Voiko virkkauskirja viedä mennessään? Minut ainakin vei. Heti aamulla vielä sängyssä loikoen nautin täysin uppoutuneena Virpi Marjaana Siiran Tienvarsikukkia -kirjasta. Viisikymmentä minuuttia.

Minulle kirja oli hieno elämys, matka kesään, omiin kukkakokemuksiin aina lapsuudesta alkaen, kauniisiin ajatuksiin. Väreihin ja tuoksuelämyksiinkin. Olin yllättynyt ja hämmästelin reagointejani. 

Kun sattumoisin olin juuri edellisenä iltana lukenut Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston aivotutkijoiden tutkimuksesta selvittää, mitä aivoissa tapahtuu, kun ihminen katsoo taideteoksia. Tutkimus touteutetaan verkkokyselynä. - Päätinpä sitten soveltaa tutkimuksen taideteosten arviointitapaa myös Virpi Siiran kirjaan ja tässä tulokseni:

Taideteoksen arviointiasteikot Turun yliopisto ja Aalto yliopisto

Entä virkkauksen kannalta?

Kaikki kirjan kukat, joista on hienoja valokuvia, ovat saaneet variaationsa palavirkkauksena, helposti virkattavina erikokoisina neliöinä ja ihastuttavina väriyhdistelminä.

Virkkaustekniikan osalta kirjassa ei juuri uutta ole. Virpin tapa piirtää ohje  on selkeä ja helppotulkintainen - valkoista tummalla pohjalla. Konstailematon. Ohjetekstiä ei ole paljon eikä sitä tarvitakaan.

Kirjassa on hyvät, kuvitetut ohjeet virkattujen pajojen yhdistämiseen

Ompele oikealta puolelta tai nurjalta puolelta tai reunat vastakkain. 
Kaikki tavat on toteutettu esimerkeissä palojen väreihin hyvin uppoavilla langanväreillä, siististä ja hienosti.

Virpi korostaakin viimeistelyn merkitystä niin yhdistämisessä kuin töiden reunojen huolittelussa ja on helppo olla samaa mieltä siitä että "Työn voi pilata viimeistelemällä sen ajattelemattomasti."
Sileytyskin on esillä: "Valmis työ kannattaa kostuttaa ja v e n y t t ä ä  muotoonsa - ja antaa hetken levätä."

Tuote-esimerkit

Paloista toteutettuja tuotteet ovat erilaisia vaatteita ja peittoja. Kukkarokin. Ajattomia ideoita.
Kokonaiset isot peitot useimmissa kuvissa ovat "vain" kuvankäsittelyllä toteutettuja sommitelmia. Mutta se on ihan hyvä ratkaisu, sillä ainakin tarkkasilmäinen lukija hoksaa, että noin voi tehdä itse kukakin! Suunnitteluun kannattaa satsata ja noin se on helppoa!
Tuosta tietotekniikan soveltamisesta olisi mielestäni jopa olla vähän tekstiäkin.

Kirjan ulkoasu ja tekstit

Ulkoasua jo kiittelinkin. Se on moitteeton ja niin kaunis. Pidän myös siitä, että kirjaa voi selailla tavallisessa asennossa - ei siis poikittain niin kuin jotain aiempaa Virpi Siiran kirjaa, joka oli mielestäni hankala ja sänkyselailussa mahdoton...
Kirja on myös ulkomitoiltaan juuri sopiva.

Kirjan kielikin on kaunista. Pieni annoskoko on juuri sopiva ja kieli on kiinnostavaa. Kukistakin on tekstiä, aina siellä täällä, ja se on hyvä.

LOPUKSI

Tienvarsikukkia - Virkattuja variaatioita on innostava hyvänmielen elämyskirja. Ja virkkauskirja. Ja värisommittelun kirja. - Tällaisen kirjan soisi pääsevän myös maailmalle. Jos se olisi englanniksi, levikki saataisi hyvinkin olla taattu.

_________
Kustantaja Moreeni/Otava 2020
Sivuja 159, kovakantinen, koko 215 x 219 x 14 mm
ISBN/EAN 9789511363606


P.S. Ruusuruoho oli minulle tuntematon kaunotar!

Ruusuruohon kuva Punomon albumi

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!