Suuri Käsityö -lehden syyskuun 2020  numerossa oli hyvä ohje. Siinä korit virkataan kahta eripaksuista pellavalankayhdistämällä.

Paikallisesta lankakaupasta löytyi Teeteen hamppunarua ja kierteistä pellavalankaa. Virkkasin ensimmäiset korit niistä. Loput olen tehnyt yhdistäen Lappajärven värjäämön pellavanarua ja Veera-pellavalankaa kuten ohjeessa. Käytin virkkuukoukkua n:o 6. 

Virkkasin seitsemän erikokoista koria käsityölehden ohjetta mukaillen. Koot vaihtelevat halkaisijaltaan 10 cm – 26 cm välillä sen mukaan, miten langat riittivät ja mikä näytti hyvältä. 

Näissä koreissa käytin Lappajärven värjäämön pellavanarua ja Veera-pellavalankaa. Narun väri on lime, Veera on luonnonvärinen. Ison korin halkaisija on 26 cm ja pienen 11 cm.

Ohjeesta poiketen viimeistelin korien yläreunan nahkapaperista leikatulla kaitaleella. Paksusta langasta virkattuun reunaan jäi helposti epätasaisuutta, jonka saisin sillä piiloon.

Ompelulankana käytin valkoista kalastajalankaa. Se on lujaa ja sopii tällaisiin krouveihin pellavakoreihin. Korin väristä riippumatta ompelulangan väri oli aina valkoinen. Näin ”mallistostani” tuli yhtenäinen.

Tee näin

  1. Virkkaa kori. Älä päättele yläreunan langanpäätä.
  2. Mittaa korin yläreunan ympärys.
  3. Leikkaa nahkapaperista kaitale, jonka leveys on 5 cm ja pituus korin yläreunan ympärysmitta + 2 cm.
  4. Piirrä lyijykynällä ja pitkällä viivottimella ohut viiva 0,5 cm päähän kaitaleen reunasta. Viiva peittyy aikanaan ompelulangan alle.
  5. Voit kastella nahkapaperikaitaleen lämpimässä vedessä. Se pehmenee, mikä helpottaa rei’ittämistä ja nauhan taittelua. Tosin myös kutistuu 5 %, mutta se ei tässä haitannut.
  6. Taita nauha pituussuunnassa kaksinkerroin ja leikkaa reiät reikäpihdeillä viivaa seuraten vajaan sentin välein. Reiät tulevat samalla molemmille pitkille sivuille. Käytin näissä pienintä reikäkokoa.
Reiät syntyvät reikäpihdeillä. Kuvassa nahkapaperi kosteana. Se kuivuu nopeasti, mutta sen voi kastella uudestaan.

7. Mittaa korin korkeus pohjasta alkaen ja merkitse nuppineuloilla kaitaleen alareunan paikka noin 2 cm päähän korin yläreunasta. Tärkeää on, että nauhan alareuna on koko matkan yhtä kaukana esim. pöydän pinnasta.
8. Asettele kaitale korin yläreunaan ja ompele se paikalleen etupistoin ”harsimalla”. Kiristä kaitaletta kevyesti ompelun aikana. Näyttää kauniimmalta, jos kaitale on hieman kapeampi kuin korin suu. Aseta yläreunan langanpäät suoraksi kerrosten vaihtumiskohtaan ja jätä täytteeksi kaitaleen alle.

Kun nahkapaperi on kostea, sen saa ommeltua näinkin kireälle. Tässä reunusnauhan pituus on korin ympärys -5 cm.

9. Kun tulet kaitaleen jatkokohtaan, aseta sen päät päällekkäin 2 – 3 reiän verran. Ompele pari pistoa päällekkäin jotta kaitale kiinnittyy tukevasti. Jatka etupistoin takaisin reunan ympäri ja ompele kaitaleiden jatkokohtaan vielä tarvittaessa pisto tai pari.

10. Päättele langanpäät kaitaleen alle.

Minun makuuni paras lopputulos tulee, jos valmiin korin suun ympärysmitta on 1 – 2 cm pienempi kuin ennen kaitaleen kiinnitystä.

Pari vinkkiä

Jos virkkasit korit Lappajärven langoilla (tai muilla paksuilla langoilla), jätä kaitaleen yläreuna hieman korin reunan yläpuolelle niin, että taitteelle jää tyhjää. Nahkapaperi asettuu paremmin.

Jos virkkasit korit ohuemmilla langoilla, tee päinvastoin: kiinnitä kaitale aivan korin yläreunaan ettei sinne jää tyhjää. Toinen vaihtoehto on täyttää tyhjä kohta parilla reunan suuntaan asetetulla langanpätkällä.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!