NEULONNAN MÄÄRITELMÄ

neuleentakaa

Neulonta on sellainen tekstiilien valmistustekniikka, jossa materiaalina on lanka ja työvälineinä käsin neulottaessa neulepuikot ja koneella neulottaessa neulekone.

Neulottaessa tehdään SILMUKOITA, jotka sitoutuvat toisiinsa. Silmukoista muodostuu tasomainen SILMUKKARAKENNE, neulos eli neulekangas.

KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ

Neulominen
Neuleen valmistaminen on neulomista. Joissain murteissa neulalla tai ompelukoneella ompelemista sanotaan neulomiseksi ja tätä virheellistä ilmaisua tulisi ehdottomasti välttää.

Kutominen
Varsinkin länsimurteissa neulomisen sijasta käytetään samassa merkityksessä sanaa kutominen ja se on oikeakielisyyden vaatimuksienkin mukaan aivan hyväksyttävää. Kannattaa kuitenkin muistaa, sekaannusten välttämiseksi, että kutominen tarkoittaa ensi sijaisesti kangaspuissa kutomista.

Neuletyö, neule
Keskeneräistä, vielä tekeillä olevaa neulontatyötä sanotaan neuletyöksi. Myös kudin tai kutimet (murresana) tarkoittaa tekeillä olevaa neuletyötä. Valmis, neulomalla valmistettu tekstiili, on neule, esim. neulepusero, neulepäähine.


Kielitoimiston sanakirja: Neulon ja ompelen Leena Sarvas, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus
neule
1. neulomalla syntyvä silmukkarakenne, neulos. Sileä neule. Joustin-, kuvioneule. Helmi-, palmikkoneule. Löysää neuletta.
2. käsin t. koneella neulomalla t. neuloksesta tehty vaatekappale, vars. pusero. Yksivärinen neule. Kuvio-, puuvillaneule. Sukat, lapaset ym. neuleet. Neuleiden pesuohje.
3. tekeillä oleva neuletyö, us. kudin.


Neulos vai kudos?
Kankaiden päätyypit:

neulos
Neulos
- neulomalla valmistettu kangas, neuloskangas, neulos
- neulokset valmistetaan käsin neulottaessa puikoilla ja koneellisesti  neulekoneilla

MVC-504F
Kudos
-
kutomalla valmistettu kangas
- kudokset eli kudotut kankaat valmistetaan kangaspuissa tai teollisesti kutomakoneissa


Lue lisää: Kankaiden päätyypit

Tallenna

© 2022 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!