Tavallinen sileä neulos, jossa vuorottelevat edestakaisin neulottaessa yksi oikein silmukoin neulottu ja yksi nurjin silmukoin neulottu kerros. Reunat rullautuvat itsestään.

Kuvissa yllä on yksi ratkaisu siihen, että sileänneuloksen aloitusreuna väistämättä rullautuu. Siis näin:

Rullautumaton sileäpintainen neulos, valesileäneulos, sileäpatentti

Tietääkseni tällä neuloksella ei ole vakiintunutta nimeä. Ehkä oikeaoppisin olisi nimi sileäpatentti.
Saksankieliseltä sivulta idean bongasin Glatt rechts ohne Einrollen – Glattpatent ja siitä innostuin.

Tämä rullautumaton reunaratkaisu perustuu patenttinneulosmuunnelmaan, jossa nostovaihe on tavanomainen (nosta silmukka nurin neulomatta yhtaikaa langankierron kanssa, mutta  langankierto ja silmukka yhteen -vaiheessa neulotaan työn oikealla oikein yhteen ja nurjalla nurin yhteen. Tuo nurjalla nurin yhteen saa aikaan sileän pinnan työn oikealle.


SILEÄPATENTTI TASONEULOKSENA

Sileä patentti, oikean puolen kerros: Neulo langankierto + silmukka oikein yhteen, nosta oikeat silmukat nurin neulomatta yhtaikaa langankierron kanssa.

Sileä patentti, nurjan puolen kerros: Neulo langankierto + silmukka nurin yhteen, nosta nurjat silmukat nurin neulomatta yhtaikaa langankierron kanssa.

Sileä patentti, OP.

SILEÄPATENTTI PYÖRÖNEULOKSENA

Kaikki kerrokset: Neulo langankierto + silmukka oikein yhteen, nosta välissä olevat oikeat silmukat nurin neulomatta yhtaikaa langankierron kanssa.


SILEÄPATENTTI + SILEÄ NEULOS -ONGELMA

Homma olisi liian hyvä ollakseen totta, eli mitä tapahtuukaan, kun sileänpatentin jälkeen aloittaa tavanomaisen sileän neuloksen (tai jonkin muun neuloksen) saman paksuisilla puikoilla? Sileäpatentti on paljon löyhempää kuin tavallinen sileä neulos eli aivan eri neuletiheys!

Sileäpatentti-aloitus ja sen jälkeen yksi kerros oikein - yksi kerros nurin -sileäneulosta, kummatkin neulottu 4,5 mm:n puikoilla. Kuvasta näkyy miten paljon löyhempää sileäpatentti onkaan!

RATKAISUJA

  1. Neulo sileäpatentti 1,5 - 3,0 mm ohuemmilla puikoilla kuin tavallinen sileä neulos, jotta neuletiheys olisi sama.
  2. Neulo sileäpatentti-osuudet pienemmällä silmukkamäärällä kuin tavallinen sileä neulos. Silloin voit saada työhösi oikean leveyden/ympärysmitan, vaikka neuletiheys ei ihan täsmäisikään.
  3. Tee aina ensin kokeilu!

Alun sileäpatentti on neulottu 2,5 mm:n puikoilla ja sen jatkoksi sileä neulos 4,5 mm:n puikoilla. Patenttiosuus on edelleen harvempaa kuin sileä neulos.

Sama tilkku kuin yllä, nyt nurjalta katsottuna.

Sileänpatentin rakenne: neuloksessa, jota on venytetty auki, näkyy miten nostetuista silmukoista ja langankierroista tulee neulokseen lisää "massaa"!


VINKKI

Lapaset, sukat tai vaikka pipon voisi neuloa kokonaan sileällä patentilla ja tavanomaista ohuemmilla puikoilla. Tulisi tiiviimpiä ja lämpimämpiä neuleita kuin tavallisesta sileästä neuloksesta.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!