Virkkauslajit ovat saaneet erilaisia nimityksiä mm. ulkonäön mukaan (esim. ruutuvirkkaus ja verkkovirkkaus), värien käytön mukaan (esim. kirjovirkkaus), materiaalin mukaan (esim. valkovirkkaus), työvälineen mukaan (esim. haarukkavirkkaus) ja alueen mukaan (esim. bruggelainen virkkaus). Ohessa esitellään lyhyesti ns. vakiintuneet virkkauslajit.

Virkkauslajit »

Verkkovirkkaus
engl. net crochet

Verkkovirkkauksessa virkataan ketjusilmukkakaaria, jotka kiinnitetään kiinteällä silmukalla edellisen kerroksen ketjusilmukkakaareen.

Ruutuvirkkaus
engl. filet crochet

Ruutuvirkkauksessa kuviot muodostuvat tyhjistä ja täytetyistä ruuduista. Ruudut muodostuvat ketjusilmukoista ja pylväistä.

Reunapitsi
engl. crocheted border/edging

Pitsinauha voidaan virkata suoraan työn reunaan tai erikseen ja ommella myöhemmin kiinni työn reunaan. Pitsinauhaa voidaan virkata pitkittäissuuntaisesti tai poikittaissuuntaisesti.

Nirkko
engl. picot crochet, decorative edging

Nirkolla tarkoitetaan virkattua reunaa, joka valmistuu yleensä yhdellä kerroksella. Pienet nirkot koostuvat yleensä piilosilmukoista ja ketjusilmukoista. Isot nirkot muodostuvat yleensä pylväistä ja ketjusilmukoista.

Pitsivirkkaus
engl. thread crochet, crocheted lace

Pitsivirkkauksella tarkoitetaan ohuehkolla langalla tehtyjä pitsimäisiä virkkauksia. Pitsejä voidaan virkkauksen lisäksi valmistaa neuloen, ommellen (esim. teneriffapitsi), nypläten, punoen, palmikoiden ja solmien (makrameepitsi, verkko- eli fileepitsi, fransu, sukkula- eli frivoliteepitsi)

Bruggelainen virkkaus, engl. Bruges crochet

Bryggeläinen pitsi muistuttaa nyplättyä pitsiä, jossa kuviot muodostuvat nauhamaisista osista. Virkataan siis kaarteilevaa nauhaa, johon käytetään tavallisimmin pylväitä ja samalla nauhan sivuille virkataan ketjusilmukoista pieniä silmuja. Silmujen avulla nauhat sidotaan toisiinsa yhtenäiseksi pitsiksi virkkaamalla niihin siltoja ja kaaria.

Guipurevirkkaus, irlantilainen virkkaus
engl. guipure lace, Irish crochet

Guipurepitsi valmistetaan virkkaamalla ohuesta langasta pieniä osasia, lehtiä, kukkia, pyörylöitä jne., jotka sitten yhdistetään toisiinsa guipureverkolla, joka on ketjusilmukoista ja kiinteistä silmukoista virkattua verkkoa. Verkko voidaan koristella nirkoin, ja verkon silmät voidaan virkata myös erikokoisiksi ja erimuotoisiksi.

Haarukkavirkkaus
engl. hairpin crochet, hairpin lace

Haarukkapitisiä virkataan virkkuukoukun ja erityisen haarukan avulla. Haarukka on muodoltaan kaksihaarainen taivutettu puikko tai puuhaarukka. Haarukkavirkkausta tehdään kiertämällä lankaa molemmin puolin haarukan ympäri ja kiinnittämällä haarukan ympärille muodostuvat silmut kiinteällä silmukalla tai jollain muulla silmukalla.

Silmuvirkkaus, hapsuvirkkaus, lenkkivirkkaus
engl. loop stitch crochet

Tekniikassa tarvitaan koukun lisäksi esim. lasta tai viivain, jonka ympärille lanka kierretään silmuiksi.

Varrasvirkkaus
puikkovirkkaus, lastavirkkaus
, engl. broomstick crochet

Tekniikasta käytetään eri nimityksiä sen mukaan, millaista työvälinettä käytetään (puikko, lasta, varras). Tekniikassa tarvitaan koukun lisäksi siis lasta, paksu puikko tai varras, jonka ympärille nostetaan silmukoita, jotka seuraavalla kerroksella virkataan esim. viiden silmukan ryhmissä yhteen.

Palavirkkaus
engl. patchwork crochet

Palavirkkauksessa yhdistellään kolmioita, neliöitä, ympyröitä tai monikulmioita toisiinsa tai erilliselle pohjamateriaalille. Perussilmukoita eri tavoin ryhmittelemällä saadaan erilaisia malleja.

Kirjovirkkaus
engl. tapestry/jacquard/mosaic crochet

Kirjovirkkauksessa muodostetaan kuvioita eriväristen lankojen avulla. Kirjovirkkauksessa ei näy nurjalla puolella lankajuoksuja koska levossa olevaa lankaa kuljetetaan silmukoiden sisällä. Kirjovirkkauksessa käytetään yleensä kiinteitä silmukoita, joskus myös puolipylväitä ja pylväitä.

Koukkuaminen
engl. tunisian crochet, tunisian knitting, russian work, german work, afghan stitch, shepherd's knitting, idiot stitch

Koukkuamisessa käytettävässä työvälineessä on piirteitä sekä neulepuikosta että virkkuukoukusta; koukkuamiskoukku on varreltaan samanlainen kuin nupillinen puikko, mutta sen päässä on virkkuukoukun koukku. Koukkuaminen eroaa virkkauksesta siten, että virkattaessa tehdään aina yksi silmukka tai silmukkaryhmä kerrallaan valmiiksi mutta koukuttaessa kerros valmistuu kahdessa vaiheessa: poimintavaihe ja paluuvaihe.

Kohovirkkaus
engl. raised stitches, relief crochet

Kohovirkkauksella tarkoitetaan virkkausmalleja, joissa teksturoitu pinta on saatu aikaan kohotetuilla silmukoilla tai vetämällä useita silmukoita yhteen.

Vapaa virkkaus
engl free form crochet

Vapaassa virkkauksessa on nähtävissä ainakin kaksi päämuotoa:
(1) Tasona etenevät virkkaustyöt, joissa yhdistellään vapaita muotoja toisiinsa ja
(2) pyörövirkkauksena etenevät virkkaustyöt, jotka täytetään esim. vanulla niin, että ne saavat muodon.

Helmivirkkaus
engl. bead crochet

Helmivirkkauksessa helmet pitää pujottaa lankaan ennen aloittamista. Helmiä otetaan halutuin välein työhön mukaan ja muuten virkataan ihan normaalisti esim. tasoa tai tuppiloa.

Helmien sijasta voi käyttää esim. nappeja tai mitä tahansa pieniä esineitä, joissa on reikiä.

Räsyvirkkaus
engl. locker-hooking, ragwork

Räsyvirkkauksessa vedetään lenkkejä koukun avulla harvaan pohjakankaaseen (esim. säkkikangas). Lenkit voidaan sitoa viemällä erillinen lanka lenkkien läpi (engl. locker-hooking) tai sitten lenkit voidaan jättää silleen. Materiaaliksi sopii hyvin räsykude, josta nimitys räsyvirkkaus tulee.

Salomoninsolmuvirkkaus
engl. Solomon's knot crochet

Salomoninsolmuvirkkauksessa virkataan venytettyjä ketjusilmukoita niin, että muodostuu 4- tai 6-lehtisiä kukkakuvioita.

 

Virkkauslajit.pdf »

 

Päivitetty 11/2021

 

 

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!