Ohje pehmytjuotoksen tekemiseen. Soveltuu esimerkiksi elektroniikkarakentelussa komponenttien kiinnittämiseen piirilevylle.

Tarvikkeet:

  • Juotin, n. 25 - 30 W
  • Juotostina, koulukäyttöön lyijytön versio, esim  96,5 % tinaa, 3,0 % hopeaa, 0,5 % kuparia sisältävä juote.
  • piirilevy
  • komponentti, joka pitää kiinnittää piirilevylle. Videon tapauksessa tapauksessa LED-valo.

Toimi näin:

  1. Aseta komponentti piirilevylle, komponentin jalat tulevat näkyviin kuparoidulle puolelle. Polaarisissa komponenteissa tarkista napaisuus vielä kerran ennen juotoksen tekemistä.
  2. Esilämmitä juotosnastaa ja komponentin jalkaa. Tämä ehkäisee kylmäjuotoksia, eli tina, jalka ja juotosnasta eivät ole sähköisessä kontaktissa keskenään, vaikka päällisin puolin siltä näyttääkin. Älä kuitenkaan kuumenna herkkiä komponentteja (muovikuoriset kytkimet, transistorit, kondensaattorit) liikaa.
  3. Lisää tinaa kohtuudella. Liian runsas tina muodostaa helposti tinasiltoja, eli muodostaa vääriin paikkoihin sähköisiä kontakteja
  4. Poista juotin komponentin jalkaa pitkin. Hyvä juotos näyttää kartiomaiselta ja tinaa on komponentin jalan joka puolella. Juotoksen pinta on kiiltävä.
  5. Leikkaa ylimääräiset komponentin jalat pois sivuleikkureilla. Tämä kannattaa tehdä vasta, kun on täysin varma, että komponentti on oikeassa paikassa ja oikein päin.
  6. Valmista tuli!

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!