1. Pohjakankaan valmistelu

Ryijyn valmistus aloitetaan valmistelemalla pohjakangas. Kudelankoja poistetaan noin 1,3 cm:n välein - riippuen hieman ryijyn käyttötarkoituksesta ja nukkalankojen vahvuudesta.

pohja

Työ etenee eli nukkarivi muodostuu vasemmalta oikealle, vaikka neula viedään työssä aina oikealta vasemmalle. Kun parsinneulan silmään on laitettu haluttu määrä lankoja (esim. 4 ohuehkoa villalankaa), aloitetaan ryijyn ompeleminen pohjakankaan vasemmasta alareunasta.


2. Ryijynukan valmistus

Neula viedään oikealta vasemmalle kolmen loimilangan ali sitä riviä pitkin, josta kudelanka on poistettu. Langat vedetään lähes kokonaan läpi: roikkumaan jätetään mittalastan levyinen pätkä.

alku
   
Juokseva lanka viedään yläkautta ja neula pujotetaan seuraavan kolmen loimilangan ali oikealta vasemmalle. Kiristä solmu. Näin on muodostunut nukkasolmu.

valm3
  
Mittalasta asetetaan nukkasolmun alapuolelle. Juokseva lanka kiepautetaan mittalastan päältä kerran sen ympäri. Tämän jälkeen neula viedään oikealta vasemmalle kolmen loimilangan ali.

 rysolm2

 
3. Ryijynukan leikkaaminen

Työtä jatketaan, kunnes mittalastan pituus loppuu tai tulet työn oikeaan reunaan. Tällöin lanka katkaistaan ja mittalastan ympärille kierretyt silmukat leikataan auki mittalastan ulkosyrjää pitkin.

sakset4

 
4. Värin vaihtaminen

Kun vaihdat väriä, leikkaa edellisen langan pää mittalastan pituiseksi ja aloita uudella värillä samoin kuin työn alussa.


5. Uusi kerros

Toinen kerros aloitetaan seuraavasta rivistä, josta kudelanka on poistettu. Kaikki kerrokset aloitetaan vasemmasta reunasta, samasta kohdasta kuin aiemmat nukkarivit.

2rivi

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!