NEULONNAN PERUSMATERIAALI ON LANKA
Neulonta kuuluu käsityössä lankatekniikoihin. Perusmateriaalina on siis tekstiilikuiduista kehrätty lanka.

LANGAN RAKENNE

Kuitu, säie, kierre

 • Langat muodostuvat yhteen kierretyistä säikeistä. Säikeet muodostuvat yhteen kierretyistä kuiduista.
 • Kuitujen kiertäminen yhteen säikeiksi on kehräämistä ja säikeiden yhdistäminen useampisäikeiseksi langaksi on langan kertaamista.
 • Riippuen siitä miten voimakas kierre langassa on puhutaan tiukkakierteisistä tai löyhäkierteisistä langoista.
 • Kierre vaikuttaa langan ulkonäköön ja kestävyyteen. Tiukka kierre lisää langan lujuutta. Löyhäkierteisistä langoista neulotaan yleensä rakenteeltaankin löyhempiä eli harvempia neuleita kuin tiukkakierteisistä.
 • Kuitujen pituus vaikuttaa langan kestävyyteen ja ulkonäköön ja luonnonkuikuilla myös hintaan. Pitkäkuituinen villa tai puuvilla on laadukkaampaa ja siis myös kalliimpaa kuin lyhytkuituinen.

Tiukka- eli voimakaskierteistä lankaa on helpompaa neuloa kuin löyhäkierteistä, sillä puikko halkaisee helposti löyhäkierteisen langan.

Säikeiden lukumäärä ja langan paksuus eivät ole suoraanverrannollisia. Ohuessa langassa voi olla enemmän säikeitä kuin paksussa ja myös säikeiden paksuus vaihtelee eri langoissa. Myös kierteen voimakkuus vaikuttaa langan paksuuteen: löyhäkierteisessä langassa voi olla langan metripaino pienempi kuin tiukkakierteisessä ja siltä löyhäkierteinen näyttää paksummalta.

Langan kierteen voimakkuuksissa on eroja. Lanka voi olla erittäin tiukkakierteistä tai jopa kierteetöntä, ns. hahtuvalankaa.

lankasaie

Lanka muodostuu säikeistä. Moniko säikeinen on kuvan lanka?

kierteet

Yllä 4-säikeinen lanka ja alla erittäin löyhäkierteinen 1-säikeinen hahtuvalanka.


MILLAISTA LANKAA VALITSEN?
Käyttötarkoitus on neulelankavalinnan tärkein peruste.  Muut valintakriteerit riippuvat omista mieltymyksistä, muodista, saatavilla olevista lankavalikoimista jne. Myös käyttäjän hyvinvointi voi rajoittaa materiaalivalintaa: jotkut ovat allergisia villalle, astmaatikolle, eikä myöskään vauvoille, ei sovi lanka, josta voi irrota hengitystä haittaavia kuituja, herkkä ihoiselle ei sovi karhea materiaali jne.

Joitakin yleisiä näkemyksiä langan valintaankin liittyy:

 • Paksut ja lämpimät villalangat sopivat hyvin ulkoiluvaatteisiin.
 • Pörröinen mohairlanka sopii 'naisellisiin' neuleisiin tai kaulahuiveihin...
 • Käsin neulominen - niinkuin käsityö yleensäkin - on niin arvokasta ja vaativaa työtä, että se ansaitsee arvoisensa materiaalit. Esimerkiksi suuritöisistä neulepaidoista saa vuosiksi kestosuosikkeja, kun materiaali on laadukasta, kaunista, kestävää ja miellyttävää!
  Itseään ja työpanostaan arvostava neuloja pyrkii myös siihen, että langat vastaavat käsityön laatua: arvokkaan työn materiaalinkin tulee olla laadukasta! Luonnonkuituja arvostetaan yleensä aina enemmän kuin tekokuituja.
 • Jos neuleet tulevat kovaan käyttöön, esim. lasten vaatteet, lapaset ja sukat, kannattaa käyttää hyvin kulutusta kestävää, konepestävää lankaa. Koostumus esim. 75% villaa, 25% polyamidia.
 • Vauvan neuleisiin voi käyttää erityistä "vauvalankaa", joka on valmistettu korkealuokkaisesta pitkäkuituisesta villasta. Se on sileäpintaista ja pehmeää eikä siitä irtoa kuituja. Myös puuvilla, silkki ja bambu sopivat vauvoille. Villan sijasta lämpimiä neuleita voi tehdä myös pehmeistä villamaisista akryylilangoista.
 • Aloittelevan neulojan kannattaa valita langaksi mieluummin villaa kuin esimerkiksi puuvillaa, sillä villa on joustavampaa ja siitä on helpompi neuloa kuin jäykemmästä puuvillasta.

LANKOJEN MATERIAALIT
Neulelankoja valmistetaan hyvin monista eri materiaaleista, niin luonnonkuiduista kuin tekokuiduista ja myös näiden sekoitteista. Luonnonkuituista eniten käytettyjä ovat villa ja puuvilla. Silkki- ja bambulangasta tehdään neuleita ja erittäin hienoja eläinkunnan tuotteita ovat myös alpakka- ja kashmirlangat. Tekokuitulankoja valmistetaan mm. viskoosista, polyamidista, polyesteristä ja akryylistä. 

