Prinsessa minussa

Prinsessa

Alkumielikuva
Mietin, kuinka naamio toisaalta voi peittää, mutta toisaalta myös korostaa jotain kantajastaan. Otin lähtäkohdakseni oman kuvan.

Ideointi
Päätin lähestyä tehtävää ja uutta toteutustapaa kokeilujen kautta. Tein ensin omakuvan, jossa pyrin melko luonnolliseen lopputulokseen. Tavallaan tutkin tekstiilityän keinoin kasvojani. Samalla opin tekniikoista ja sain paljon erilaisia uusia ideoita. Ommellessani hiuksia omakuvaan mietin kuinka kiharat hiukset voisi toteuttaa. Sitä kautta lähti kehittymään ajatus minusta prinsessana.

Suunnittelu
Kun prinsessateema oli syntynyt, aloin etsiä materiaaleja. Suunnittelu tapahtuikin täysin materiaalilähtäisesti. Idean esimerkiksi rusettiin ja kaulukseen sain tilkkulaatikosta löytyneestä ihanan prinsessamaisesta kultakankaasta. Kruunu taas syntyi lankalaatikon pohjalta löytyneestä kimaltelevasta efektilangasta. Materiaalit antoivat ideoita, joita sitten pyrin toteuttamaan eri tekniikoin.

Toteutus
Ajattelen, että oikeastaan piirsin ja maalasin kuvan tekstiilityän eri keinoin. Puin ja koristelin itsestäni prinsessan. Toteutuksesta olen kertonut tarkemmin Tekniikat -osiossa ja kuvasarja valmistuksesta löytyy osiosta valmistus.

Arviointi
Olen tyytyväinen prinsessaani. Pidin myös sen toteuttamisesta erittäin paljon, koska sain tässä tehtävässä toteuttaa itseäni eri tekstiilityän tekniikoiden taitajana, mutta myös kuvantekijänä.


Tekniikat

1. Prinsessa-naamiossa on pohjakuvana siirtokuvatekniikalla pohjamateriaalille siirretty värivalokuva.  Kuva tulostetaan siirtokuva-arkille, joka silitetään sitten kiinni pohjamateriaaliin.

2. Käsittelin ensin kuvankäsittelyohjelmalla hieman omaa valokuvaani. Muutin tumman hiustenvärin vaaleaksi, jotta se ei erottuisi ihanan keltaisen kiharapilven alta.

3. Kuvan päälle olen käyttänyt useampaa eri tekniikkaa. Aloitin ompelemalla kullankeltaiseksi kiharapilveksi villasekoitelankaa.

4. Kulmakarvat, silmät, huulet sekä kauneuspilkun tein neulahuovutuksella.

5. Juhlameikin, säihkyripset ja huultenrajat prinsessa sai konekirjonnan erilaisilla ompeleilla. Vahvistin koneompeleella myös silmän ja nenän muotoa sekä naururyppyjä ilmeen korostamiseksi.

6. Kruunu syntyi efektilangasta virkkaamalla ja kauluksen sekä rusetit hiuksiin ompelin verkkomaisesta kultakankaasta.


Valmistus

Siirtokuva-arkki on tässä silitetty pohjamateriaaliin. Kuvan olisi hyvin voinut myös piirtää tai maalata maalaushuovalle.
Kiharat sain ompelemalla villasekoitelankaa mutkille. Sitten taitoin kaikki kiharat samaan suuntaan ja neulasin ne kiinni. Seuraavaksi ompelin uuden, samanlaisen kerroksen kiharoita. Pärröisen siilitukan saisi leikkaamalla lankalenkit auki....
Maalaushuopa (kuten myös askarteluhuopa) on siitä hyvä materiaali, että siihen voi käyttää myös neulahuovutusta. Voisihan myös hiukset toteuttaa huovuttamalla...
Silmät viimeistelin koneompeleilla. Siksakilla sai oikeat säihkyripset. Konekirjonnan lisäksi voisi hyvin käyttää myös käsinkirjontaa.
Kruunu on virkattu.
Tältä näyttää prinsessa takaa. Langanpäät täytyi muistaa päätellä nurjalle puolelle kohdissa, joissa ei voinut käyttää edestakaisommelta päättelyyn.

Materiaalit


Prinsessa-kuvassa käytin näitä materiaaleja:

  • maalaushuopa
  • siirtokuva-arkit
  • tähdelangat
  • kangastilkut
  • huovutusvilla
  • ompelulangat

Erilaisiin teemoihin työstettävissä kuvissa tai naamioissa voisi käyttää paljon muitakin materiaaleja, oikeastaan mitä vain kaappien tai laatikoitten uumenista löytyy...nahkaa, nappeja, paljetteja, niittejä, nauhoja, nyärejä, kirjontalankoja...


Ks. Naamio-teema


toteutus Sirpa Lehtosaari 2006

 

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!