akanthus
Kauniisti kaareutuvan ja versovan köynnösornamentin taustalta löytyy jo antiikin Kreikassa tunnettu akanthus-aihe, joka on saanut muotonsa Välimeren alueella kasvavan samannimisen ruohokasvin mukaan.Keskiaikaisessa taiteessa akanthus on kuitenkin kehittynyt köynnökseksi, ehkäpä viiniköynnösten muodon innoittamana?

palmetti
Viuhkamaiseen muotoon levitetty palmuaihe, palmetti, on kuulunut jo faaraoiden ajan Egyptin taiteeseen. Tämä laajalle levinnyt ja pitkäikäinen ornamenttiaihe esiintyy keskiajankin taiteessa, usein alkuperäisestä jäykästä muodostaan vapautuneena ja lientyneenä lehdykkäaiheena.
Ajatus lomittain punoutuvasta, suljetusta muodosta on viehättänyt ihmisten kauneudentajua vuosituhansia. Erilaiset osmansolmua muistuttavat 2- ja 3-uloitteiset koristeaiheet olivat tavanomaisia myös keskiajalla.
osmansolmu

Keskiaika oli katolisen kirkon kulta-aikaa. Ristiretkillä pyrittiin valloittamaan uusia maita kristinuskon piiriin. Ristisymboliikka oli keskiajalla suosiossa, niinpä se kotiutui osaksi myös ornamenttimaailmaa.
vinoristi
Kiharaisten kasviaiheiden vastapainoksi keskiajalla esiintyi myös pelkistettyä geometristä ornamentiikkaa.

verkko


© KÄYTTÖEHDOT
Ammattikäyttöön tarvitset lisenssin»

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!