1. Leikkaa mustasta kartongista tulitikkurasian kokoinen luukku.
2. Etsi esim. taidekirjoista itseäsi miellyttäviä kuvia ja ota niistä mustavalkoinen kopio kopiokoneella.
3. Etsi luukun avulla valitsemistasi kuvista tasapainoisia ja itseäsi miellyttäviä näkymiä.
4. Rajaa valitsemasi näkymät kynällä ja leikkaa ne irti.  
5. Liimaa valitsemasi kuvat taustapaperille tarkastelua varten.

Kuvia voidaan tarkastella myös yhdessä ja keskustella niistä.

6. Valitse yksi kuva jatkokehittelyä varten.
7. Valmista valitusta kuvasta A3 kokoon pelkistetty (ei tarvitse olla tarkka kopio) mustavalkokuva leikkaamalla ja/tai repimällä. Pohja on valkoinen ja kuviot tehdään mustasta paperista
8. Ota kopiokoneella tekemästäsi kuvasta viisi kopiota.
9. Leikkaa jokainen kopio viiteen osaan ja liimaa samat liuskat pohjapaperille haluamaasi järjestykseen. Näin saat viisi erilaista mallia, joista voit valita mieleisesi.
Mihin kaikkeen luukkutekniikkaa ja saatuja kuvioaiheita voi käyttää:

•  Voit käyttää saatuja malleja kankaanpainannassa tekemällä painoseulan esim. paperikaavion avulla, jolloin saat kuvioiden reunoista tarkkarajaisia. Jos kuvioissasi on revitty reuna, tee myös paperikaavio repimällä, jolloin pääset samanlaiseen lopputulokseen. Painamalla kuviot vieriviereen saat aikaiseksi jatkuvaa pintaa esim. sisustus- tai vaatetuskankaaseen.

•  Saatuja malleja voi myös käyttää hyväksi tilkkutöiden teossa tai kirjonnassa. Malleista voi tehdä myös erilaisia värillisiä versioita joko käsin värittämällä tai tietokoneella piirto-ohjelmilla.

•  Pienemmille oppilaille luukkutekniikka voi toimia yksinkertaistettuna niin, että lapset itse esim. maalaavat kuvan vesiväreillä ja luukun avulla valitsevat jonkin itselle mieluisan kohdan. Valittu kuva voi toimia mallina vaikkapa pieneen ompeluryijytekniikalla tehtävään työhön ».

•  Silmäpeliä-luukkutekniikkaa voi jokainen muunnella mielensä mukaan ja suunnittelun voi hyvin liittää esim. kuvataiteen tunneille. Työt voi koota yhteen ja niistä saa hienoja kokonaisuuksia komistamaan koulun seiniä.

Rohkeasti kokeilemaan sillä tämän tyyppisessä suunnittelussa ei voi epäonnistua eikä mielikuvituksen puutekaan ole esteenä!


Tekijä Lea Ollikainen, Savonlinnan OKL 2005

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!