Lähdet nyt Käsitöiden maailmanympärimatkalle.

MATKAN TAVOITTEET

Käsityömatkalla näet käsityötä ympäri maailman, vaikkakin kohteita on vain vajaat 20. Kokonaiskuvaa maailman käsitöistä emme pysty lupaamaan, mutta hyviä makupaloja joka tapauksessa ja alun sille, että reaalielämässäkin matkailtaessa käsityön tarkkaileminen yhtenä kulttuurin mielenkiintoisena osana olisi mielessä. - Voipa käydä niinkin, että käsityömatkailusta tulee ainakin toisinaan koko matkanteon pääsisältö!

Tavoitteena on myös tehdä matkasta muistiinpanoja, matkapäiväkirja ja suunnitella jo matkan aikana matkan inspiroimana käsityötuote, jonka voi toteuttaa käsityömatkamuistoksi.

Meidän tekijöiden mielestä matka sopii kaiken ikäisille!

VALITTAVANA KAKSI MATKATYYPPIÄ

Punomon Käsityön maailmanympärimatkalla matkaaja voi hypätä helposti valmiin pakettimatkan kyytiin. Kohteet ovat valmiina ja reitti selvä. Kuljet matkakartan mukaisen reitin ja käyt kaikissa maanosissa sekä teet annettuja tehtäviä. Tehtävät seuraavat reittiä ja tehtävien suorituspohjatkin ovat valmiina.

Toisena matkustustapana voi lähteä matkalle omatoimisesti, itse suunnitellen. Tukena ovat siinäkin tehtävät mutta vain karkeana runkona. Pakettimatkan ohjeistusta ja aineistoa voi käyttää apuna. Avaa omatoimimatkan päiväkirjan tehtävärunko (pptx)


Tämä on pakettimatka. Kohteet ja reitin näet kartasta.

Tee muistiinpanoja, kokoa muistoja matkastasi. Saat joka kohteessa tehtävän. Tee hakuja Punomo.fi-sivustosta. Avaa tästä tehtävien suoritustuspohja (docs)

Oikein mukavaa matkaa!


Ensimmäinen matkakohde on Suomi!

TEHTÄVÄ 1.
Etsi Punomo.fi:stä jokin suomalainen käsityö tai jopa ihan oman kotiseutusi käsityö, jos sellainen on olemassa.Käsityön maailmanymparimatkan toinen kohde. Olet Skandinavian alueella. Skandinavian ydintä ovat Ruotsi, Norja ja Tanska.

TEHTÄVÄ 2.
Tutustu johonkin itseäsi kiinnostavan Skandinavian alueen käsityöhön.Käsityömatkan kolmas kohde on Belgia. Olet nyt Belgian pääkaupungissa, Brysselissä. Bryssel on myös Euroopan unionin pääkaupunki.

 

TEHTÄVÄ 3.
Käy tutustumassa Brysselin pitsiin.Käsityön maailmanympärimatkan neljäs kohde ja olet matkan pohjoisimmassa paikassa. Saavuit Islantiin.

    

TEHTÄVÄ 4.
Käy tutustumassa perinteisiin islantilaisiin villapaitoihin.Käsityön matkallasi saavut Amerikkaan. Olet Pohjois-Amerikassa, Seminole-intiaanien alueella. Seminoli-intiaaniheimo asuu Oklahoman ja Floridan osavaltioissa Yhdysvalloissa.

TEHTÄVÄ 6.
Tutustu Seminolien värikkäisiin tilkkutöihin.Matkasi jatkuu kohti etelää. Saavut Etelä-Amerikkaan, Panamaan. Panama sijaitsee Karibianmeren ja Tyynenmeren välisellä kannaksella, joka yhdistää Etelä- ja Pohjois-Amerikan.

TEHTÄVÄ 7.
Tutustu Panamassa Cuna-intiaanien mola-käsitöihin.Matkasi jatkuu edelleen Etelä-Amerikassa... Saavut Brasiliaan. Se on Etelä-Amerian suurin valtio niin pinta-alaltaan kuin asukasluvultaan, ja koko maailmassa se on viidenneksi suurin valtio sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan.

 

TEHTÄVÄ 8.
Tutustu Brasiliassa verkkopitsiin.Olet nyt menossa Afrikkaan. Olet merellä kohti Gambiaa.

TEHTÄVÄ 9.
Mikä käsityö on jäänyt matkalta parhaiten mieleen? Löytyisikö siitä jotain ideaa tulevalle matkamuistokäsityöllesi?Maailmanympärimatkasi toinen kohde Afrikassa on vuorossa. Afrikassa on vaikka mitä nähtävää eikä paljon ehdi yhdessä kohteessa katsoa! Indogolla värjääminen on yksi kiinnostava tuttavuus!

