Koko suunnitteluprosessini lähtökohtana oli siis kevät, jonka olin jälleen kerran yhtäkkiä tajunnut olevan tuloillaan. Ideointiini vaikuttivat myös Kaisa Korhosen runo Huhtikuu sekä sarjakuva Riekun kevätmasennuksesta, joiden aiheena on myös kevät. Tehtävänantona oli kuvioida kangas ja käyttökelpoisimmaksi kankaaksi koin uudet verhot olohuoneeseeni.

Siis jotakin käyttökelpoista, hauskaa, piristävää,iloista, keväistä, kesäistä, vaaleaa, minunlaistani…

Ei muuta kuin ideoimaan ja suunnittelemaan!

Ensin keräilin kaikenlaisia ideakuvia...

Niistä alkoi valikoitua erityisen mieluisia kuvia...
Huomioon piti ottaa myös jo olemassa oleva sisustus ja sen värimaailma...


Ennen valmistuksen aloittamista piti hankkia kaikki tarvittavat materiaalit.Valmistuksessa käytin erilaisia kankaanpainantatekniikoita.

Olin itsekin kankaanpainannan alueella vielä melko aloitteleva tekijä, joten tein siitä näkökulmasta joitakin huomioita, joista saattaisi olla muillekin aloittelijoille hyötyä.

Näistä siis seuraavaksi vähän tarkemmin.


Tämän projektin suunnitteluprosessiin ja sen kuvaukseen olen erittäin tyytyväinen ja siksi valitsin juuri tämän projektin laajemminkin julkaistavaksi.
Olen uusiin kesäverhoihini oikein tyytyväinen. Mielestäni ne sopivat mainiosti ympäristöönsä. Huone on saanut oikein pirteän ilmeen uusien verhojen myötä!
Itse painaminen kävi ihan sujuvasti ja huomattavasti nopeammin kuin mitä olin alunperin olettanut. Koska minulla oli useita eri värejä ja eri osista koostuvia kuvioita luulin, että painaminen olisi työlästä, mutta urakka olikin aika nopeasti ohi. Kuviot olivat kuitenkin sen verran pieniä ja yhtä kuviota ei ollut kovin montaa kappaletta. Inhottavinta oli jatkuvasti olla pesemässä seuloja ja kalvoja ja peittelemässä valotusseulan muita kuvia.
Mutta kaikenkaikkiaan työtä oli ihan mukava tehdä ja suurempia virheitä, värin leviämisiä tai ylimääräisiä väriläiskiä ei valkoiselle kankaalle tullut. Lopuksi vielä käänsin päärmeet, silitin kankaat ja kiinnitin värin prässin avulla. Ja verhot ikkunaan!!

Lisätiedon hakuvinkki:
Hakusanat printing on fabric ja fabric printing tarkoittavat perinteisen kankaanpainannan lisäksi myös kankaalle tulostamista.


Painanta- ja värjäystekniikat 1 & 2 -kurssityö keväällä 1999
Virtuaaliportfolio tuotettu keväällä 2000

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!