Kaventamalla ja leventämällä eli silmukoita vähentämällä tai lisäämällä neulekappeleesta saadaan halutun muotoinen. Itse asiassa ihan minkälainen tahansa! Tässä esimerkkinä O- ja V-päänteiden muotoileminen kaventamalla.

Tässä esitellyt periaatteet pätevät kaikissa päänteissä, niin etu- kuin takakappaleissa ja myös kainalokavennuksissa tai olan viistotuksissa. Aina tarvitaan tieto muotoiltavan alueen korkeudesta silmukkoina ja leveydestä kerroksina ja niiden perusteella suunnitellaan kaventaminen niin, että syntyy mahdollisimman hyvä muoto. Tärkeää on huomata, että kun kavennetaan kerralla enemmän kuin yksi silmukka kaventaminen tehdään silmukoita päättämällä (yleensä) kerroksen alussa.


Pääntien suunnitteluvaiheita ovat
• muodon, reunustuksen ja/tai mahdollisen kauluksen ratkaiseminen
   Ks. PÄÄNTEITÄ JA KAULUKSIA  
• koon, leveyden ja syvyyden mitoittaminen
• leveyttä vastaavien silmukkamäärien ja korkeutta vastaavien kerrosmäärien laskeminen
• kaventamisen suunnittelu silmukka- ja kerrosmäärittelynä


PYÖREÄ PÄÄNTIE ELI O-PÄÄNTIE

paantie-o1   paantien-muoto-o

1.
Määrittele pääntien leveys ja korkeus (= syvyys) senttimetreinä.
Voit tehdä paperista sovituskaavan tai ottaa mitat jonkin valmiin vaatteen sopivasta pääntiestä.
2.
Laske montako silmukkaa ja montako kerrosta tarvitaan leveyteen ja korkeuteen. Käytä laskemisessa työsi neuletiheystietoa. Luotettavan pääntien silmukka- ja kerrosmäärän saa myös suoraan tekeillä olevasta työstä mittamalla ja laskemalla.
3.
Merkitse ruudukkoon, paperille tai tietokonekuvaan, pääntien leveyttä vastaava silmukkamäärä ja korkeutta vastaava kerrosmäärä (1 ruutu = 1 silmukka). Jos pääntie on symmetrinen keskietuviivan suhteen, piirrä vain pääntien puolikas.
4.
Hahmottele pääntien muoto ensin karkeasti piirrokseen ja merkitse sitten kavennukset. Huomaa, että jokaista kahden tai useamman silmukan kavennusta kohden työhön tulee parillinen kerrosmäärä, (2, 4 tms.), sillä kavennukset tehdään silmukoita päättämällä ja vain pääntien reunasta alkavilla kerroksilla.
Tarkaile muotoa: onko kaari sujuva ja haluamasi kaltainen? - Älä huolestu, vaikka piirroksessa pääntienreunasta näyttää tulevan kovin lovellinen, mutta tilanne korjaantuu kun pääntie lopuksi viimeistellään reunuksella tms.

paantie-o-kavennukset-ruutupiirros

Kavennettavien silmukoiden lukumäärä kavennuskohtaa kohden vähenee yleensä asteittain. Ks. ylläolevaa esimerkkipiirrosta, jossa ensin jää edestä keskeltä langalle odottamaan 2 x 7 s eli yht. 14 s, sitten kavennetaan 1 x -4 s / 2 krs (eli 1 kertaa neljä silmukkaa joka toisella kerroksella), sitten 1 x 3 s / 2 krs, 3 x -2 s / 2 krs. Olkapäätä lähestyttäessa kavennetaan harvemmin (1 x -1 s / 4 krs) ja lopuksi jatketaan ilman kavennuksia kunnes kappale yltää olkapäälle. • O-pääntiessä etukappaleen vaakasuoran keskikohdan silmukat kannattaa jättää päättämättä ja nostaa ne apulangalle odottamaan. Siitä ne on hyvä ottaa uudelleen puikolle pääntietä viimeisteltäessä reunuksella tms.


V-PÄÄNTIE

paantie-v2
Tee samoin kuin yllä O-pääntien ohjeessa kohdat 1.-4.

V-pääntiessä kavennetaan tavallisesti vain -1 s kerrallaan ja silloin kavennukset voi tehä joka kerrokselle: kavenna 2 s yhteen sekä krs:n alussa että lopussa.

