Etusivu
Mitä kudonta on?
Pöytäkangaspuut
Kudontatyön suunnittelu
Sidokset
Loimen laittaminen pöytäkangaspuihin
Kutominen
Kuvia
Vinkkejä

Tässä esitelty tapa laittaa loimi puihin on erilainen kuin Suomessa yleisimmin käytetty tapa. Tässä esiteltyä tapaa käyttäessäsi et tarvitse käärinpirtaa, eikä niisivarsia ja pirtaa tarvitse irrottaa puista.

Halutessasi voit katsoa aluksi videon, jolla näytetään, kuinka loimen laittaminen puihin tapahtuu. Video ei ole laadultaan paras mahdollinen, mutta sen avulla saat kokonaiskuvan loimen laittamisesta. (koko 30,1 MB, kesto n. 11 min.)

Ennen kuin aloitat loimen laittamisen

Ota esille loimi, sakset, pirtakoukku, maalarinteippi, kaksi varpaa ja vähän lankaa. Siirrä pöytäkangaspuut paikkaan, jossa pääset liikkumaan myös niiden taakse. Seuraa alla olevia kuvallisia ohjeita.


1. Loimi on yleensä ns. loimiletillä, joka muistuttaa ketjusilmukoilla virkattua ketjua. Vertaa loimilettiä silmukkaketjuun ja mieti, kumpi on loimen loppupää eli se pää, josta loimiletti purkautuu. Jos et ole varma kumpi on loimen loppupää, varmista asia opettajalta.

Avaa ja poista loimen loppupäästä lanka, jolla loimen pohjukka ja viimeinen silmukka on sidottu yhteen. Tämä lanka on yleensä selvästi erivärinen kuin loimi, jotta se erottuu hyvin ja on helppo avata. Alla olevassa kuvassa se on ylhäällä oleva punainen lanka. Loimessa on yleensä myös kaksi muuta lankaa, pohjukkalanka ja tiuhtalanka. Ole siis tarkka, että poistat vain oikean langan!

loimi1-2testi

Vedä loimea auki noin 50 cm:n matkalta. Avaa tiuhtalangan rusetti ja levitä tiuhtalankaa (kuvassa keltainen lanka) niin, että se on koko työn leveydellä.

loimi1-4testi

Nosta tiuhtalankaa niin, että näet, missä se kulkee. Pujota tiuhtavarvat tiuhtalankojen paikalle. Tee työ huolellisesti, jotta tiuhtavarvat kulkevat täsmälleen samaa reittiä kuin tiuhtalangat. Solmi sitten tiuhtavarvat langalla yhteen varpojen päässä olevien reikien kautta. Vedä lointa niin, että varpojen edessä on n. 40 cm lointa. Poista lopuksi pohjukkalanka (kuvissa vihreä lanka).

loimi1-5testi

loimi1p


2. Pidä loimi pöydällä tasossa. Paina toisella kädellä loimea pöytää vasten ja leikkaa loimen pohjukat auki.

loimi2k

VIHJE: Jos loimesi on tehty jostain erikoisemmasta langasta, esim. samettilangasta, se voi olla sotkuinen ja loimen pohjukoiden löytäminen voi olla vaikeaa. Tällöin voit leikata loimen auki siten, että painat loimen pöytää vasten ja leikkaat pois muutaman sentin loimen päästä. Näin toimien loimestasi menee vähän hukkaan, mutta tämä toimenpide tasoittaa loimen päätä ja helpottaa loimen jatkokäsittelyä.


3. Siirrä loimi varovasti tiuhtavarvoista nostaen kangaspuiden päälle siten, että tiuhtavarvat tulevat rintapuun päälle. Loimen auki leikattu pää on kangaspuita kohti ja suurin osa loimesta roikkuu kangaspuiden edessä. Kiinnitä tiuhtavarvat päistään kiinni rintapuuhun maalarinteipillä. Levitä loimilangat suurinpiirtein tulevan työn leveyteen tiuhdan mukaisessa järjestyksessä.

loimi3k

loimi3teippi


4. Ota kaksi n. 60 cm:n mittaista langanpätkää. Sido luha langoilla siten, että pirta on pystysuorassa. Sido siis toinen lanka luhasta vipukehään ja toinen luhasta kangaspuiden etuosaan.

loimi4p

Vihje: Luhan pystyyn sitominen on helpompaa tehdä, jos pyydät kaveria apuun pitämään luhaa pystyssä.


5. Työn tulisi olla aina keskellä kangaspuita ja keskellä pirtaa. Pirtaan pistely aloitetaan kuitenkin työn reunasta, joten ennen kuin pääset pistelemään loimea pirtaan, sinun täytyy mittaamalla ja laskemalla selvittää, mistä kohdasta aloitat pirtaan pistelyn.

loimi5p

Mieti, kuinka saat selville, miten kaukaa pirran reunasta aloitat pirtaan pistelyn! Alla oleva kuva auttaa miettimisessä.

pirta

Jos tehtävä tuntuu ylivoimaiselta, katso alla olevaa esimerkkiä.

