sopiva-sukkakoko

OIKEA SUKKAKOKO?

 • Neulottujen sukkien silmukkamäärän perustuu tiiviisti mitattuun jalkaterän ympärysmittaan. Kun ympärysmitta senttimetreinä on selvillä, lasketaan sitä vastaava silmukkamäärä neuletiheyden avulla.
 • Jos et pääse mittaamaan käyttäjän jalkaa, hyvä apu sukkien oikean koon arvioinnissa on hankkia sen kokoisten kengänpohjalliset kuin arvioit hänellä olevan. Pohjallisista saat pituusmitan selville ja ympärysmitan arviointikin on helpompaa, esimerkiksi oheisen kokotaulukon avulla. Huomaa että taulukossa jalkaterän ympärysmitat ovat 'niukkoja', jottei sukista tulisi liian väljiä - neule kun joustaa ja venyy käytössä.
 • Lisäksi sukkaneuleen silmukkamäärässä pitää ottaa huomioon neuloksen vaatima jaollisuus. Jos neulot 2 o 2 n joustinta, tulee silmukkamäärän olla 4:lla jaollinen tai jos neulot 1 o 1 n joustinta, tulee silmukkamäärän olla 2:lla jaollinen jne.
 • Onneksi neulos joustaa eikä sukan koon tarvitse olla millimetrintarkka!
  Käyttäjän mieltymykset myös ratkaisevat. Liian kapea, liian väljä tai liian lyhyt tai pahasti liian pitkä se ei tietenkään saa olla. Lapsille voi aina neuloa kasvunvaraa, mutta aikuisen sukan tulisi olla napakasti jalassa istuva.

TÄSTÄ ALKUUN

 1. Mittaa tai arvio jalkaterän ympärys
 2. Neulo koetilkku
 3. Laske tilkusta neuletiheys
 4. Muunna jalkaterän ympärysmitan senttimetrit silmukkamääräksi
 5. Aloita sukan neulominen!

SUKKIEN MITAT JA SILMUKKAMÄÄRÄT -TAULUKKOTeksti, valokuvat ja julkaisu Pirjo Sinervo; piirros Tuija Katavisto

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tekijänoikeudet Käsityö Verkossa Ry © 2020: Ammattikäyttöön tarvitset lisenssin »