Jos haluat voit sijoittaa kavennukset yhden tai useamman silmukan päähän kappaleen reunasta. Vrt. NAUHAKAVENNUS

Vertaa myös oheista kahta V-pääntieratkaisua keskenään. Kummassakin pääntien leveys on sama.

paantie-v-kavennukset-ruutupiirros

Neuleessa muodon saamista tarkasti halutunlaiseksi rajoittaa silmukkarakenne: mitä ohuempi lanka, sitä tarkempaa tulokseen pääset, sillä silloin silmukat ovat pieniä. Oikealla olevassa kavennusratkaisussa muodon tarkkuutta on haettu kavennusten tiheyttä vaihtamalla. Kavennuslinja on kaareva.

paantie-v-suora-kavennukset-ruutupiirros

V-pääntienreunan kavennuslinjasta saat aivan suoran vain jos kaikki kavennukset ovat keskenään samanlaisia. Silloin kavennussuunnitelmassa pitää lähteä liikkeelle "kavennusten ehdoilla" eli lasketaankin ensin kerrosmäärä, joka tarvitaan kun määrätty pääntien leveys halutaan kaventaa neulomalla koko ajan esim. -1 s / 2 krs. Tässä esimerkissä pääntien korkeudeksi tulisi 21 x 2 krs = 42 krs. Kun kerrosmäärä on saatu selville, se voidaan muuttuu neuletiheyden avulla tai työstä mittaamalla senttimetreiksi ja arvoida tuleeko pääntiestä sopivan korkuinen.

paantie-takana-o-kavennukset-ruutupiirros

Esimerkki takakappaleen pääntien kavennuksista.


ALOITA NEULEVAATE TAKAKAPPALEESTA!
Neuleohjeet ohjaavat yleensä aloittamaan neulevaatteen neulomisen etukappaleesta. Miksiköhän? Paljon neulomista opettaneena ja lähes koko ikäni neulonneena suosittelen kuitenkin ehdottomasti aloittamaan aina takakappaleesta, koska

  • käsiala ei välttämättä ole, varsinkaan vähemmän neulonneella, työn alussa yhtä hyvää kuin loppupuolella - parempi puoli tulee eteen kun etukappale valmistuu takakappaleen jälkeen!
  • jos neuletiheys muuttuu tiivimmäksi työn kuluessa ja kappaleesta tuleekin aiottua kapeampi, on tilanne helppo korjata etukappaleen leveyttä lisäämällä: lisätään silmukkamäärää. Ei haittaa jos sivusauma siirtyy vähän taaemmaksi.
  • muotoilu- ja kavennussuunnitelmat voi tehdä kätevästi valmista tai valmistumassa olevaa takakappaletta hyödyntämällä: Sovitetaan neulekappaletta selkään ja katsotaan milloin korkeudet ovat hyvät? Mihin tulee kainalonkohta ja miten siinä kavennetaan? Milloin tulee pääntie ja millainen? Mikä on kappaaleen kokonaiskorkeus eli pituus olalta helmaan jne.? Kaikki tämä voidaan tehdä takakappaletta hyödyntämällä myös etukappaleen ja hihojenkin osalta. Takakappaleen pääntiekavennus, esimerkki.

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA
Milloin pääntien kaventaminen aloitetaan?
Pääntien alareunan kohdan saa selville kun halutusta kappaleen kokonaiskorkeudesta, olalta helmaan, vähennetään tulevan pääntien korkeus. Aloituskohdan voi ratkaista myös neulekappaletta sovittamalla!

Millainen kavennus tulee takakappaleen pääntielle?
Jos pääntie saa yltää niskassa ylös asti, ei kavennuksia tarvita välttämättä ollenkaan, vaan pääntie päättyy suoraan reunaan. Toisaalta myös selän puolella voi olla vaikka syvä V-pääntie ja kaikkea siitä väliltä!
Niskaa myötäilevän pyöristetyn pääntien korkeus takana on aikuisella 2-4 cm ja pienillä lapsilla 1-2 cm.
Pääntien leveys on takakappaleella sama kuin etukappaleella.

Voiko neuleohjeiden kavennuksia soveltaa itse suunnittelemaansa työhön vaikka neuletiheys olisi eri?
Kyllä voi, kunhan muistaa käyttää laskelmissa oman työn neuletiheyttä ja muuntaa ohjeen silmukka- ja kerrosmäärät sekä kavennukset sen mukaisesti mukaisesti.

Voit laskea näin:
ohjeen-ja-oma-neuletiheys
ESIMERKKI
• ohjeessa tiheys on 25 s/10 cm eli 2,5 s/cm
• oma tiheys on 22 s/10 cm eli 2,2 s/cm
Lasketaan
• Kun kaikki ohjeessa annetut silmukkaluvut kerrotaan 0,88:lla saadaan tulokseksi omaa neuletiheyttä vastaavat luvut. Tässä esimerkissä oma tiheys on pienempi kuin ohjeessa, jolloin kerroin < 1. Vastaavasti jos oma tiheys on ohjeen tiheyttä suurempi on kerroin > 1. Ole tarkkana desimaalien kanssa!
• Aivan samalla periaatteella ohjeen kerrosmäärät saa muunnetuksi omaa tiheyttä vastaaviksi.

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!