pukukoodi

Pukeutumisohje eli pukeutumiskoodi tarkoittaa juhla- tai muuhun tilaisuuteen kutsuvan tahon esittämää toivomusta siitä, miten saapuvat vieraat pukeutuvat tilaisuutta varten.
Koodi lukee kutsussa. Etikettiä ei välttämättä tarvitse täysin noudattaa, mutta silloin on hyvä harkita onko se yleisesti hyväksyttyä. Huomaa, että alipukeutuminen on pahempi virhe kuin ylipukeutuminen.
Koodi esitetään perinteisesti vain miehille. Tämä johtuu vanhasta tavasta osoittaa juhlakutsu miehen nimellä, esimerkiksi herra ja rouva Niilo Niilinen. Pariskunnan tulee pukeutua yhtä juhlavasti.

  • Juhlapuku: Päiväjuhlissa, ennen kello 18, miehillä saketti, poikkeuksena suomalaisessa akatemiassa olevat tilaisuudet joissa käytetään frakkia. Iltajuhlissa, kello 18 jälkeen, miehillä frakki. Frakki on suurten juhlien asu ja se on aina musta tai yönsininen. Frakin voi korvata ainoastaan mustalla puvulla. Frakin ja mustan puvun kanssa voidaan käyttää pieniä kunniamerkkejä ellei toisin määrätä. Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhla on tasavallan arvokkain tilaisuus, jossa käytetään isoja kunniamerkkejä.Frakin kanssa käytetään aina valkoisia liivejä, paitsi akateemisissa päivätilaisuuksissa, jolloin on käytössä mustat liivit. Solmuke on aina valkoinen. Tummaa solmuketta käyttävät ainoastaan hovimestarit.
    Naisen asu: täyspitkä iltapuku, akateemisissa tilaisuuksissa päivällä pitkähihainen, tumma puku.Frakki tai saketti: Ohjeita käytetään kun miesten odotetaan pukeutuvan frakkiin tai sakettiin. Naisilla juhlapuku.
  • Shaketti on miehen päiväjuhlapuku ja erityisesti häissä käytetty juhlapuku. Se sopii käytettäväksi kaikissa ennen kello 18 pidettävissä juhlatilaisuuksissa. Hautajaisissa shaketin kanssa käytetään mustaa liiviä ja mustaa solmiota.
    Naisen asu: leninki, juhlava takki-leninki yhdistelmä, hienostunut housuasu.

  • Iltapuku: Käytetään kello 18 jälkeen alkavissa iltajuhlissa kun miesten odotetaan pukeutuvan smokkiin. Smokin voi korvata tummalla puvulla. Naisella iltapuku.

  • Smokki: Smokki käytetään yleensä kello 18 jälkeen. Smokkiin sopii musta tai yönsininen materiaali, mutta jota teetetään usein myös hyvinkin värikkäistä materiaaleista. Smokin juhlavuutta lisäävät silkkiset kauluskäänteet, erikoisvalmisteinen paita, joka vaatii solmukkeen, sekä leveä silkkivyö tai liivit.
    Naisella lyhyt tai pitkä iltapuku.
    Amerikkalaiset nimittävät smokkia 'tuxedoksi'. Leveä vyö on nimeltään 'cummerbund' ja tavallisen rusetin sijaan voidaan smokin kanssa käyttää irtonaisempaa 'plastron'-solmuketta.
    Naisen asu: juhlatilaisuuksista kaikkein vapain valinta, lyhyt tai pitkä iltapuku. Smokki käy myös naiselle.
  • Tumma puku: Tumma puku sopii iltapäivävastaanotolle, cocktailkutsuille, häihin, vierailulle ja onnittelukäynneille. Tumma puku on musta tai tummansininen ja yksivärinen. Sen kanssa käytetään juhlallisimmissa tilaisuuksissa valkoista, asuun kuuluvaa paitaa. Tumman puvun kanssa tulee käyttää solmiota tai solmuketta. Naisella tilaisuudesta riippuen vierailupuku, ilta- tai juhlapuku.
  • Arkipuku: Perinteisesti arkipuku on väriltään harmaa tai sininen, jossa on mukana kravatti. Nykyään kuitenkin muutkin yksiväriset puvut kelpaavat.
  • Solmio: Tällä ohjeella kerrotaan, että asu voi olla melkein millainen vain, mutta solmion toivotaan olevan kaulassa. Jokainen voi itse valita minkälaisen vaatekappaleen valitsee kravatin kanssa pidettäväksi.
  • Smart casual: Koodilla ei ole selkeää yhtenäistä etikettiä, mutta se on joka tapauksessa juhlavampi kuin pelkkä casual. Yleensä kauluspaita, pikkutakki, nahkakengät ja yhdistelmään sopivat housut ovat hyvä valinta. Kuitenkin rennoimpiin tilaisuuksiin riittävät kauluspaita ja asialliset farkut vaatteiden tasoksi. Kravattia ei tarvita hienostuneimmissakaan juhlissa.
  • Casual: Ohje tarkoittaa rentoa ja epämuodollista pukeutumista.
    Naisen asu: housut tai hame ja pusero, bleiseri tai neuletakki, mekko tms. siisti asu.

Yleisesti ottaen casual tarkoittaa siistiä, tummaa pukua rennompaa asua. Useimmiten sopivin asu on suorat housut, pikkutakki ja kauluspaita ilman solmiota. Casual voi tarkoittaa myös pikkutakin sijaan neuletakkia tai -puseroa; poolopusero tms. voi korvata kauluspaidan. Pukukoodi kutsukortissa viestittää kuitenkin hieman arkea juhlavampaa tilaisuutta, joten välttääkseen väärinpukeutumista kannattaa farkut ja pikkutakki -yhdistelmä unohtaa, vaikka tilaisuus olisi hyvinkin epävirallinen. T-paita, farkut tai lenkkarit eivät useimmiten ole sopivia casual-pukeutumiseen, muuten asu on melko vapaa. Pukukoodin tarkistaminen isäntäväeltä on aina varmin tae oikeasta pukeutumisesta.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!