Yksi tapa tunnistaa kuituja, on tutkia niiden rakennetta mikroskoopin avulla. Eri kuituryhmät on mahdollista tunnistaa tällä tavalla, mutta ryhmien sisällä eri kuitujen erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa.

Mikroskoopin käyttäminen ei ole aivan yksinkertaista, mutta näiden ohjeiden avulla opit valmistamaan kuitunäytteen ja tutkimaan sitä mikroskoopilla.

Näytteen valmistus

Jotta kuituja voi tutkia mikroskoopilla, niistä täytyy valmistaa preparaatti.

Sitä varten tarvitset:

  • Aluslaseja (kutsutaan myös objektilaseiksi). Ne ovat kooltaan 2,5 x 7,5 cm olevia paksuhkoja lasilevyjä, jonka päälle tutkittava näyte laitetaan.
  • Peitinlaseja. Ne ovat ohuita, noin 2 x 2 cm olevia lasilevyjä, jotka laitetaan tutkittavan näytteen päälle.
  • Immersionestettä. Se voi olla esimerkiksi parafiiniöljyä tai ihan vettä. Se kiinnittää päällyslasin aluslasiin ja auttaa valoa taittumaan sopivalla tavalla niin, että näyte näkyy kunnolla sitä tutkittaessa
  • Pipetin
  • Sakset
  • Pinsetit
  • Tietysti tutkimuskohteen, eli näytteen, eli tässä tapauksessa kuituja
  • Kumihanskat ja valkoisen laboratoriotakin, jos haluat olla ”tositutkija”

Ja mitä tehdään? Toimi näin:

  1. Pue laboratoriotakki ja kumihanskat ja asettele näkymättömät tutkijan lasit kiikkumaan nenän  päähän.
  2. Leikkaa puhtaalle alustalle, vaikka valkoisen paperin päälle kuiduista noin 1 cm mittaisia pätkiä
  3. Asettele varovasti pinseteillä keskelle aluslasia saman suuntaisesti vain noin 5–10 kuidun pätkää. Niiden pitäisi mahtua pienemmälle alueelle kuin minkä kokoinen päällyslasi on. Tämä on tosi vaikeaa, keskity huolellisesti. Koita olla hönkimättä kuituihin ettet vahingossa puhalla niitä karkuun. Ei haittaa, vaikka kuidut olisivatkin vähän päällekkäin.
  4. Kun olet saanut kuidut ojennukseen aluslasille, purista pipetistä 1, korkeintaan kaksi pisaraa immersionestettä niiden päälle. Ota päällyslasi reunoistaan varovasti sormien väliin, ei sormenjälkiä please. Aseta päällyslasin yksi reuna aluslasille nesteen reunaan ja päästä päällyslasi kallistumaan kuitujen päälle. Tällä tavoin laitettuna mahdolliset ilmakuplat pääsevät pois lasien välistä, eivätkä jää häiritsemään näytteeseen. Voit vielä varovasti painaa päällyslasin päältä, että lasit painautuvat tiiviisti vastakkain. Olethan varovainen, päällyslasit ovat todella hauraita
  5. Tadaa, preparaattisi on valmis tutkittavaksi!

Mikroskoopin käyttöohje

Kun olet saanut preparaattisi valmiiksi, on aika siirtyä tarkkailemaan sitä mikroskoopilla. Ihan alkuun muutama perusjuttu mikroskoopista ja sen käytöstä:

Mikroskooppi 1
Mikroskooppi 2

Mikroskooppeja on erilaisia. Todennäköisesti se malli, mitä pääset käyttämään on joko mikroskoopin 1 tai 2 näköinen. Oleellista on se, että siinä on:

  • Jonkinlainen putki/putket (1), mistä katsoa.
  • Erikoisia objektiiveja (2), jotka ovat todella tehokkaita suurennuslaseja. Ne ovat niitä utareen näköisiä möykkyjä, joiden paikkaa voi vaihtaa kiertämällä.
  • Alusta (3), jolle asetella äsken valmistamasi preparaatti. Todennäköisesti siinä on jonkinlaiset pidikkeet (4),  joiden avulla se pysyy paikallaan.
  • Valonlähde (5), joka valaisee näytettä Mikroskooppi 2
    Kuva: Jenni Suomela joko alhaalta tai päältä päin.

