Punomon päävalikot ja haku
Punomon sisältöjä voi lähestyä pääkategorioiden mukaan nimettyjen valikoiden kautta tai kirjoittamassa Etsi Punomosta -hakukenttään haluamansa hakusanan.


PUNOMON KATEGORIARAKENNE

Punomon julkaisut, joita on kaikkiaan noin 3300 kappaletta (4/2022), on luokiteltu kategorioihin, jotta käyttäjät löytäisivät niiden kautta haluamansa. Kategoriat noudattavat pääosin käsityönopetuksessa käytettävää termistöä ja luokittelutapoja. Kategoria tasoja on viisi. Tässä yksi esimerkki kategoriarakenteesta:

Kuva Punomon Ohjausnäkymästä. Tässä pää- eli I-tasona on Käsityötekniikat-kategoria, II-tasona on Kangastekniikat kategoria ja sen alla II-tasona Ompelu-kategoria ja sen alla IV-tasona Ompelun Perusasioita-kategoria ja alimpana V-tasona Halkiot-kategoria, jonka rinnalla, samalla tasolla ovat myös Hihansuut-, Kiinnittimet- ja Laskokset-kategoriat.

Luokittele oma julkaisusi

Kun julkaisu alkaa olla valmis, se tulee luokitella eli valita kategorialistasta kaikki ne luokat, joihin julkaisun sisältö liittyy. Kategorialista on pitkä, sillä kategorialuokkia on liki 400. Valitettavasti listasta näkyy kerralla vain pieni osa ja se hankaloittaa etsimistä. Voit kokeilla Etsi kategorioita -hakua.

Kun löydät oikean kategoria, rastita luokista vain kaikkein alin taso, joka vastaa julkaistavaa sisältöä. Katso esimerkkiä:

Tässä keksityssä esimerkissä julkaisu sisältää tietoa halkioiden ompelemisesta ja niinpä tekijä onkin rastittanut Halkiot-luokan. Huomaa, että rasteja ei ole Halkiot-luokat yläpuolisissa luokissa, sillä kyseessä on nimenomaan halkioihin liittyvä sisältö eikä mikä tahansa muu Ompelun perusasia tai yleisesti Ompelu-luokan asia, saati jotain, mikä kertoisi suoraan Kangastekniikoista tai Käsityötekniikoista.

Luokittelun voi aina jättää ylläpidon tehtäväksi

Koska luokkien etsiminen ja valikoiminen on niinkin vaivanloista, voi jokainen julkaisija jättää sen aina halutessaan ylläpidon tehtäväksi. Voit ilmoittaa ylläpidolle uudesta julkaisusta osoitteella info[at]punomo.fi - ylläpito kylläkin joka tapauksessa seuraa julkaisutilannetta joka tapauksessa ja huomaa, kun uutta on ilmestynyt.AVAINSANAT

Avainsanojen tarkoitus on auttaa käyttäjää löytämään haluamaansa sisältöä, kun hän tekee sanahakuja Punomossa. Jos esimerkiksi julkaiset vaikkapa lapasohjeen, voi olla on hyvä antaa avainsanoiksi lapanen-sanan lisäksi rasa ja vanttuut ja neulonta-sanan lisäksi voisi antaa sanan kutominen, sillä sitä sanaa käytetään neulomisen sijasta eri murrealueilla. - Pyri kuitenkin antamaan avainsanoiksi aina myös yleiskielen ja käsityön vakiintuneet ilmaisut!HAKUKONEOPTIMOINTI, YOAST SEO

Punomoon on hankittu Yoast SEO -niminen lisäosa. Sen avulla parannetaan Punomon sivujen Google-hakutuloksia eli Punomo löytyy Googlella paremmin. (SEO engl. Search Engine Optimization)

Tärkein kohta tässä on Meta description -kenttä. Siihen pitää kopioida tekstiä ihan julkaisun alusta. Onkin siis hyvä, jos julkaisun alkuun tulee tekstikappale ja se saisi mielellään olla jopa 300 sanan mittainen.

Tämän Yoast SEO osuudenkin julkaisun viimeistelystä saa jättää ylläpidolle.

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!