Huovutettuja kissahattuja

Materiaali: pesemätöntä villaa n. 100-150 g.

Muita tarvikkeita:

  • kuplamuoville jäljennetty kaava; n. 3 cm suurempi kuin valmis päähine
  • Marseille-saippuaa ja/tai mäntysaippualiuosta
  • kädenlämpöistä vettä
  • hattutukki
  • puukaulin tai -kapula
  • kuppi
  • suojamuovi pöydälle
  • kaislamatto
  • suojaessu

Päähineen huovutus

1. Päähineen huovutus aloitetaan asettelemalla karstavillasta vähintään neljä kerrosta ristikkäin. Jos haluat tukevamman ja paksumman hatun, asettele kuusi kerrosta n. sentin paksuisia villakerroksia. Jos haluat kuvioita hatun takaosaan, asettele kuviovillat tässä vaiheessa ja koko työn alle voit vielä asettaa hyttysverkon (30 x 30 cm).

2. Valmista saippualiuos: litraan lämmintä vettä kaksi ruokalusikallista mäntysaippualiuosta.

3. Aseta kaava villalevyn alareunaa vasten ja keskelle levyä. Kastele lämpimällä saippuavedellä, varo kastelemasta kaavan ulkopuolisia villoja. 

4. Painele kaavan avulla ilmat pois villalevyjen välistä ja aloita huovutus.

5. Saippuoi kädet, jotta villakuidut eivät takerru käsiin. Aloita huovutus työn keskeltä, pyörittele ensin varovasti molemmilla käsillä keskeltä reunoille ja kun työ alkaa huopua, voimakkaammin. Huovuta n. puoli tuntia tasaisesti koko kaavan alueelta. Kokeile, onko villa tarpeeksi huopunut nostamalla kuituja irti työstä. Jos koko työ nousee voit jatkaa eteenpäin.

6. Aseta kaava paikoilleen ja taita loput villat kaavan päälle. Muotoile korvat ja revi ylimääräiset villat pois, ettei tule liian paksuja kohtia. Ole tarkkana: villojen pitää taittua etupuoleksi aivan kaavan ääriviivoja myöten. Näin saadaan siisti liitoskohta hatun sivusaumassa. Hatun keskietu jätetään auki. 

7. Kastele villat, painele ilmat pois ja aloita huovutus. Katso kohta 5. Lopuksi voit huovuttaa kiinnitysnauhat pyörittelemällä villanauhaa sormissa.

8. Kun hattu pysyy jo kasassa, voit kääriä kokotyön esim. kaislamaton sisään ja rullata jonkin aikaa. Näin saat vielä tiiviimpää huopaa. Muotoile korvia saksilla leikkaamalla ja pyörittele saippuoiduilla sormilla reunat pyöreiksi.

9. Huuhtele hattu vuorotellen juoksevan veden alla kylmällä ja kuumalla, annat shokkihoitoa, jolloin villakuitu vanuttuu ja kutistuu. Huuhtelukertoja kymmenkunta, niin että saat huuhdeltua kaiken saippuan pois. 

10. Puristele kuivaksi ja  vedä hattutukin päälle. Hattutukki kannattaa suojata muovipussilla. Venytä hattu tukin päälle ja koputtele puupalikalla tiiviiksi. Anna kuivua rauhassa. Kokeile päähäsi ja muotoile etu- ja alareunoja saksilla päähäsi sopivaksi.

Kaava:


Huovutuskuvia:

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!