Tämä patenttineuleinen tupsuhuivi syntyy yhdestä Plötulopi-kiekosta. Tupsuihin voit käyttää lisäksi muita villalankoja. Patenttineule tuo huiviin paksuutta ja kuohkeutta, ja se on samannäköinen kummaltakin puolelta.

Neulo patenttia näin: Luo kolmella jaollinen määrä silmukoita. 1. krs: *Kierrä lanka puikolle, nosta s oikein neulomatta, neulo kaksi s oikein yhteen*. 2. krs: Neulo kuten 1. krs, eli *kierrä lanka puikolle, nosta s oikein neulomatta, neulo kaksi s oikein yhteen*. Toista *-*.

Ohje kirjasta Ritva Koskennurmi-Sivonen: Neulonnan perusteiita. Kotitalous- ja käsityötieteiden laitoksen työpapereita 3.

Mitat

Pituus 165 cm, leveys 17 cm. Tupsujen halkaisija noin 9 cm.

Tarvikkeet

  • 100 g (1 kiekko) Istexin Plötulopi-lankaa, väri 2021 Frost Grass
  • Puikot 7 mm
  • Erisävyisiä vihreitä villalankoja kahta tupsua varten (Plötulopi, Lettlopi, muut villalangat)
  • (Tupsusetti tupsujen tekoon, esim. Prym Pompom)

Ohje

Luo 39 silmukkaa. Patenttineuleen mallikerta on 3 silmukkaa, joten työn silmukkamäärän tulee olla kolmella jaollinen. Neulo 1×1-joustinta 4 krs. Jatka patenttineuleena: 

Jatka patenttineuletta, kunnes lankaa on jäljellä enää vähän (jätä loput tupsuihin) tai kun huivi on haluamasi mittainen. Neulo 4 krs 1×1-joustinta ja päättele silmukat. Jätä lankaa tupsun kiinnitystä varten ja katkaise lanka. 

Tee kaksi suurta tupsua huivin päihin. Käytin tässä Prymin Pompom-laitetta, jolla tupsut syntyivät näppärästi – tosin pienen opettelun jälkeen. Älä säästele langassa, vaan tee niin paksu tupsu kuin mahdollista. Tähän saat kätevästi käytettyä villalankojen jämät ja kerien loput.

Viimeistys: Pujota lanka aloitus- ja lopetuskerroksen silmukoihin, kiristä ja ompele tupsut napakasti paikoilleen. Päättele langat hyvin.

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!