Tämä neulosmalli tunnetaan useilla nimillä: lehdykät, pupunkorvat,  jäniksenkorvat, kukkakuviot...

Pohjana on 5:llä jaollinen 2 n 3 o joustin. Voi olla myös 4:llä jaollinen 1 n 3 o joustin tai joku muukin neulos.
Ideana ovat kuviopintaa muodostavat, nostamalla aikaansaadut lankalenkit, jotka neulotaan nostokerrosta seuraavalla kerroksella yhteen viereisten silmukoiden kanssa.
Neulos sopii neulottavaksi niin tasona edestakaisin kuin myös suljettuna pyöröneuloksena esimerkiksi sukkien ja lapasten suihin, pipoihin jne.

Lehdyköistä muodostuu kukkaraitoja väriä vaihtamalla. Tässä säärystimet. Kuva: Anna Alaranta


NEULOMINEN

Seuraa kaavio-ohjetta. Huomaa, että piirros kuvaa työn oikeaa puolta! Jos neulot tasona edestakaisin, parilliset ovat nurjanpuolen kerroksia, ja niillä piirroksen oikeat neulotaan nurin ja nurjat oikein.

Lenkkien nostokerros tekeillä, OP. Kun aloitat työn, neulo alkuun muutama kerros esim. ainaoikeinneulosta tai joustinta.

Lankalenkin nosto: Vie puikko keskimmäisen oikean silmukan alapuolelta, korkeussuunnassa 3 krs:n päästä, läpi työn ja vedä työn lanka nurjalta puolelta oikealla. (Kuvassa nostetut lenkit on vaalennettu.)

Kolmen oikean silmukan kohdalta on nostettu ensimmäinen lenkki, sitten on neulottu seuraavat 2 s oikein ja lopuksi nostetaan toinen lenkki. Ks. kuva alapuolella. (Kuvissa nostetut lenkit on vaalennettu.)


Katso Hääräämön Lauran video - siinä on hieman erilainen työtapa kuin tämän sivun ohjeessa:

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!