KOULUTUKSET, KURSSIT, LUENNOT, MATKAT KILPAILUT, TAPAHTUMAT NÄYTTELYT, MUSEOT YHTEISÖT, JÄRJESTÖT, YHDISTYKSET
KOULUTUKSET, KURSSIT, LUENNOT, MATKAT
2016-11-08-turun-suomenkielinen-tyovaenopisto Turun suomenkielinen työväenopisto
– Korujen valmistusta, lautanauhojen kudontaa, tuohitöitä, neulakinnastekniikkaa, painokangaskuosin suunnittelua ym.
– Tutustu kurssitarjontaamme osoitteessa www.turuntyovaenopisto.fi

Matka Marokkoon 1.-9.11.2017
Atlantin rannan bastioneilta värikkään Marrakechin kautta halki Atlasvuorten maisemien Saharan porteille. Taidetta, käsityötä, berberikulttuuria. Unescon maailmanperintökohteita.
Ilm. 050 520 2669 tai jarno.peltonen[at]sarab.fi. Matkakuvaus»
KILPAILUT, TAPAHTUMAT
kuosi3

Opettaja, tartu haasteeseen! Perusopetuksen kaikkien ikäluokkien oppilaat pääsevät ideoimaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan vaatepuita.
Osallistujien töiden kuvia voi nyt lähettää haasteeseen!