Esimerkki 1.
Koko pirran leveydeksi on mitattu 60 cm. Työn leveys tässä esimerkissä on 22 cm. Jotta saadaan selville, kuinka kaukaa pirran reunasta pirtaan pistely tulisi aloittaa, täytyy aluksi pirran leveydestä vähentää työn leveys. 60 cm - 22 cm = 38 cm, eli ylimääräistä pirtaa on siis 38 cm. Se täytyy jakaa tasan työn molemmille puolille, siispä jaetaan ylimääräinen leveys kahdella. 38 cm : 2 = 19 cm. Pirtaan pistely on siis aloitettava 19 cm:n päästä pirran reunasta.

pirtaesim

Kun olet saanut selville, mistä kohdasta pirtaan pistely pitää aloittaa, merkitse kohta pirtaan esim. pujottamalla mittanauha tai langanpätkä siihen piinrakoon, josta pistely pitää aloittaa.


6. Pirtaanpistelyyn tarvitset pirtakoukun. Pirtaan pistely aloitetaan usein pirran oikeasta reunasta, mutta voit yhtä hyvin aloittaa sen vasemmastakin reunasta. Muista, että aloitat pistelyn siitä kohdasta, jonka äsken mittanauhalla merkitsit.

Seiso kangaspuiden vieressä. Pidä toista kättä pirran takana ja toista pirran edessä. Vedä loimilangat yksi kerrallaan pirran läpi. Solmi langat pirran taakse neljän tai kahdeksan langan nippuihin.

Ole tarkka, jotta jokaiseen piinrakoon tulee yksi lanka, eikä tyhjiä rakoja jää väliin. Tiuhdan avulla näet, että langat tulevat oikeaan järjestykseen.

loimi6k


7. Niisiessä loimilangat pujotetaan yksitellen niisien läpi. Niisiminen tapahtuu kangaspuiden takapuolella. Tässä selitettyä niisimisjärjestystä sanotaan suoraksi niisinnäksi. Kun niisit näin, voit kutoa kaikkia perussidoksia.

 Siirry puiden taakse niisimään. Aloita niisiminen oikeasta reunasta. Avaa yksi neljän langan nippu ja niisi langat vuorotellen jokaiselle niisivarrelle eli
- ensimmäinen lanka itsestäsi katsoen kauimmalle niisivarrelle
- seuraava lanka yhtä vartta lähemmäs
- kolmas lanka toiseksi lähimmällä varrella olevaan niiteen
- ja neljäs lanka lähimmälle varrelle.
Voit pujottaa loimilangat niisiin joko pelkästään sormilla, tai käyttää apuna virkkuukoukkua. Solmi niisityt langat neljän tai kahdeksan langan nippuihin.

Jatka niisimistä samalla tavalla, avaa aina yksi lankanippu kerrallaan ja niisi se. Niisi kaikki loimilangat. Ole tarkkana, että niisit langat samassa järjestyksessä kuin ne ovat pirrassa.

HUOM! Tarkista jo ennen niisimistä, että niisivarsilla on riittävästi niisiä. Lisää niisiä, jos niitä on liian vähän. Jos haluat, voit jo ennen niisimistä laskea, että niisiä on täsmälleen oikea määrä. Liiat niidet eivät haittaa kutomista.

loimi7k


8. Sido loimilangat loimitukilla olevaan varpaan. Ota kaksi neljän langan nippua, kierrä ne yläkautta varvan ympäri ja solmi langanpäät rusetilla yhteen. Solmi varpaan ensin yksi lankanippu molemmista reunoista, jotta varpa pysyy vaakatasossa. Siirry sitten solmimaan lankanippuja keskeltä työtä edeten vuorotellen kohti molempia reunoja. Pyri pitämään langat mahdollisimman tasaisella kireydellä, mutta älä kiristä niitä liikaa.

Jaa lankanippu kahtia. Kierrä langat varvan ympäri yläkautta.

sido1

Solmi langat ensin tavallisella solmulla ja sitten vielä rusetille.

sido2

Alla olevassa kuvassa koko loimi varpaan sidottuna.

loimi8


9. Irrota tiuhtavarvat rintapuun päältä. Aloita loimen kiertäminen loimitukille. Pidä toisella kädellä kiinni loimesta ja pyöritä toisella kädellä loimitukkia. Yritä pitää loimi tasaisella kireydellä. Välillä voit pysäyttää kiertämisen, ja käydä tasoittamassa loimea kaksin käsin. Kierrä lointa, kunnes loimen pää ulottuu enää hiukan rintapuun ylitse.

loimi9k

HUOM!
- Tämän työvaiheen voit tehdä myös parin kanssa, jolloin toinen kiertää ja toinen pitää lointa.
- Jos loimesi on pitkä, laita loimen alle loimitukille välillä varpoja tai pahvisuikaleita, jotta loimi pysyy tasaisempana.


10. Leikkaa loimen pää auki ja tasoita langat suunnilleen saman pituisiksi. Sido loimi varpaan kuten kohdassa 8.

loimi10p

Nyt puut ovat valmiit kudontaa varten.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!