Kun laitat preparaatin mikroskooppiin, asettele se niin, että päällyslasi ja näin myös tutkittavat kuidut, tulevat keskelle valonsädettä. Objektiivien kyljissä on kaikenlaisia merkintöjä, outoja kirjain- ja numeroyhdistelmiä. Muista ei tarvitse välittää, mutta yleensä isommalla olevan merkinnän suurennoksen koosta huomaa melko helposti (esim. 4x tai 10x tai jopa 40x). Tämä kertoo siitä, kuinka monta kertaa todellisuutta suuremmaksi objektiivi näytteen suurentaa. (Yleensä vielä linssiosassa on 10x suurennos, joten kun katsot mikroskooppiin, näet kuidut 40, 100 tai 400 kertaa todellista suurempina!)

Aloita mikroskopointi aina pienimmällä suurennoksella, jottet vahingossa riko näytettäsi. Kierrä pienin objektiivi paikalleen ja etsi (yleensä mikroskoopin sivuilla) säädin (6) jota kiertämällä saat alustan, jolle laitoit preparaatin, liikkumaan ylös- ja alaspäin.

Nyt tosi tärkeä huomio!!! Olethan varovainen, ettet koskaan rusauta preparaattia kiinni objektiiviin. Ensinnäkin vaivalla valmistamasi näyte saattaa hajota, eli lasit menevät rikki, tai mikä pahempaa, objektiivi saattaa vahingoittua. Mikroskoopit ovat todella kalliita vempaimia, et halua joutua korvaamaan sitä. Joten liikuttele alustaa aina varovaisin liikkein.

Ja ei kun tarkentamaan! Samalla kun liikuttelet alustaa ylös alas, katso tiiviisti putkeen/putkiin. Jossain vaiheessa kuva alkaa tarkentua. Säädintä täytyy jaksaa kiertää todella hitaasti ja kun tarkkuus alkaa löytyä, veivailla hetken aikaa edestakaisin, jotta paras tarkkuuskohta löytyy. Jos ei mitään tapahdu ja olet kokeillut useamman kerran molempiin suuntiin, tarkista että preparaatin kuidut ovat varmasti sillä alueella, mitä objektiivi suurentaa. Alue on aika pieni, mutta pystyt varmasti silmämääräisesti arvioimaan, kun tuot alustan tarpeeksi lähelle objektiivia. Kärsivällisyyttä, se ei ole aina helppoa, mutta aivan varmasti onnistut lopulta!

Miltäs nyt näyttää? Linsseistä pitäisi näkyä pitkulaisia ”matoja”. Jos niitä näkyy vain jossain reunassa (ja olet saanut näkymän tarkaksi) voit varovasti liikuttaa preparaattia, jotta saat enemmän kuituja näkyviin. MUTTA: katso samalla linssistä ettet liikuta liikaa – ihan pienet liikkeet todellisuudessa ovat tosi isoja liikkeitä mikroskoopissa. Jos jossain vaiheessa haluat vaihtaa isompaan objektiiviin, siitä vaan. Kierrät sen vain varovasti paikalleen ja etsit tarkkuusalueen uudelleen. Todennäköisesti se ei ole tällä kertaa niin vaivalloista, vaan tarkkuusalue löytyy jostain edellisen läheisyydestä. Hankaluuksia saattaa tuottaa se, että mitä isompi suurennos sitä pienemmältä alueelta se suurentaa, joten voi olla, että linsseistä näkyy vain tyhjää kohtaa kuitujen välistä. Tähän auttaa usein se, että ennen kuin vaihtaa isompaan suurennokseen, tarkistaa että ihan keskellä linssiä näkyy kuitu tai kuituja, sillä tähän keskikohtaan isompi suurennos tarkentaa. Ja jos isommalla suurennoksella kuidut hukkuvat tarkennusta etsiessäsi, voit aina vaihtaa takaisin pienempää suurennokseen, jollon kuitujen etsiminen on helpompaa, ja siirtyä sitten takaisin suurempaan, kun olet saanut tarkennettua takaisin näytteeseesi.

Hei, nyt osaat perusjutut mikroskopoinnista. Muistat vaan näyttää vakuuttavalta ja pidät naaman peruslukemalla, ihan niin kuin kaikissa rikoslaboratoriosarjoissa, niin ja sen tietäväisen hymynkareen suupielessä. Sitten voidaan keskittyä niihin matoihin, mitä siellä linssissä näkyy ja miten erilaisilta ne voivatkaan näyttää.

----------------
Kuvat Jenni Suomela

PALAA MIKÄ KUITU? -ALOITUSSIVULLE

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!