Maria Viita: Terveyttä taiteesta palkinto 2012

Terveyttä taiteesta -tunnustus ja 5000 euron palkintosumma on luovutettu 19.10.2012 lahtelaiselle opettaja Maria Viidalle, joka ohjaa Näppärät mummot ja Marian mummot -ryhmiä. Palkinnonsaajan valitsi yli 40 palkintohakemuksen joukosta Terveyttä taiteesta -raati, johon kuuluvat arkkiatri Risto Pelkonen, FL Pirkko Lahti ja VTT Assi Liikanen.
Näppärät mummot -ryhmän ajatuksena on tehdä muistojen kirjontaa. Raadin mielestä Marian Viidan vetämiin ryhmiin kuuluminen poistaa iäkkäiden henkilöiden ikävää ja yksinäisyyttä sekä lisää innostuneisuutta käsityöhön. Ikäihmisiä aktivoivan taidetoiminnan ytimessä ovat yhdessäolo, muistelu ja käsinkirjonta. Töiden aiheet tulevat suoraan tekijöidensä omasta elämästä.
Kirjotut taulut kertovat ja tallentavat käsityön keinoin tekijän henkilökohtaista historiaa ja ylläpitävät tekijän ja lähipiirin kulttuuri-identiteettiä. Tuotoksissa konkretisoituvat mielikuvat, tapahtumat ja kulttuurimaisemat menneiltä vuosilta ja vuosikymmeniltä.      

Maria Viita on iloinen ja otettu ryhmän saamasta tunnustuksesta.
”On hienoa, että käsityön keinoin ikäihmisiä aktivoiva toiminta saa huomiota. Ryhmässä mukana olo luo osallistumisen tunteita, antaa tilaisuuden inhimilliseen kanssakäymiseen yhteisen harrastuksen parissa ja tuo elämäniloa osallistujille. ”, Viita kertoo.


Palkintotilaisuudessa olivat myös sekä Näppärien mummojen että Marian mummojen edustusryhmät.
Tässä mummoja onnittelevat Pirkko Lahti ja Risto Pelkonen.


Kaikki palkitut ja palkintoraadin edustajat. Toinen kunniamainintakin tuli käsityölle. Sen sai tekstiiliopettaja, tekstiilitaiteilija Vuokko Isaksson (keskellä). Vuokkokin on Käspaikan opettajaverkoston jäsen ja hänen töitään on Käspaikassa verkkonäyttely TilkkuVirrat ry - Vuokko Isakssonin tilkkutöiden näyttely.
Lue myös Vuokon artikkeli Arjen mahdollisuus Käspaikan Säikeitä-blogista.


Käspaikan ystävät - käsityö verkossa ry ja puheenjohtaja Pirjo Sinervo olivat Marian ehdokkuuden takana.
- Suut messingillä!


Opetushallituksesta erityissuunnittelija Heljä Järnefelt onnittelemassa Mariaa.


Näppärät mummot ja Marian mummot -ryhmissä tehtyjä töitä nähtävillä Terveysmessuilla 19.-21.10.2012 Terveyttä taiteesta -osastolla 6h9.

 

Kunniamaininnat tekstiilitaiteilija Vuokko Isakssonille ja SAKU ry:n SAKUstars-tapahtumalle

Terveysmessuilla jaettiin myös kaksi Terveyttä taiteesta -kunniamainintaa.

Toisen kunniamaininnan sai oululainen tekstiiliopettaja ja -taiteilija Vuokko Isaksson. Isakssonin töitä on esitelty useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hän on toiminut luovan ilmaisullisen käsityön opettajana vuodesta 1970 lähtien peruskoulussa ja vapaassa sivistystyössä. Oppilaiden mukaan Isaksson saa kursseilla lahjakkaat, mutta itsestään epävarmat ihmiset uskomaan itseensä. Työllään Isaksson edistää oppilaidensa terveyttä ja hyvää elämää. Hänellä on kyky oivaltaa erilaisten ihmisten taito ja mieltymykset sekä kannustaa heitä kulkemaan omia polkujaan. 

Toisen kunniamaininnan sai Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry:n SAKUstars-tapahtumat. Ammattiin opiskelevien SAKUstars-kulttuurikilpailut tarjoavat vuosittain positiivisia kulttuurielämyksiä valtakunnallisesti noin 1200 ammattiin opiskelevalle nuorelle. SAKUstars-tapahtumassa on mukana koko kulttuurin kirjo: kuvataiteet, musiikki, tanssi, näyttämötaide, kirjoittaminen ja vaihtuvat näytöslajit. Tapahtumien henkeen kuuluu, että jokaisella osallistujalla on mahdollisuus esiintyä sekä saada arvostusta ja kannustusta.  

Terveyttä taiteesta -tunnustus jaetaan vuosittain
Terveyttä taiteesta -palkinto on Suomen Messusäätiön perustama 5000 euron arvoinen palkinto, jolla halutaan nostaa esiin taiteen merkitys ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. - Palkinto jaetaan vuosittain Terveysmessujen yhteydessä.
Terveyttä taiteesta -palkintoa haetaan aina tunnustuksena toiselle henkilölle tai taholle. Palkintoa voi esittää tunnustukseksi taideterapeuteille, taideterapian kehittäjille, taiteen terveysvaikutusten tutkijoille, taiteilijoille ja sekä terveydenhuollon ja sosiaalialan parissa työskenteleville henkilöille, jotka hyödyntävät taidetta työssään. Palkintoa voi hakea tunnustuksena myös kenelle tahansa muulle, jonka katsoo innostaneen muita taiteen nauttimiseen ja rakentaneen siten siltaa taiteen ja terveyden välille.

Valinnassa kiinnitetään erityistä huomiota toiminnan vaikuttavuuteen. Palkinnonsaajalla tulee olla konkreettista näyttöä jo toteutuneesta tai käynnissä olevasta hankkeesta tai toiminnasta.

Teksti: Suomen Messut

Linkki: Mummojen töiden verkkonäyttelyt Punomossa »
Kuvaesityksissä on n. 150 toinen toistaan upeampaa työtä.


Hilkka Seppälä, Tekijä itse


Heljä Laine, Koivikko


Ebba Aaltonen, Kotikirkko Valkjärveltä

Kuvat ja kuvatekstit:
Turkka sinervo, Pirjo Sinervo
Käspaikan ystävät ry ja Punomo.fi

 

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!