Käsityön opetusvideoiden kuvaaminen yhdistää montaa eri taitoa ja harrastusta: itse käsityön, sen didaktiikan, videokuvaamista ja videon muokkaamista.

Onneksi opetusvideoiden kuvaamisen ei kuitenkaan tarvitse olla hankalaa ja vaikeaa: videon voi kuvata omalla puhelimellaan, kuvauspisteen voi kasata kotoa löytyvistä asioista ja muokata ei välttämättä tarvitse ollenkaan (joskin siihen kannattaa varautua). Netistä saa ilmaisia videonmuokkausohjelmia.

Tärkeää on muistaa, että se mitä videolla näkyy, on videolta oppivien ainut materiaali. Kannattaa siis näyttää kaikki pienetkin muutokset ja huolehtia, ettei oma pää tai kädet ole oleellisen kohdan edessä.

KUVAUSPISTE JA VALO

Kuvauspisteen kasaaminen riippuu täysin siitä, mitä, missä ja miten aiot kuvata. Esimerkiksi kameralle puhuessa voi olla helpointa laittaa pöydän päälle vaikkapa kirjapino, jonka päälle asettaa kännykän tai kameran, jonka suuntaa itseään kohti. Kirjapinon korkeudesta riippuen kameralle voi puhua istuen tuolilla tai seisoen pöydän edessä. Makramee-opetusvideossa samanlainen kirjapino voi olla hyvin hyödyllinen, sillä usein makrameeta kannattaa tehdä seisten. Neulontaa kuvatessaan kuvasuunta kannattaakin olla esimerkiksi suoraan alaspäin kohti pöytää, jolloin kännykän voi asetella kahden, toisistaan esimerkiksi puolen metrin päässä olevien kirjapinojen päälle asetettujen keppien, listojen tai minkä tahansa riittävän pitkän ja vakaan asian päälle niin, että kamera silti ”näkee” pöydälle. Käsityötä tehdessäsi kuvakulman on hyvä olla sellainen, jossa kätesi näkyvät ruudulla ikään kuin katselisit niitä itse.

Kuvauspisteellä on tärkeää huolehtia riittävästä valaistuksesta. Valon lähteenä voi olla kirkasvalolamppu, työpöydän lamppu tai yölamppu, kunhan valon saa suunnattua kameran kanssa samasta suunnasta tai jostakin muusta, kullekin videolle sopivasta kulmasta. Kuvauspisteellä ei kannata näkyä muuta kuin tausta, jota vasten kuvaa: tällöin videolla on mahdollisimman vähän häiriötekijöitä.

VIDEON ÄÄNI

Videota kuvatessasi voit puhua samalla, kun teet, ja selostaa näin reaaliajassa mitä teet milloinkin. Tämä voi tuntua tutulta opettamistyyliltä, mutta joillekin helpompaa voi olla äänittää ääniraita myöhemmin koneella. Itse tein näin viimeksi opetusvideon tehdessäni. Tällöin on hyvä kuvitella opetusääni päässään samalla kun tekee, jotta tekee sopivassa rytmissä ja pitää taukoja silloin, kun oppimisen kannalta on hyvä pitää hetken tauko.

AKKU JA MUISTI

Akkua ja muistia on hyvä olla riittävästi ennen kuvausprojektin alkua. Mikäli aiot kuvata kaiken kerralla, akun loppuminen kesken kaiken voi olla hyvinkin ikävä yllätys. Lataa laite edellisenä päivänä tai juuri ennen kuvausta valmiiksi ja tyhjennä laitteesta kuvat ja videot tietokoneelle tai toiseen muistiin ennen kuin aloitat kuvauksen.

VIDEON MUOKKAAMINEN

Videon muokkaaminen tapahtuu usein tietokoneella, mutta joissakin puhelimissa videosta voi myös muokata turhia kohtia pois, kuten esimerkiksi niitä turhia sekunteja, kun olet pois kamerasta. Muokkaamisen ei tarvitse olla mitenkään suurta ja ihmeellistä, ja tehdessä oppii. Mikäli videota muokkaa koneella, kannattaa ladata jokin ilmaisohjelma. Ne ovat usein englanninkielisiä, joten parhaiten hyvän ja omaan käyttöön sopivan ilmaisohjelman löytää googlettamalla ”free video editing software”. Yleensä sovelluksen alussa on jonkinlainen tutoriaali sen käyttöön, mutta mikäli se jättää tietämykseen aukkoja, kannattaa googlata sovelluksen nimellä tutoriaaleja. Itse käytän harrastaja- ja ammattikäyttöön sopivaa Lightworksia ja olen siihen löytänyt opetusvideoita Youtubesta.

Muista pitää muokatessa taukoja – tietokoneella istuessa iskee herkästi päänsärky, varsinkin jos opettelee jotakin uutta, ja vielä vieraalla kielellä.

KUVAAMINEN USEASSA ERI ERÄSSÄ

Mikäli kuvaat useassa eri erässä, esimerkiksi usean päivän ajan, kannattaa asetelma pitää koskemattomana väliajalla – jos suinkin mahdollista. Koska usein opetusvideoita kuvataan omassa kotona, kokonaisen pöydän nurkan pitäminen koskemattomana ei aina onnistu. Tällöin asetelman voi purkaa esimerkiksi pienempiin, mutta silti helposti kasattaviin osiin – esimerkiksi kirjapinot voi nostaa pois tieltä, ja laittaa taas takaisin kuvausten jatkuessa. Tauon jälkeen on hyvä huolehtia, että valaistus on samankaltainen kuin ensimmäisellä kuvauskerralla.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!