Lontoossa riittää museoita joka lähtöön. Seuraavista museoista löytyy tekstiileistä kiinnostuneille paljon katsomista:

1. Victoria & Albert museo http://www.vam.ac.uk/
Erityisesti museon osastot Fashion Galleries (huone 40) ja Textiles (huoneet 96-99) ovat tutkimisen arvoisia. Museolla on muuten netissä oma mielenkiintoinen osastonsa tekstiileille: https://www.vam.ac.uk/collections/textiles 

2. Bristish museo http://www.thebritishmuseum.ac.uk/
Museon Afrikka- ja Amerikka-osastoilta löytyy paljon mielenkiintoisia tekstiilejä. myös Egypti-osaston muumioiden nauhoja on mielenkiintoista syynätä. Museon sivuilta muuten löytyy hyvää materiaalia siitä, miten museota ja sen aineistoja voi hyödyntää opetuksessa: http://www.thebritishmuseum.ac.uk/learning/schools_and_teachers/secondary.aspx  

3. Horniman museo http://www.horniman.ac.uk/
Museolla on laaja tekstiilikokoelma, josta vuosittain kootaan vaihtuvia näyttelyjä. Parhaillaan esillä oli Japanilaista tekstiiliperinnettä. 

Museoihin on yleensä ilmainen sisäänpääsy ja valokuvaaminen salamavalollakin oli sallittua Museot ovat myös mielenkiintoisia kirjavalikoimiensa takia.

Edellä mainitut museot ovat isoja. Jottei iske infoähky, kannattaa valita itseä kiinnostavat osastot ja nauttia niiden annista. Muutoin aika menee museon läpikävelyyn.



Kävin Birminghamissa Knitting & Stitching Showssa, joka vastaa kooltaan ja tarjonnaltaan Tampereen käsityömessuja. Nykykäsityön trendit vaikuttavat olevan jossain määrin yleismaailmallisia. Efektilankojen ja kierrätysmateriaalin käyttö vaikuttivat tutuilta trendeiltä. Paperikankaan käyttö oli näyttävästi esillä.

Kirjonta vaikutti olevan erityisen suosiossa, jota voisi kuvat lyhyesti seuraavin sanoin: kerroksellisuus, veistoksellisuus ja taiteellisuus.



Matkan pääkohde oli ETN-konferenssi. Konferenssiin osallistui noin 130 henkilää. Konferenssin teema oli Digital//Craft. Kutsutut puhujat käsittelivät konferenssin teemaa mm. seuraavista näkökulmista:
- Janne Kyttänen kertoi rapid prototyping -tekniikasta, jonka avulla tietotekniikalla suunnitellusta esineestä voidaan "tulostaa", tuottaa fyysinen kappale (proto) missä päin maailmaa hyvänsä.
- Rachel Wingfield kertoi responsiivisista tekstiileistä, esim. kuviota vaihtavat tapetit ja verhot.
- Philip Delamore kertoi digitaalisesta painannasta.
Lisäksi eri maiden osanottajat esittelivät projektejaan periaatteella 10 kuvaa = 10 minuuttia.
Konferenssin aikana TEXERE-järjestö piti kokouksen, jossa se virallisesti liitettiin ETN:n alaosastoksi (working committee).
Lisätietoa ETN:sta saat sivuilta http://www.etn-net.org/.



Tämä oli viides reissuni Lontooseen. Ensimmäisestä käynnistä on jo yli 22 vuotta.
Vasemmanpuoleinen kuva on otettu vuonna 1985 ja oikeanpuoleinen kuva 22 vuotta myöhemmin (v. 2007). Mikä on muuttunut? Beefeatersit ovat ainakin ihan saman näköisiä.

2007

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!