Käsineiden suunnittelu: Kuinka koristelet käsineesi?


«Käsineitä-aloitussivulle


Suunnittele oma käsineesi kysymysten avulla!

KUINKA KORISTELET KÄSINEESI?
Väreillä
Kirjoneuleella
Kohoneuleella
Kirjomalla
Hapsuilla ja pilkuilla
Virkatuilla koristeilla
Huovutetuilla koristeilla
Kirjoneuleella ja hapsuilla
Monella eri tavalla                                                                                                        Klikkaa kuvia!


Kirjavat neulakintaat

varikkaat

Nämä käsineet on tehty neulakinnastekniikalla erivärisistä langanlopuista.

Neulakintaiden tekeminen aloitetaan kintaiden kärjestä ja edetään kintaan suuhun. Peukalolle jätetään aukko, jonka reunasta peukalon tekeminen aloitetaan. Neulakintaita tehdessäsi voit hyödyntää pienet langanloput. Langan vaihtumiskohdissa langat kierretään toistensa ympäri, joten erillistä lankojen päättelyä ei tarvitse tehdä.

Käytä värityksen suunnittelun apuna väriympyrää. Mieti, haluatko käyttää lähivärejä vai vastavärejä. Voit miettiä myös, käytätkö puhtaita vai murrettuja, kylmiä vai lämpimiä värejä?


Kirjoneuleella

Kurikkarasat

kurikkarasa

Tämän kirjoneulelapasen malli on kotoisin Kurikasta. Perinteisesti lapanen on ollut valko-musta-punainen.

Kämmenen päällä on kukkia ja kämmenpuolella vinoraidoitus. Kukkien punaiset keskustat on helpointa tehdä jälkikäteen silmukoita jäljitellen, jolloin neulottaessa kulkee mukana vain kaksi lankaa. Lapasen suuhun on neulottu kierreraidat, joiden ohje on esimerkiksi Mary Oljen kirjassa Kirjokintaista kauneimmat ja muita neuletöitä (WSOY 1969). Lapasen kärkikavennukset on tehty nauhakavennuksena, jolloin kirjoneulekuvio säilyy ehjänä lapasen kärkeen saakka.

Kurikka-rasat -ohje

Suunnittele oma kirjoneulemallisi ruudukkoon!


Kohoneuleella

Kohoneulelapaset

valk-kohoneule

Kohoneuleessa tehdään erilaisia kuvioita neuleeseen nurjien ja oikeiden silmukoiden ryhmittelyn sekä silmukoiden siirtojen avulla. Näissä lapasissa on koristeena ns. vohvelipoimutusta.

Lapasen suun resoria (2 o, 2 n) on jatkettu kämmenselkään. Lopuksi oikeista silmukoista muodostuneet pystyraidat on ommeltu käsin yhteen tietyin välimatkoin. Vohvelipoimutuksen voi tehdä myös neulomisen aikana.


Kirjomalla

Kirjottu lapanen

kukkakirjottu

Tämä paksusta langasta neulottu lapanen on koristeltu kirjomalla.

Kirjonnassa on käytetty linnunsilmäpistoja, solmupistoja, laakapistoja ja ketjuvirkkausta. Lapasen suussa olevien nurjien kerrosten väliin on kirjottu kukkarivi. Itse lapanen on neulottu paksulla langalla, jolloin se valmistui nopeasti ja aikaa jäi koristeluun.

Kirjontaa voi käyttää muillakin tekniikoilla valmistettuihin käsineisiin.

Pistokirjonta


Hapsuilla ja pilkuilla

Kääntölapaset

hapsu   tipla

Tämän lapasen koristelu on suunniteltu niin, että lapasta voidaan käyttää molemmin päin. Lapanen on toiselta puolelta hapsullinen ja toiselta pilkullinen. Tämä lapanen on myös lämmin, sillä hapsut lämmittävät mukavasti.

Lapasen toiselle puolelle muodostuu pilkkuja ja toiselle puolelle tasainen hapsutus, kun pohjalangan mukana neulotaan erivärisiä hapsulankoja tasaisin välimatkoin. Hapsulangasta on etukäteen leikattu 10 cm:n mittaiset pätkät.

Peukalon voi neuloa kaksinkertaiseksi poimimalla silmukat valmiin peukalon juuresta uudelleen, jolloin peukaloon saadaan molemmille puolille sileä neule. Tällöin peukalon voi neuloa eriväriseksi toiselta puolelta.

Varren joustinneuleessa (2 o, 2 n) on neulottu oikeat silmukat ristiin joka kolmannella kerroksella, jolloin on saatu aikaan pientä palmikkoa. Lapasista kannattaa neuloa riittävän isot, että käsi mahtuu lapaseen hapsujen lisäksi.

Kokeile hapsullisten lapasten neulomista myös erilaisista efektilangoista tai yhdistä efektilankoja tavalliseen lankaan.


Virkatuilla koristeilla

Virkatuilla kukilla koristeltu lapanen

paivankakkara

Tämä lapanen on koristeltu virkatuilla päivänkakkaroilla.Kukka on virkattu ketjusilmukoilla, kiinteillä silmukoilla ja puolipylväillä. Kukan keskusta on kirjottu laakapistoilla.

Mieti mitä muita kukkia ja millä tekniikalla voisit tehdä koristeeksi!

Kukkaideoita ja -ohjeita


Huovutetuilla koristeilla

Huovutettuja koristeita käsineissä

leppakerttu   pampula

Nämä käsineet on koristeltu huovutetuilla koristeilla. Leppäkerttu on huovutettu litteän vaahtomuovipalan päälle ja huopapallot on pyöritelty käsien välissä.

Mieti, millaisia muita koristeita voisit tehdä huovuttamalla.

Vinkkejä huovutukseen


Kirjoneuleella ja hapsuilla

Seepralapaset

seeprat

Nämä lapaset on saatu näyttämään seepralta kirjoneuleen ja hapsujen avulla.

Lapasen neulontasuunta on erikoinen; lapanen on neulottu kämmenen poikkisuunnassa. Tällä tavoin neulottaessa kirjoneule voidaan tehdä vain kämmenselän puolelle. Kärjen muoto on saatu lisäämällä ja kaventamalla silmukoita kerrosten lopussa. Peukaloa varten on jätetty halkio, jonka reunasta on poimittu silmukat ja peukalo on neulottu kuten yleensäkin lapasissa. Lapasessa on sauma ulkosivulla ja kärjessä, se on virkattu kiinteillä ketjusilmukoilla eli piilosilmukoilla työn oikealta puolelta. Hapsut on solmittu lapasen ulkoreunaan. Lapasen suu on huoliteltu rapuvirkkauksella.

Raidoituksen suunnittelu on helppoa, kun maalaat raidat vesiväreillä neuleruudukkoon.


Monella eri tavalla

Lohikäärmelapanen

lohhari

Lohikäärmelapanen on valmistettu neulomalla. Pään muoto on saatu kaventamalla silmukoita sopivissa kohdissa. Peukalo eli lohikäärmeen alaleuka on neulottu normaalia leveämmäksi. Sieraimet on kirjottu villalangalla tikkipistoilla. Harja on virkattu ja kiinnitetty lohikäärmeeseen ompelemalla. Korvat on neulottu erillisinä kappaleina ja ommeltu kiinni päähän. Suu on punaista huopaa. Silmät ovat nappeja. 

Minkä eläimen haluaisit itse toteuttaa? 


  «Käsineitä-aloitussivulle

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.