« ETUSIVU • KINNASNEULATEKNIIKKA: MATERIAALIT  & VÄLINEET

Langat

Kinnasneulatekniikkaan käytetään yleensä villalankaa, koska villa huopuu hyvin. Valmiin tuotteen voi nimittäin vanuttaa saippuan ja veden kanssa, jolloin siitä tulee vielä lämpimämpi ja pehmeämpi. Täysvillainen lanka on myös helppo jatkaa (katso langan jatkaminen).

Aloittelijan kannattaa valita paksu täysvillainen lanka, esimerkiksi fritidsgarn. Paksulla langalla tehdään yleensä yksinkertaisempaa pistoa, ohuella langalla neulottaessa piston täytyy olla monimutkaisempi, jotta neuloksesta tulisi tiheää.

Myös muita materiaaleja voi kokeilla. Esimerkiksi paperinarua, puuvillaa, sekoitelankoja...

Neulat

Puinen, luinen ja kuparinen kinnasneula

Kinnasneulat ovat perinteisesti olleet luuta, puuta tai metallia, esimerkiksi kuparia tai hopeaa. Jos oikeaa kinnasneulaa ei ole saatavilla, voi tekniikkaa kokeilla myös suurella parsinneulalla tai siimalenkillisellä villaneulalla. Hyvä neula on noin 10 cm pitkä, melko tylppäkärkinen, litteä ja kärkeen kaventuva, kuten kuvan keskimmäinen, luinen neula. Mitä tiheämpää neulosta on tekemässä, sitä litteämpi ja kapeampi neula kannattaa valita. Löyhää neulosta voi tehdä leveämmälläkin neulalla, kuten kuvan ylimmäisellä, puisella neulalla. Puisia neuloja voi tehdä itsekin. Puuksi kannattaa valita kova puulaji, kuten kataja.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!