NAUHA- JA KEHYSKUDONTA

Materiaalikokeilut
Kuvakudos-/ryijykokeilu
Miniryijy
Lautanauha, pirtanauha ja muut nauhat


ryijykokeilu

Tämänkin kokeilun tein tulevaa miniryijyä ajatellen. Ensimmäinen mielikuvani metsästä oli juuri tällainen. Ryijynukalla toteutetut kuuset ja kuvakudostekniikalla kuu ja sen kultainen silta järven pinnalla.

Tämä on tosi pieni harjoitus. Varmaan vähän liian pieni, mutta olen keskittynyt tällä kurssilla enemmänkin nauhoihin ja tuleehan miniryijyä tehdessä sitten harjoiteltua tuota ryijynukan sitomista vähän enemmän. Kuvakudos osuus on nyt se, joka jäi minun kohdallani vähemmälle tutustumiselle. Sain kuitenkin pohjatietoa, että voin jatkaa itsenäisesti tutustumista.

Kuu ja kuunsilta on tehty kelim-tekniikalla, eli vastakkain tulevat, eriväriset langat eivät sitoudu keskenään, vaan kääntyvät vierekkäisien loimilankojen ympäri ja lähtevät takaisin tulosuuntaansa. Näin värinvaihtokohtaan jää pieni reikä. Paksulla langalla työskennellessä, mielestäni tämä on toimiva tekniikka, sillä silloin värien kohtauskohdasta ei tule paksumpaa kuin työ muuten on.

Käytin ensimmäistä kertaa  kudontakehystä. Sen huomaa tästä tilkusta, reunat ovat epätasaiset ja työ kapenee ylöspäin. Pidin kuitenkin kudontakehyksellä työskentelystä, tuli jotenkin alkukantainen olo, kun päädyin istumaan risti-istuntaa lattialle, kehys sylissäni. Kuvittelin olevani intiaanivaimo, pienessä tiipiissä, keskellä Preeriaa.

Tilkku valmistui nopeasti, sillä siinä on niin vähän sidottua ryijynukkaa ja muutenkin se on kooltaan pieni. Tilkun huolitteluun menikin sitten ainakin yhtä paljon aikaa, kun tilkun kutomiseen!

 
Outi Liukkonen, kevät 2005

Miniryijy

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!