Video on kuvattu vuonna 1989 Turussa Puolalanmäen koulun tekstiilityönopetuksen puitteissa. Tietotekniikan soveltaminen käsityönopetuksessa otti tuolloin ensiaskeleita.

Puolalanmäen koulun tekstiilityön lehtori, Pirjo Sinervo (silloin Järvi), aloitti TVT-työskentelyn oppilaidensa kanssa vuoden 1985 syksyllä. Samana syksynä järjestettiin, silloisen Turun ja Porin läähinhallituksen sivistysosaston ja TOP-keskuksen toimesta, ensimmäinen taito- ja taideaineiden opettajille suunnattu tietotekniikkakoulutus Heinolan kurssikeskuksessa.

Seuraavana kesänä, 1986, järjestettiin Turussa TOP-keskuksessa kaksi kurssia tekstiiliopettajille, yhteistyössä Tekstiiliopettajaliiton kanssa. Aiheena oli käsitöiden suunnittelu tietokoneella tavanomaisten, joka koneesta löytyvien ohjelmien avulla. Tärkein ohjelma oli tuolloin Windows apuohjelmiin kuulunut, yksinkertainen kuvankäsittelyohjelma Paintbrush.

Videon kesto n. 19 min.

Alkuperäinen filmi on ollut ns. BETA-video. Se on muunnettu VHS-laaduksi, josta taas wmv-tiedostoksi vuonna 2005. Muuntelujen seurauksena kuvalaadussa on puutteita!

Kuvausjärjestelyt
Tietokone opetuksessa TOP-keskus ja Turun Oppimateriaalikeskus

Kuvaus, äänitys ja editointi
JUHANI ALI-SIMOLA

Käsikirjoitus
PIRJO SINERVO (JÄRVI)
TURKKA SINERVO

Esiintyjät ja selostajat
YLÄKOULUN OPPILAITA TURUN PUOLALANMÄEN KOULUSTA


KOMMENTTI VUODELTA 2005
Noista vuosista alkoi, toistaiseksi päättymätön, täydennyskoulutusten ketju, joka vahvistui erityisesti v. 1996 alkaen, kun käsityönopettajat siirtyivät verkkoaikaan ja perustettiin Käspaikan alkumuoto, Käsityön Tietoboxi, Turun opetustoimen TOP-keskuksen palvelimelle.
Mikä on muuttunut? Kun tuota vanhaa videota katselee, huomaa, että samoja ideoita edelleen pyöritellään! Ja edelleen nyt 2005 moni opettaja ottaa vasta ensiaskeleitaan TVT:n soveltamisen saralla. Pitkä on sarka...Mutta verkko ja Käspaikka on nyt voimissaan. Vuonna 1989 ei verkosta osattu vielä uneksiakaan...


KOMMENTTI VUODELTA 2017
Käspaikka jäi nimenä taakse vuonna 2010. Tilalle tuli Punomo.fi ja julkaisutoiminta siirtyi opettajien omiin käsiin. Luen Punomon vaiheista punomo.fi/info
Ja aina vaan tietotekniikan soveltaminen on monelle opettajalle ja monelta osin uutta ja etsii muotoaan. Nyt uusi OPS kuitenkin ensi kertaa on normittanut TVT:n osaksi kaikkea opetusta. Käsityössä avainasiana on työskentelyn dokumentointi. - Aika näyttää!

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!