TEHTÄVÄ 11.
Tutustu Indigo-värjäykseenKäsityön maailmanympärimatkalla palataan uudelleen Etelä-Amerikaan. - Virtuaalimatkalla ei haittaa vaikka reitti on aika kiemurainen!
Maa, jossa nyt olet on Peru. On hauska nimi!

 

TEHTÄVÄ 12.
Tutustu Punomon sivujen kautta Perun neuleisiin.Käsityön maailmanympärimatkasi pisin matka on Etelä-Amerikasta Australiaan.
Olet nyt matkalla kohti Australiaa. 

TEHTÄVÄ 13.
Joko tiedät, millaisen matkamuistokäsityön haluaisit tehdä? Jos sinulla ei ole vielä ideaa, niin ei hätää - matka jatkuu vielä...Olet taas uudessa maanosassa. Tämä maanosa, ja samalla yksi maailman mantereista, on Australia.

  

TEHTÄVÄ 14.
Tutustu Australiassa alkuperäiskansan eli aboriginaalien punontatöihin.Matkasi etenee Asiaan. Olet lähellä Japania. 

TEHTÄVÄ 15.
Käy tutustumassa tsunami-kanzashi-hiuskoristeisiin.Käsityön maailmanympärimatka jatkuu Aasiassa. Saavuit Vietnamiin. 

TEHTÄVÄ 16.
Tutustu vietnamilaisiin kirjontatöihin.Käsityön maailmanympärimatkasi pohjoiseen. Aasiassa ollaan edelleen.
Olet lähellä Kiinan rajaa.

TEHTÄVÄ 17.
Käy tutustumassa kiinalaiseen kierrenyörin tekotapaan. Tätä nyöriä nimiteään myös japanilaiseksi kierrenyöriksi ja sen japaninkielinen nimi on kumihimo.Käsityön maailmanympärimatkasi viimeinen kohde on Venäjällä. Olet lähellä obinugrilaisten asuinaluetta. Suomalais-ugrilaiseen kieliryhmään kuuluvat obinugrilaiset hantit ja mansit ovat Venäjällä Uralvuoriston itäpuolella Siperiassa Ob-joen ja sen sivujokien varsilla asuvia kansoja.

TEHTÄVÄ 18.
Käy tutustumassa sivustoon, jossa näet idean miten obinugrilaisia kuvioita voisi käyttää kaulaliinassa.Olet nyt kierrellyt ympäri maailmaa ja nähnyt monenlaista käsityötä. Matkasi viimeinen etappi on kotimatka takaisin Suomeen!

Mikä tai minkälainen käsityö jäi parhaiten mieleesi? Miksi? Yllätyitkö jostain näkemästäsi? Oliko paljon ennestään tuttua tai samankaltaista kuin omassa maassasi? Pohdi, muistele ja kirjoita! Millaiselle käsityömatkalle voisit seuraavalla kerralla lähteä? Jospa se onkin omatoimimatka!

TEHTÄVÄ 19.
Suunnittele matkamuisto virtuaalisen maailmanympärimatkan tai jonkun oman matkasi inspiroimana. Etsi lisätietoa sinua kiinnostavasta kulttuurista.
Matkamuiston ei tarvitse olla kopio jonkin kulttuurin käsityöstä, vaan voit soveltaa ja yhdistellä eri kulttuureista asioita, jotka kiinnostavat sinua. Matkamuisto voi olla esim. taulu, kassi, koru jne. Matkamuisto voi olla myös postikortti.


Oppimateriaalin tekijät: Tarja Kröger ja Pirjo Sinervo

Kuvat: Huovutetun maailmankartan ovat tehneet Savonlinnan kampuksen käsityötieteen sivuaineryhmäläiset. Muu kuva-aineisto on pääosin Punomo.fi:stä, mutta joitakin kuvia on poimittu internetin vapaista kuvalähteistä.

Prosessista: Käsityön kulttuurimatkan rakentaminen lähti liikkeelle Tekstiiliopettajaliitto TOL ry:stä tulleen viestin pohjalta. Vuoden 2012 teemana on TOLissa Käsityötaitojen globaali maailma. Liiton edustajat Hely Perunka ja Outi Honkimaa - käspaikkalaisia kumpikin - kyselivät, miten Käspaikka voisi osallistua teeman kehittelyyn. Idea maailmanympärimatkasta lähti alkuun Pirjo Sinervon päässä ja hän pyysi mukaan työhön Käspaikan kulttuuriosaston asiantuntijan Tarja Krögerin. Käsikirjoitus on Tarjan käsialaa. Verkkototeutuksen teki Pirjo.

 

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!