luonnonkuidutLUONNONKUIDUT
« alkusivulle
KASVIKUIDUT ELÄINKUIDUT
RUNKOKUIDUT VILLA JA KARVAT
Hamppu Angora
Juti eli juutti Kameli
Kenaf Kashmir
Pellava Laamaeläinten karvat
Rami eli kiinanruoho Mohair
LEHTIKUIDUT Villa
Manilla
HYÖNTEISKUIDUT
Sisal Silkki
SIEMENKUIDUT  
Puuvilla
HEDELMÄKUIDUT
Kapokki
Kookos

MOHAIR, lyhenne WM

Mohair on pehmeää, kiiltävää ja pitkäkarvaista kuitua

Mohairia saadaan mohairvuohesta. Aiemmin puhuttiin angoravuohesta ja vuohen villaa nimitettiin angoraksi. Nyttemmin on angora selvyyden vuoksi varattu angorakanin villasta käytettäväksi. Vuohen villaa kutsutaan mohairiksi ja vuohta mohairvuoheksi.

Mohairvuohen historiaa

Mohairvuohen tieteellinen nimi on Hircus angorensis. Mohairvuohta nimitettiin aiemmin angoravuoheksi, ks. ed. kappale. Vuohen tieteellinen nimi osoittaa vuohen alkuperämaahan: mohairvuohi on kotoisin Turkista Angoran, nykyisen Ankaran, maakunnasta. Turkkiin vuohen arvellaan tulleen Tiibetistä, Aasiasta.

Eurooppalaiset löysivät mohairvuohen 1500-luvun puolivälissä. Tuolloin Pyhän Rooman valtakunnan keisari Kaarle V:lle lahjoitettiin mohairvuohipari ja pari vuotta myöhemmin Isä Brown julkaisi seikkaperäisen kuvauksen vuohista. 1800-luvulla kokeiltiin mohairvillan jalostusta Euroopassa. Vuohien siirtäminen ja kasvattaminen Euroopassa ei kuitenkaan ollut niin helppoa. Mohairvuohi on nimittäin herkkä ja vaativa eläin. 1800-luvun puolivälissä vuohia onnistuttiin siirtämään Etelä-Afrikkaan. Siellä on vuoristoisia seutuja, joissa mohairvuohi viihtyy. Samoihin aikoihin ensimmäiset mohairvuohet tulivat myös USA:han. Näin Turkin ohella myös muut maat voivat tuottaa mohairvillaa.

Mohairvuohen kasvatus

Tuottajamaita:

 • Aasiassa: Turkki
 • Amerikassa: USA, Argentiina
 • Afrikassa: Lesotho
 • Australia

Mohairvuohi on vaativa eläin elinolojensa suhteen. Se viihtyy mieluimmin 500-1200 metrin korkeudessa. Ilmasto-olosuhteiden tulisi muistuttaa sen kotiseudun oloja: kesät kuivia ja kuumia ja talvet kylmiä. Maaperän on oltava kallioista ja kasviston alueelle tyypillistä. Mohairvuohet eivät kestä kosteutta vaan sairastuvat. Laidunten ja juomapaikkojen tulee olla puhtaita, sillä eläimet saavat herkästi loisia. Ravintona vuohilla on matalien pensaiden lehvät, tuoksuvat kasvit kuten timjami. Myös tammenlehdet ja katajanneulaset maistuvat vuohille. Mohairvuohet keritään 1-2 kertaa vuodessa riippuen lämpötilasta asuinseudulla. Turkissa kylmästä talvesta johtuen keritseminen voidaan tehdä vain kerran vuodessa. Yksi vuohi tuottaa n. 3,6-5kg villaa vuodessa. Ensi kertaa kerittäessa saadaan kaunein ja pehmein mohairvilla. Tätä nuoren vuohen villaa sanotaan Kid-mohairiksi.

Mohairin käyttö

Mohairin kansainvälinen kirjainlyhenne on WM.

mohair-merkki
Mohairin laatutakuumerkki

International Mohair Association myöntää mohair merkin laadun takeeksi niille mohairtuotteille, jotka läpäisevät IMA:n laatu-ja koostumusvaatimukset. Kultainen merkki myönnetään tuotteelle, jossa on mohairia vähintään 70% ja hopeinen merkki tuotteelle, jossa on mohairia vähintään 40%.

Mohair on:

 • Kevyttä
 • Sileää, kiiltävää: tuntuu iholla miellyttävältä
 • Kuidun pituudesta johtuen kehräytyy helpommin kuin angorakanin samalla tavalla sileäpintainen villa
 • Pehmeän tuntuista; tuntuu pehmeältä, vaikka hienousluokitus on karkea 28-44's
 • Kestävää; pehmeän pörröisestä ulkonäöstä huolimatta tuotteet ovat kulutusta kestäviä, hyvän oikenemiskyvyn omaavia
 • Pitkäkuituista; kuidun pituus voi olla jopa 25 cm
 • Suuri kosteudenimemiskyky
 • Suuri lämmöneristämiskyky
 • Ei vanu herkästi
 • Erilaisia neulelankoja suuri valikoima

Mohairin käyttö

Mohairvillaa käytetään sekoitettuna muihin kuituihin: lampaanvillaan, polyakryyliin, polyamidiin jne.

Esimerkkejä kuitujen sekoitussuhteista:
Neulelankoja, Novita
Princess Mohair: 50% mohairia 50% polyakryyliä
Pop Mohair: 60% mohairia 40% polyakryyliä

Mohair-tekstiilien hoito

Noudata tuotteessa olevaa hoito-ohjetta. Mohairneuleet pitävät tuulettamisesta ja ne vaativat välillä "lepoa". Yleisohjeena suositellaan käsinpesua haalealla vedellä, villa tai hienopesuaineella, kuivaus tasaisella alustalla, ei auringonpaisteessa. Kuivumisen jälkeen vaatteen tai neuleen voi harjata, että pitkät mohairkuidut tulisivat taas kauniisti esiin.

Linkki: Mohair South Africa (englanniksi)

 


© KÄYTTÖEHDOT: Ammattikäyttöön tarvitset lisenssin »

Tue toimintaamme käsityön hyväksi, tee lahjoitus!