KÄSIN NEULOTTU - MUOTOON NEULOTTU

Yksi merkittävä käsin neulottujen tekstiilien arvon nostaja on se, että käsin neulottaessa tuotteen lopullinen muoto voidaan toteuttaa neulomalla, ilman saumoja. Esimerkiksi sukka ja lapanen tehdään alusta loppuun yhtenäisenä, kolmiulotteisena rakenteena. Toisin sanoen, ne ovat muotoon neulottuja. Samoin neulepuseron osat, etu- ja takakappale sekä hihat, neulotaan heti lopulliseen, kaksiulotteiseen muotoon. Ja kyllä neulepuseronkin voi neuloa ihan ilman saumojakin.

Neuleeseen muoto syntyy seuraavilla tavoilla:
- silmukoiden määrää lisäämällä eli lisäyksin
- silmukoiden määrää vähentämällä eli kavennuksin
- neulomalla kerroksia vain osittain eli lyhennetyillä kerroksilla

LISÄYS TAI KAVENNUS TYÖN REUNASSA

Tasona neulottavassa työssä lisääminen voidaan tehdä reunoilla ja kerralla voidaan lisätä paljonkin silmukoita. Työtä siis levennetään (= luodaan uusia silmukoita, ks. SILMUILLE LUOMINEN tai NEULOEN LUOMINEN). Samoin työtä voidaan kaventaa halutulla silmukkamäärällä työn reunoilta (= PÄÄTETÄÄN SILMUKOITA).

LISÄYS TAI KAVENNUS TYÖN KESKELLÄ

Neuleeseen saadaan kolmiulotteista muotoa myös lisäämällä tai vähentämällä silmukoita työn keskellä. Yhdessä kohdassa lisätään tai vähennetään kerrallaan yleensä vain yksi silmukka, joskus kaksi.
Kavennus- tai lisäyskohtia voi olla samalla kerroksella useita.
Tyypillisimmät usean kavennuksen rakenteet ovat NAUHAKAVENNUS ja SÄDEKAVENNUS


Aivan kuten käsin neulottaessa, myös teollisesti neuleita valmistetaan muotoon neulomalla (engl. Fully Fashion) ja mm. sukat ja sukkahousut tehdäänkin juuri näin. Neulevaatteiden valmistus neulekankaasta on kuitenkin halvempaa ja sen vuoksi tavanomaisempaa. Vaatteen osat leikataan neulekankaasta, aivan kuin kudotusta kankaasta, ja ommellaan saumoin yhteen.

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!