Himmeli


Himmelin peruselementti on oktaedri eli kahdeksansivuinen tahokas.
Katso videolta, miten se valmistetaan ja ryhdy kehittelemään omaa himmeliä, niin monimutkaista - tai yksinkertaista - kuin haluat!

Himmeli

Yksi suomalaisen joulun näyttävimpiä koristeita on ollut - ja on edelleenkin - rukiin oljista valmistettu, katosta riippuva himmeli.

Himmelit tunnetaan myös Keski-Euroopassa, Suomeen tapa opittiin Ruotsista. Himmeleitä käytettiin koristeina erityisesti Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Hämeessä ja Uudellamaalla, mutta ne levisivät myös Karjalan kannakselle ja Pohjanmaalle. Tätä ilmavirrassa hiljaa liikkuvaa mobilea on nimitetty paikoin olkikruunuksi.

Monin paikoin himmeli saatettiin koristella rukiintähkillä, peilinpalasilla, paperisuikaleilla, lastuilla tai jopa kynttilöillä. Koristeltu himmeli saatettiin tehdä myös häissä käytetyn lakanakatoksen koristukseksi.

Olkia käytettiin joulun koristeina myös muulla tavoin. Niitä esimerkiksi levitettiin lattialle, jossa ne toimivat lämmöneristeenä ja mukavana olopaikkana.

Oljilla oli myös symbolista merkitystä. Niiden katsottiin edustavan tulevan vuoden viljasatoa. Himmeli pidettiinkin tuvan katossa aina seuraavan vuoden juhannukseen saakka, jotta saataisiin suuri sato. Lattialle levitettyjä olkia puolestaan ei saanut sotkea tai survoa. Muuten vilja olisi lakoontunut seuraavana kesänä. Olkia myös viskottiin kattoon ja ennustettiin orsiin takertuvista oljista tulevan vuoden satoa.

  

    

Lisää haastetta:
Oikein herkkiä ja henkäyksen keveitä himmeleitä voi valmistaa heinänkorsista.

 
Video: Kaija Lampinen
Teksti: Suomen maatalousmuseo SARKA, Kuukauden esine 12/2005
Kuvat: Flickr-sivusto
WWW-toteutus: Pirjo Sinervo

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.