Villa- ja villasekoitelangat
- villalanka = 100% villaa
- villasekoitelanka = villaan on lisätty muita kuituja, esim. 25 % polyamidia vahvistamaan villan hankauslujuutta ja näin ollen lanka kestää kulutusta paremmin
- vanumattomaksi käsittelemätön villalanka ja muutkin eläinkuiduista valmistetut käsittelemättömät langat soveltuvat neuleisiin jotka halutaan huovuttaa

 • Huomaa, että vain lampaasta saatavista kuiduista saa käyttää villa-nimitystä, muista eläimistä saatavien karvojen yhteydessä tulee mainita myös eläimen nimi, esim. alpakanvilla, kamelinkarva jne.

Puuvillalangat
- merseroimaton puuvilla = mattapintainen 
- merseroitu puuvilla = kiiltäväpintainen
Merserointikäsittely vähentää langan kutistumista ja lisää lujuusominaisuuksia sekä kiiltoa.

Mohairlanka
Mohairlangat valmistetaan mohairvuohen karvasta. Pörrölankoja tulee neuloa löyhästi, koska näin langan ominaisuudet tulevat parhaiten esille.

Kidmohair
Kidmohairiksi nimitetään sellaista mohairlankaa, joka on valmistettu ensi kertaa kerityn mohairkilin villasta.

Angoralanka
Angoralankaa valmistetaan angorakanin karvasta. Angoralanka on hyvin pehmeää, kevyttä ja pörröistä. Kilohinnaltaa se on kallista, mutta sen menekki on pieni juuri langan keveyden ansiosta.

Erikoislangat, muotilangat, efekti- eli tehostelangat
Esim. nukka- ja lenkkipintaiset langat, kuten chenille ja buklé. Efektilangat ovat raaka-aineiltaan ja rakenteeltaan vaihtelevia, esim. nauhalanka ja metallilanka. Hyvin suosittuja ovat eri menetelmin monivärisiksi värjätyt langat, joista syntyy eläviä, vaihtelevansävyisiä neuloksia ihan itsestään.

patkavarjatty-lanka

Sileää neulosta moniväriseksi pätkävärjätystä langasta.

Neulomisessa voi käyttää kaikenlaisia lankamateriaaleja!
Periaatteessa neuloa voi mistä tahansa materiaalista, joka on langan muodossa, esim. metallilangasta, paperi- tai muusta narusta, matonkuteesta... Kaikki riippuu siitä, mihin tarkoitukseen neulontatyö tehdään, onko se taidetta vai käyttöön tuleva tuote.


LANGAN PAKSUUS JA NEULETIHEYS
Langan paksuus vaikuttaa puikkojen, neulemallin ja oman neulontakäsialan ohella NEULETIHEYTEEN ja sitä kautta työhön tarvittavaan silmukkamäärään. Vaikka neuloisitkin tarkasti neuleohjeen mukaan, tee aina ensin neuletiheyskokeilutilkku, jos neulot langasta, josta sinulla ei ennestään ole kokemusta.


LANGAN MYYNTIERÄT
Neulelankoja myydään useimmiten valmiina kerinä. Lankoja myydä myös keloina (kartoina) ja vyyhteinä, jolloin lanka on kerittävä ennen käyttöä. Tavallisimmat keräkoot ovat 50 g tai 100 g painoisia.
Langan metrimäärä samanpainoisissa kerissä vaihtelee langan paksuuden ja myös raaka-aineen painon mukaan. Metri ohuempaa lankaa painaa vähemmän kuin samasta raaka-aineesta valmistettu paksumpi lankametri. Ohutta lankaa on siis esim. 100 g kerässä metreinä enemmän kuin paksua lankaa.

vyyhti_ja_kera
lankakera-kasin-keritty
lankakera2-p
kartiopuolalankakera1lankarulla lanka_vyyhti

lankatokat

Pieni lankavyyhti on nimeltään tokka. Tokassa voi olla lankaa esim. vain 20-30 grammaa. Hyvä määrä, kun tarvitaan vähän lankaa koristeluun tai kuvioihin.

lankakauppa

Lankakauppa on elämys!


LANKAVYÖTE

vyote-kera-p

Lankavyöte on kerän tai vyyhdin ympärillä oleva paperirengas, jossa ilmoitetaan mm. langan koostumus. Vyötteessä on lisäksi hoito-ohjeita, puikkokokosuositus ja väriin liittyviä numerotietoja:
lankavyote


VYYHDISTÄ KERÄKSI
Yhteispelillä langankeriminen on mukavaa: toinen kerii ja toinen pitää vyyhtiä. Kerimiseen on kyllä työvälineitäkin: kerimislaite ja vyyhtiteline.

Vyyhdissä langat on sidottu kiinni parista kohdasta yhteen ns. pasmalangoilla. Käsittele vyyhtiä varoen, ettet saa sitä sekaisin! Ravistele ja oio se ensin kunnolla ja etsi pasmalangat näkyviin ja avaa ne vasta kun vyyhti on vyyhdinpitäjän tukevissa käsissä tai tuolin selustalla tai vyyhtitelineessä. - Ei näet paljon naurata, jos pasmat menee sekaisin tai ei langanpäätä löydy ;)

Langan tulee säilyttää kuohkeutensa myös kerällä eikä sitä saa keriä liian tiukasti: keriessä kannattaa pitää muutamaa sormea lankojen alla.

keria keriminen kerimislaite vyyhtiteline


Teksti, kuvat, julkaisu Pirjo Sinervo
Päivitetty 7/2016

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

© 2021 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!