nusu_paakuva1 Sinustako Nuori suunnittelija 2017?
Osallistu nuori suunnittelija kilpailu
Sinä 10-18-vuotias tyttö tai poika: oletko kiinnostunut vaatteista ja muodista? Olisiko sinusta huippujuttu, jos näkisit suunnittelemasi asun tai asusteen julkaistuna Suuri Käsityö -lehdessä ja saisit siihen myös kaavat ja ohjeen?
Kilpailussa on eri aihe joka kuukausi.
NÄYTTELYT, MUSEOT
Jukka Rintalan 40-vuotista taitelijauraa esittelevä retrospektiivinen näyttely 9.6.–27.8.2017 Didrichsenin taidemuseossaa. Näyttelyssä nähdään pukuja, luonnoksia, maalauksia, tekstiilejä, valokuvia ja koruja. Näyttely pyrkii esittämään muodin uudenlaisessa kontekstissa, pohtii muodin, taiteen ja museon yhtymäkohtia ja synnyttää vuoropuhelua niiden välille.
Generation 2017-näyttelyssä Amos Andersonin taidemuseolla 19.5.–3.9.2017 esitellään 15–23-vuotiaiden nuorten nousevaa taidetta. Näyttelyn muodostaa 42 rohkeaa tekijää, jotka valittiin teoshaun kautta yli tuhannen ehdotuksen joukosta. Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat käsittelevät teoksissana tuoreella tavalla omaa ympäristöään ja yhteiskunnan ilmiöitä – asioita ja tunteita, jotka he kokevat merkityksellisiksi.  .
Pohjoinen maisema -huopanäyttely, Northern landscape -felt exhibition, 3.7.–13.8.2017 Kivipankki Galleria, Jämsä. Näyttely avoinna joka päivä su–pe 12–18, la 12–17. Avajaiset su 4.7. klo 16.
Behind the Scenes: Tähtien tekijät -näyttely Logomo, Turku, 13.8. saakka. Näyttely kertoo suomalaisen elokuvan kultaisista vuosista ja nostaa esiin tekijöitä kansan rakastamien tähtinäyttelijöiden takaa. Esillä on Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden, esineistöä, joka on koottu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) museoaineistoista. Nähtävillä on mm. elokuvapukuja, kuvaus- ja kamerakalustoa sekä maskeeraajan työvälineitä. Punaisella matolla kulkeva kävijä saa myös ihastella suomalaisen elokuvan suuria tähtiä upean valokuva-aineiston kautta. Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 ohjelmistoa.
Seurasaaren Käsityöpäivät- ja markkinat 22.–23.7. klo 11–17.
Turkulaisen Kultaisen Omenan Kilta ry:n taitajat ja ulkomuseon väki esittelevät perinteisiä käsityötekniikoita taloissa. Antin aukiolla pidettävillä markkinoilla myydään monenlaisia kädentaidon tuotteita. Työnäytökset ja yleisöopastukset sisältyvät ulkomuseon pääsymaksuun. Antin aukion markkinatorilta voi ostaa käsityöläisten tuotteita, vapaa pääsy.
Suomi 100 – kansallispukujen tuuletuspiknik on hyväksytty Suomi 100 -ohjelmaan. Valtakunnallista tuuletuspäivää vietetään lauantaina 5.8.2017 eri puolilla Suomea ja myös Ruotsissa. Tule mukaan kansallispuvussa, kansanpuvussa, muinaispuvussa tai yhdistäen kansallispuvun osa muihin vaatteisiin. Nostetaan yhdessä malja 100-vuotiaalle Suomelle klo 12 joka niemen notkossa ja saarelmassa!
For Fashion’s Sake (Muodin vuoksi) -näyttely 3.9.2017 asti.
EMMA esittelee ensimmäistä kertaa muotisuunnittelua osana näyttelyohjelmistoaan. Näyttely on Studio Suurosessa, WeeGee-talon 1. kerroksessa, joka on avoin ja ilmainen yleisölle.
Muodin ja kuvataiteen välisiä rajapintoja esittävä näyttely koostuu kolmentoista pohjoismaisen, aallon harjalla työskentelevän ja kansainvälistä läpimurtoa kurottavan tai jo sen tehneen nuoren muotisuunnittelijan tuotannosta.
Rauman pitsiviikon, 22.–30.7.2017, kymmenet ohjelmajärjestäjät ovat jälleen ylittäneet itsensä, kun yhdeksän tapahtumapäivän ajalle on ideoitu, koottu ja järjestetty lukuisia mielenkiintoisia käyntikohteita ja tapahtumia. Koko kaupunki toivottaa vieraat läheltä ja kaukaa tervetulleiksi nauttimaan pitsikaupungin tapahtumaviikosta ja hurmaavasta tunnelmasta. Avaa käsiohjelma ja kokoa oman Pitsiviikko-ohjelmasi runsaasta tarjonnasta.
PITSI ON POP / LACE AND LUXURY 20.5.-17.9.2017
Pitsiä on esiintynyt menneinä vuosisatoina runsaasti vaatetuksessa ja sisustuksessa. Aluksi pitsi oli ylellisyystavaraa, mutta nykyään se on arkinen koriste, joka valmistetaan useimmiten koneellisesti. Salon Veturitalli-taidemuseon omaa tuotantoa olevan näyttelyn teokset on lainattu kotimaisista museoista, yksityiskokoelmista ja nykytaiteilijoilta Suomesta.
ite-kasilla-731x1024 ITE-museo
Pitkänsillankatu 28 Kokkola
ti–su 11–16, to 11–18
nukkemuseo_content_3 Museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5 TAMPERE, ti–su 10–18
Nukkekekkerit 10.6.2016 alkaen 50-vuotiaan Haiharan nukkemuseon juhlanäyttely
Mukana kokoelman hienoimmat ja erikoisimmat nuket.
luostarinmaki_ruutuajaraitaa_kutoja Luostarinmäen käsityöläismuseo
Vartiovuorenkatu 2 Turku
Käsityötaidon päivät, 17.–20.8.2017
Perinteiset Käsityötaidon päivät täyttävät Luostarinmäen verstaat kymmenillä eri alojen taitajilla.
Suomen käsityön museo
– valtakunnallinen erikoismuseo suomalaisen käsityökulttuurin, käsityön perinteen sekä tiedon ja taidon säilyttäjänä, hoitajana, tallentajana ja välittäjänä
– edistää käsityön arvostusta ja tukee käsityöläisyyttä ammattina, harrastuksena ja taiteena sekä kannustaa luovaan yrittäjyyteen
– kokoelmat, kirjasto ja arkistot muodostavat kokonaisuuden, joka on helposti asiakkaiden saatavilla
Suomen käsityön museon 2017 näyttelyt
virkki Tyyne-Kerttu Virkki käsityömuseo ja säätiö
– Virkki käsityömuseon kokoelmat sijaitsevat Jyväskylässä Suomen käsityön museossa.
– Tyyne-Kerttu Virkki -säätiö tukee ja edistää käsityökulttuuriin liittyvää opiskelua, pedagogiikkaa ja tutkimusta sekä järjestää tapahtumia ja luentoja sekä ylläpitää ja vaalii karjalaista kulttuuria.
YHTEISÖT, JÄRJESTÖT, YHDISTYKSET
Aineeton kulttuuriperintö
– on ilmiöitä, jotka elävinä ja muuntuvina säilyvät sukupolvilta toiselle ja se on
monimuotoista: piirteitä niin naapurikylästä ja maailman toiselta puoleltakin. Se saa voimansa yhteisöistä, jotka siirtävät tietoa, taitoja ja tapoja eteenpäin. Yhteisöt itse määrittelevät elävän perintönsä arvon ja merkityksen.
– Toiminnassa on mukana myös Punomo.fi:n tukiyhdistys Käsityö verkossa ry
aino-koti Aino-koti säätiö
– Aino-koti säätiö on toiminut vuodesta 1950 suomalaisen käsityön tukena, käsityönopettaja, tekstiilitaiteilija Aino Hausmannin (25.2.1901 – 17.9.1972) aloitteesta ja lahjoituksesta.
– Säätiön varoja suunnataan käsityönopettajien jatko-opintojen rahoittamiseen.
Käsityö verkossa ry
– Liity mukaan tukemaan Punomo.fi: n julkaisutoimintaa, käsityön asemaa, opetusta ja vapaata tiedonjakamista.
Käytätkö Punomo.fi-sivustoa työssäsi? Lue käyttöehdot.
Taitoliitto
Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry ja alueelliset taitoyhdistykset muodostavat palvelu- ja asiantuntijajärjestön Taito Groupin.
– Taitoliitto hoitaa toimialan kehittämistä ja viestintää sekä kotimaisia ja kansainvälisiä yhteyksiä.
– Taitojärjestö edistää käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona.
Tekstillikulttuuriseura – Sällskapet for textilkultur ry
Seuran tarkoituksena on:
– yhteyksien luominen ja kehittäminen tekstiilikulttuurin eri osa-alueiden välillä
– kiinnostuksen herättäminen ja ylläpitäminen suomalaisen tekstiilin perinteeseen ja tulevaisuuteen
– muiden maiden ja kulttuurien tekstiileihin tutustuttaminen
– tekstiilikulttuurialan tutkimus- ja tiedotustoiminnan tukeminen
tekstiiliopettajaliitto Tekstiiliopettajaliitto TOL ry
– käsityöopettajien oma ammatillinen keskusjärjestö
– liitto toimii käsityönopetuksen kehittämiseksi ja jäsentensä työllisyyden turvaamiseksi kasvatuksen, koulutuksen ja työelämän eri alueilla

Ilmoita Käsityökanavalla »