TAUSTAA

Edellinen uutuus, jonka keksin ja julkaisin SUKAT LISÄYSKIILALLA JA SAUMAKANTAPÄÄLLÄ oli mielestä jo niin hyvä, että aihe saisi jäädä, enkä arvannut että vielä vaan ajatus askartelee kantapäissä!
Sukkamallien tai paremminkin -rakenteiden kehittely ei jätä minua rauhaan! Näiltä Punomo/TeeItse neulonnan sivuiltakin löytyy useita versioita, joita olen väsäillyt. Tavoitteenani on ollut keksiä "vaikeaksi" koetun periteisen kantapään tilalle yksinkertaisempi ratkaisu. Nyt tämä versio, syksy-2011 miellyttää edellisiä enemmän ainakin kehittäjäänsä.  

Terveisin Pirjo Punomosta
Voit antaa palautetta etunimi[at]punomo.fi


PALAUTETTA MALLIN KOKELIJOILTA

Mari Noroaho:

sukat-mari-noroaho

Helpompi juttu, kuin mitä kuulostaa, jos sanoo aloittavansa sukat kantapäästä ;)

Ohjeessa minua alkuun hämäsi että levennykset neuvotaan tekemään langankierron avulla. Itse sain tuolla tavoin aikaiseksi keskimmäisen silmukan molemmille puolille kauniin pitsineulemaisen reikärivin. Kantapäässä tämä on mielestäni tarpeeton, joten tein lisäykset neulomalla keskimmäisen silmukan edellisen kerroksen silmukan sekä ennen että jälkeen keskimmäisen silmukan neulomisen.

Varret neuloin tossumaisen lyhyiksi ja perinteisen tylsästi joustinta, mutta taitavat tulla kotisukiksi niin pitkää vartta ei tarvita.

Pirjo Sinervo:

Kiitos Mari huomautuksesta langankiertolisäyksen reikäasiassa. Lisäsin tekstiin tämän: Neulo paluukerroksella langankierrot kiertäen, jottei neulokseen muodostu reikäkohtia!

Pirjo Brax

Tein sukat 3-vuotiaalle lapsenlapselleni. Lanka oli ohutta Hjertegarnin Bamboo sukkalankaa  ja puikot nro 2,75.
Mukavaa oli kutoa vain oikeaa, mutta ohuessa langassa lisäyksien paikka oli vaikea huomata ainaoikein neuleesta. (TV:n katselu samalla taisi häiritä keskittymistä)  ;-).
Epäselväksi jäi, mitä kantapään 3:lle jäännössilmukalle pitäisi tehdä? Onko selvempää kutoa nekin yhteen, niin että jää vain yksi silmukka jäljelle, josta on helppo lähteä nostamaan silmukoita.

Apulangan kanssa luotujen silmukoiden kutominen työhön oli haastavaa ohuella langalla. Silmukat tahtoivat löystyä ja lipsua eli tämä ei ehkä onnistu ihan aloittelijalta.
Yritin tehdä sukat ihan ohjeen mukaan, mutta kärkikavennus oli liian nopea ohuelle langalle.  Tein ensimmäisen kavennuksen;  2 yht., 1 o. 2 yht. 1 o., loput ohjeesi mukaan.
Aloittelijan avuksi voisi myös laatia ohjeen jollekin peruslangalle ja ihan tarkat silmukka- ja kerrosmäärät.

(Aion kokeilla vielä samaa kantapäätä, joka on tehty sileällä neuleella. Vasenkätisenä osaan neuloa edestakaisin kääntämättä työtä, joten nurjia en joudu siinäkään tekemään ;-). 

"Kantapää ENSIN!” on mukava tapa tehdä sukkaa, koska voi tehdä aina vaiheen kerrallaan kumpaankin sukkaan, silmukkamäärät ym. pysyy muistissa paremmin. Jos lankaa on rajallinen määrä, on myös helpompi käyttää lanka tarkasti, kun varsi tehdään vasta viimeiseksi."

sukat-kantapaa-pirjo.brax-p sukat-jalkatera-pirjo-brax pirjo-brax-kantapaan-kautta3-p
Tässä omat silmukka-  ja kerrosmääräni langalle, jonka puikkosuositus on 2½ - 3 mm ja tiheys 28 s/10 cm:

- alku 3 s.
- lisäyksiä  11 kertaa
- kantapohjaa 12 krs. (6 nurjaa kerrosta)
- kavennuksia 12 kertaa
- terää varten kantapäästä nostettuja silmukoita 15 s/puikko ja luotuja 11s/puikko
- kavennuksen jälkeen jää 11 s/puikko
- kun pohja on 13 cm, kavennetaan 2 o yht. 1 o koko kierros,
- sitten  4 välikierrosta, 2 o yht. koko kierros, 2 välikierrosta ja lopuksi vedetään silmukat langalla suppuun.
-  vartta varten  silmukat kuten terässä
-  kavennuksen jälkeen 2 o, 2 n resoria 5 cm, lopuksi  5 kerrosta oikein ja lopuksi löysä päättely.

Pirjo Sinervo:

Aiheellinen huomautus tuo 'mitä kantapään 3:lle jäännössilmukalle pitäisi tehdä?' Korjasin ohjetta näin:
5. KUVA Kun puikolla on 3 s, neulo ne yhteen ja kantapää on valmis.

Salla Seppänen

Silmukkamerkien käyttöä keskikohtaa merkitsemään, auttaa hahmottamaan myös oikean ja nurjan puolen.

Ohjetta voisi tarkentaa kohdasta 3 "Neulo kerroksia n. 2/3 lisäyskerrosten määrästä."
Kun aiemmin kohdassa 2 oli sanottu "Lisäyskerrosten määrä = yhden puikon silmukkamäärä", oletin, että jos yhden puikon silmukkamäärä on 12, lisäyskerrosten määrä on 12, jolloin kantapäähän lisätään yhteensä 24 silmukkaa. Neuloin siis kantapään pohjaa 2/3*12 eli 8 kerrosta, mikä on selvästi liian vähän mallikuvaan verrattuna. Ehkä rinnalle voisi laittaa vaikkapa esimerkkilaskelman, tai tarkentaa kohtaa 3 esim. "Neulo kerroksia 2/3 siitä kerrosmäärästä, jonka käytit kantapään alkuosan neulomiseen."

Koska itselleni on helpompaa neuloa siten, että oikea ja nurja puoli erottuvat selkeästi, kokeilin myös kantapäätä sileänä neuleena. Tein lisäykset nurjalla, jotta oikealla puolella lisäykset voi sitten neuloa kiertäen oikein. Tämä tapa oli minulle selkeämpi, mutta tuo alkuperäinen on kyllä varmasti vähemmän neuloneelle paljon helpompi, kun ei tarvitse miettiä kavennusten suuntia - sileänä neuleena neulottu kantapäähän ei ole yhtään helpompi kuin perinteinen versio! Ainaoikein-neule joustaa myös enemmän, joten se on mukavampi jalassa. Ohessa kuvia sileän neuleen versiosta.

KantapKiertaen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!