Ärsyttääkö se, että pyöröneuleessa väriä vaihtaessa tulee neuleeseen kerroksen korkuinen pykälä? Tässä vinkki joka helpottaa tuota ärsytystä ja jolla saat tasaisemmat värinvaihtokohdat. Huomaa kuitenkin, että tämä toimii kunnolla, vasta jos raidat ovat vähintään kolme kerroksen korkuisia, sillä värinvaihtokohdassa kerroksia on yksi vähemmän kuin muualla.


raidat-varinvaihto-6

Kuvassa yllä näet kaksi erilaista tapaa toteuttaa värinvaihto pyöröneuleessa.

  1. TAPA
    Työn alaosan raidoissa väriä vaihdettaessa on neulottu kaikki silmukat tavalliseen tapaan.
  2. TAPA
    Toisesta pinkistä raidasta alkaen raidan ensimmäinen kerros on aloitettu aina yhdellä nurin neulomatta nostetulla silmukalla. Tämä 2. tapa on hyvä, jos haluat ettei värinvaihtokohdan kerrokselta toiselle siirtyminen erotu työstä niin vahvana pykälänä, vaan häivyttyy työhön.

Tee näin häivytetty värinvaihtokohta raidalliseen pyöröneulokseen eli suljettuun neulokseen:

raidat-varinvaihto-1
1. ota uusi väri puikolle (= langankierto puikolle) ja aloita kerros nostamalla ensimmäinen silmukka nurin neulomatta
raidat-varinvaihto-3
2. neulo koko kerros uudella värillä
raidat-varinvaihto-5
3. kun aloitat seuraavaa kerrosta, neulo nostettu silmukka ja langankierto yhteen ja jatka neulomista

Kun tarkastelet alla olevaa kuvaa, huomaat, että kuvan yläosassa neljän kerroksen raidat ovat kerroksen ensimmäisen silmukan kohdalla vain kolmen kerroksen korkuisia eli yhtä kerrosta matalampia kuin muilla kohdilla. Selitys on yksinkertainen: neulomatta nostettu ensimmäisen raitakerroksen ensimmäinen silmukka.
raidat-varinvaihto-7


Nonnu Neulojan ohjevideolla (alla) näet saman langanvärin vaihtotavan - uusi ja vanha väri yhteen - vaikkakin hieman erityylillä toteutettuna:


VINKKI:
KAPEAT VÄRIRAIDAT - ÄLÄ KATKAISE LANKAA!
Raidoissa odottamassa oleva väri voi juosta työn sisäpuolella väriraidasta toiseen, jos raidat eivät ole kovin korkeita. Korkeissa raidoissa langat voi kiertää toistensa ympäri aina 2-3 cm:n välein.

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!