiin erikseen kehikon asettamien rajoitteiden vuoksi (10 x 10 cm). Yhdessä ne muodostavat neljän neliön kokonaisuuden.

  


- Valmis tyyny -

Kuvion muokkaaminen digitaaliseen muotoon konekirjontaa varten on hauska tapa kirjoa, varsinkin tietokoneista pitävälle. Digitoimiseen käytetty aika on varmaankin melko sama kuin kuvion valmistamiseen olisi mennyt vapaalla konekirjonnalla. Kun kirjonta valmistuu lähes itsestään, tuntuu työn valmistaminenkin nopealta.

Itseään voi huijata niin monella tapaa.

Ehkä joskus valmistuu myös se alunperin ajateltu...

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!