konttineule700

NEULOMINEN

Konttineulosta neulotaan yksi ruutu kerrallaan ja edetään vaakasuuntainen ruuturivi kerrallaan. Ruuturiviltä toiselle siirryttäessä vaihdetaan neulomissuuntaa ja myös langan värin voi vaihtaa. Ruudun kokoa voi suurentaa tai pienentää, mutta samalla pitää lisätä tai vähentää ruudun kerroksia aina kaksi kerrosta yhtä silmukkaa kohden.

konttineule1 

 


SUORA ALOITUSREUNA

Aloituskolmiot eli ensimmäinen rivi

konttineule-aloituskolmiot

Luo ruutujen silmukkamäärällä jaollinen luku silmukoita, esim. 30 s (30 s : 6 s/ruutu = 5 ruutua)

Neulo *2 n, käännä, 2 o, käännä, 3 n, käännä, 3 o, käännä,  4 n, jne. kunnes puikolla on 6 s.* Jätä silmukat odottamaan ja neulo uusi kolmio seuraavilla 6 silmukalla toistamalla *-*, kunnes kaikki 5 kolmiota on tehty.

Toinen rivi
1. sivukolmio

konttineule-ensim-sivukolmio
Neulo 2 o, käännä, 2 n, käännä, lisää silmukka neulomalla ensimmäisestä silmukasta 2 s., ylivetämiskavennus, käännä, 3 n, käännä, lisää silmukka, 1 o, kavennus, käännä, 4 n, jne. kunnes kaikki ensimmäisen kolmion silmukat on kavennettu. Jätä 6 s odottamaan.

Ensimmäinen vinoruuturivi

konttineule-vinoneliot
Poimi 6 silmukkaa ensimmäisen rivin kolmion vasemmasta reunasta ja neulo ne oikein, käännä, 6 n, käännä 5 o, ylivetämiskavennus, käännä, 6 n, jne. kunnes kaikki seuraavan kolmion silmukat on kavennettu. Neulo samoin kaikki kerroksen ruudut.

2. Sivukolmio

konttineule-toinen-sivukolmio
Viimeisen alarivin kolmion reunaan tulee vielä kolmio. Poimi 6 s, käännä, neulo 2 n yhteen, 4 n, käännä, 5 o, käännä, 2 n yhteen, 3 n, käännä 4 o, jatka kunnes jäljellä on 1 s.

Kolmas rivi
Seuraava ruuturivi neulotaan aina vastakkaiseen suuntaan kuin edellinen. Poimi puikolla olevan silmukan lisäksi kolmion sivusta 5 s nurjalta puolelta ja neulo ne nurin. Käännä, 6 o, käännä, 5 n, 2 s nurin yhteen, käännä jne. Neulo ruutu valmiiksi. Poimi seuraavan ruudun reunasta 6 s ja neulo samoin koko rivin ruudut. Toista 1. ja 2. ruuturiviä vuorotellen.

Lopetuskolmiot
konttineule-lopetuskolmiot
Poimi edellisen kerroksen kolmion reunasta 6 s. ja neulo ne nurin, käännä, 7 s o, käännä, kavenna 2 s, 4 s n, kavenna 2 s, käännä, 6 s o, käännä, kavenna 2 s, 3 s n, kavennus, jatka näin kunnes jäljellä on 1 s. Neulo samoin koko rivin kolmiot.


PYKÄLÄREUNA

1. ruuturivi
Luo 6 silmukkaa. Neulo 1. krs nurin ja neulo sileää neuletta 11 kerrosta. Jätä silmukat puikolle ja luo 6 uutta silmukkaa ja neulo niillä sileää neuletta 12 krs alkaen nurjalla kerroksella. Luo taas uudet 6 s. ja neulo haluamasi määrä ruutuja.

2. ruuturivi
Poimi edellisen kerroksen ruudun vasemmasta reunasta 6 silmukkaa. Neulo sileää neuletta. Liitä ruutu edellisen kerroksen viereiseen ruutuun ylivetämiskavennuksella. (Nurjalla puolella 2 s. nurin yhteen.) Jatka neulomista, kunnes kaikki silmukat on kavennettu ja poimi seuraava ruutu. Lapasessa ja sukanvarressa neule yhdistetään toisen ruuturivin lopussa renkaaksi.


ERILAISET MUODOT KONTTINEULOKSESSA

Konttineulos on ihanteellinen miettittäessä erilaisten muotojen toteutuksia. Siinä voi varioida kokonaisia ruutuja ja puolikkaita ja tarvittaessa vähentää tai suurentaa ruutujen silmukkamäärää.

Esim. konttilapaseen voi tehdä peukalon niin, ettei sidokaan peukalon reiän kohdalla uutta ruutua edelliseen kerrokseen, vaan jättää pykäläreunaisen kolon. Siihen sitten voi luoda konttineuleen ruudut peukaloa varten. Jos se on hankalaa, esim. paksun langan vuoksi, niin peukalon kohdalle voi tehdä puolikkaan ruudun sekä ylös, että alas ja poimia sen reunoista silmukat sileäneulos-peukkua varten.

konttineule-pykalareuna-aloitus

konttineule-aloituskolmiot-pieni

konttineule-sivukolmio

konttineule-sivukolmio2

konttineule700 

konttineule-pykalareuna-suljettu

konttisukat 


Kysymys: Kun haluaisi tehdä kahdella eri värillä/lankakerällä konttineuletta, pitääkö edellinen lanka katkaista kerroksen lopussa?
Vastaus / Anna Alaranta: Kyllä lanka yleensä kannattaa katkaista sekä tasossa että suljettuna neulottaessa ja päätellä. Jos on tosi pieniä ruutuja ohuesta langasta, hyppääminen voi olla mielekästä. Yleensä lankajuoksusta tulee kuitenkin sen verran pitkä, että se voi takertua kiinni sormiin tai varpaisiin.

Kyllä lanka yleensä kannattaa katkaista sekä tasossa että suljettuna neulottaessa ja päätellä. Jos on tosi pieniä ruutuja ohuesta langasta, hyppääminen voi olla mielekästä. Yleensä lankajuoksu tulee kuitenkin sen verran pitkä, että se voi takertua kiinni sormiin tai varpaisiin.Tallenna

Tallenna

© 2022 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!