1960-luvulta peräisin oleva, puuvillakankaasta ommeltu hilkka muodostuu kahdesta kappaleesta: päällisestä ja huiviosasta. Kiinnitys on niskasta napilla, tai vaikka tarranauhalla. Muotoilu tekee hilkasta hyvin istuvan. Väljän muotonsa ansiosta sen alle asettuu isompikin kiharapilvi.

Tarvikkeet

  • Noin 60 x 80 cm puuvillakangasta
  • Ompelulankaa
  • Nappi
  • 1,10 m vinonauhaa reunojen huolitteluun 

Kaava

Lataa pdf-kaava-arkki alla olevasta linkistä tietokoneellesi. Tulosta arkki A3-paperille.

Työvaiheet

  1. Leikkaa kappaleet kaavan mukaan ja lisää saumanvarat, ks. kuvat alla. Leikkaa huivikankaasta myös pienet tilkut napin ja napinläven alle.
Lisää huiviosan kaavan kaikkiin reunoihin 1 cm saumanvarat. Huiviosan suoriin reunoihin tulee kankaasta puretut hapsut, joten aseta niihin kaavan suora langansuunta.

2. Valmista hapsureuna: ompele 1 cm:n päähän reunoista tiheä ja kapea siksak-ommel. Pura varovasti nuppineulalla vetäen, reunasta alkaen kankaan langat ompeleeseen saakka. Leikkaa hapsut tasaiseksi. 

3. Taita vinonauha keskeltä kaksinkertaiseksi ja höyrytä kevyesti venyttäen kaarevaksi päällisen reunoja myötäillen. Neulaa tai ompele kangastilkut paikoilleen päätyihin nurjalle. Neulaa vinonauha nurjalle ja ompele. Tee saumanvaroihin kaareviin kohtiin aukileikkauksia ja päädyissä lovileikkauksia. Kavenna saumanvaroja.

4. Taita nauha oikealle puolelle, höyrytä ja kiinnitä se lopuksi suoralla ompeleella paikalleen nauhan reunasta. 

5. Ompele yhteen päällinen ja huiviosa. Huolittele saumanvarat. Höyrytä sauma ja kiinnitä varat tikkauksella päälliosan puolelle. 

6. Ompele nappi ja napinläpi. Silitä valmis hilkka.

… tai ompele hilkka, jonka päällinen on kaksinkertaista kangasta 

Jos ompelet päällisen kaksinkertaisesta kankaasta, reunaa kiertävä vinonauha jää pois. Valitse ohut puuvillakangas, ettei päällisestä tule jäykkää. Napin ja napinläven alle kiinnitetään palat silitettävää tukikangasta, jota tarvitset noin 5 x 10 cm. 

Huom! Varaa kappaleita leikatessasi 1 cm saumanvarat jokaiseen reunaan. 

  1. Silitä tukikankaat päällisen kulmiin.
  2. Ompele yhteen päällisen kappaleet, silitä saumanvarat auki ja kavenna saumanvaroja etenkin kapeissa päissä. Tee saumanvaroihin auki- ja lovileikkauksia. Käännä työ ja silitä. Ompele tikkaus 0,7 mm päähän reunasta.
  3. Ompele huiviosan reunoihin kapeat päärmeet. 
  4. Yhdistä päällinen ja huiviosa. Huolittele saumanvarat. Höyrytä sauma ja kiinnitä varat tikkauksella päälliosan puolelle.
  5. Ompele nappi ja napinläpi.

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!