Jalan mittaaminen

Jos sinulla on mahdollisuus, mittaa sukkien käyttäjän jalat ennen työn aloittamista. Tässä Punomon julkaisussa kerrotaan eräästä mittatilaussukkaprojektista: miten jalka on mitattu ja miten tavallisen sukan ohjetta on sovellettu, jotta saadaan varmasti hyvin istuvat sukat.

Neuletiheys ja koetilkku

Aina oikeankokoisten sukkien (ja muidenkin neuleiden) salaisuus on neuletiheydessä, joka selviää koetilkun avulla. Sukkia neulottaessa riittää useimmiten, jos määrittelee ympärysmitan ja neuletiheyden perusteella, kuinka monta silmukkaa on alussa luotava.
Katso tarkat ohjeet neuletiheyden määrittämiseen koetillkun avulla.

Sukkien koko, mitat ja silmukkamäärät

Aina ei ole mahdollista mitata sukkien saajan jalkaa ennen työn aloitusta - ja silloin kannattaa hyödyntää Punomon suosittua sukkien kokotaulukkoa. Kun tiedät neuletiheyden ja sukkien saajan kengännumeron, voit päätellä taulukon avulla sopivan sukan silmukkamäärän.

Sukkien suunnittelu

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, kun suunnittelee neulottuja sukkia? Lopputulokseen vaikuttaa paitsi sukkien saaja, myös käyttötarkoitus ja valitut tekniikat. Katso koko muistilista.

Ideoita ja inspiraatiota

Jos suunnittelu tökkii ja mikään ei tunnu tarpeeksi kiinnostavalta, käy katsomassa sukka- ja tossuideat linkin takaa: galleriaan on kerätty kymmeniä erilaisia sukkia, joista voi kerätä ideoita ja koota niistä oman sukkasuunnitelmansa.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!