«Käsineitä-aloitussivulle


Suunnittele oma käsineesi kysymysten avulla!

MILLÄ TAVOIN TOTEUTAT KÄSINEESI?
Virkkaamalla
Neulakinnastekniikalla
Neulomalla pitkittäin
Huovuttamalla
Ompelemalla
Neulomalla
Eri tekniikoita yhdistäen


Virkkaamalla                                                                                                     Klikkaa kuvia!

Virkattu raitalapanen

raita2

Tämä lapanen on virkattu raidalliseksi sinisen eri sävyillä. Lapanen on virkattu kiinteillä silmukoilla. Varressa olevat pilkut on tehty kirjovirkkauksella.

Ohjeita virkattuihin lapasiin ja kirjovirkkaukseen löydät esimerkiksi kirjasta Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita (Almay, Luutonen, Mitronen, Tammi 1993).

Suunnittele kirjovirkkausta varten oma kuviosi ruutupaperille. Kirjovirkkaus on oiva tapa hyödyntää eriväriset langanloput.

Kirjovirkkaus

Piilosilmukkalapaset


Neulakinnastekniikalla

Neulakintaat

vanhatneulakintaat

Nämä kintaat on valmistettu perinteisellä neulakinnastekniikalla.

Neulakintaiden tekeminen aloitetaan kintaiden kärjestä ja edetään kintaan suuhun. Peukalolle jätetään aukko ja peukalon tekeminen aloitetaan aukonreunasta. Kintaan suu on leveä, sillä kintaat on ollut tarkoitus saada tarvittaessa helposti pois kädestä.

Neulakintaiden suuhun on yleensä virkattu koristeeksi muutama kerros kirjovirkkausta, niin kuin näissäkin kintaissa. Neulakintaan tekeminen saattaa aluksi tuntua vaikealta, mutta opittuasi
tekniikan työ etenee joutuisasti.

Neulakinnastekniikka


Neulomalla pitkittäin

Pitkittäin neulottu palmikkolapanen

poikkipalmikko_kaisa

Tämä lapanen on neulottu tavanomaisesta tavasta poiketen kämmenen pitkittäissuuntaan.

Lapanen on neulottu kahdella puikolla tasoneuleena. Lapasen kärki muodostuu lisäämällä ja vähentämällä silmukoita kerroksen keskellä. Pitkittäin neulottaessa saadaan syntymään hauska palmikko värien vaihtumiskohtaan. Peukalolle on jätetty halkio, josta poimitaan silmukat peukaloa varten. Lapasen saumat ovat kämmenen sivuilla. Saumat on yhdistetty virkkaamalla kiinteitä ketjusilmukoita nurjalta puolelta. Lapasen suu on koristeltu virkkaamalla pylväsryhmiä. Näin neuleen reuna pysyy suorana.


Huovuttamalla

Huovutettu  kinnas

huovutettu

Tämä kinnas on huovutettu harmaasta ja vihreästä villasta.

Kinnas on huovutettu kaavan avulla muotoonsa, joten siinä ei ole ommeltuja saumoja. Kaavan ja ohjeen huovutettuun kintaaseen löydät Nellie Jäkän kirjasta Huovutus (1984). Huovuttamalla voit tehdä myös patakintaat tai koristeita muihin käsineisiin.


Ompelemalla

Farkkukintaat

farkkukintaat

Nämä kintaat on ommeltu farkkukankaasta ja vuoritettu fleecella.

Farkkukintaiden kankaasta on poistettu väriä kloriitilla ennen ompelua. Kangas on solmittu langalla kasaan ja upotettu kloriittiveteen. Näin väri on jäänyt joihinkin kohtiin kangasta ja kankaaseen on tullut kuvioita. Kintaat on ommeltu Suuren Käsityölehden kaavalla 10/99.

Mieti mitä muita kankaita voisit käyttää kintaisiin?
Kuinka saisit kankaastasi persoonallisen?


Neulomallla

Peruslapanen

peruslapanen_uusi

Tämä on peukalokiilallisen lapasen perusohjeella neulottu lapanen.


Eri tekniikoita yhdistäen

Virkkausta ja huovutusta lapasessa

tekniikat

Nämä lapaset on valmistettu huovuttamalla ja virkkaamalla.

Kolmiomaisen huopapalan sivuille on lähdetty virkkaamaan kiinteitä silmukoita eri suuntiin. Työn edetessä on mietitty, mihin suuntaan pitää jatkaa virkkaamista, että muodostuu lapanen.

Päästä luovuutesi valloilleen ja virkkaa persoonallinen lapanen. Virkkaamista ei aina tarvitse aloittaa lapasen reunasta, vaan voit aloittaa  esimerkiksi keskeltä ja virkata eri suuntiin ja eripituisia kerroksia, jolloin pintaan muodostuu erilaisia kuvioita.


 «Käsineitä-aloitussivulle

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!