RL, Valkeakoski
Postituslistalla on liikkunut usein viestejä kässäluokan peruskorjaukseen liittyvistä ongelmista. Ehkä tästäkin kysymyksestä on apua jollekulle muullekin.
Meillä ala-asteella luokan kalustaminen on ajankohtainen. Kerro kokemuksistasi. Pienikin vinkki voi auttaa jotain meistä.

Millä kalustevalmistajalla on mielestäsi hyviä, ala-asteen luokkaan sopivia tuoleja ja pöytiä: lisälevyllä vai ilman? Esim. Iskussa ei haluttaisi tehdä ollenkaan pöytiä, joissa on lisälevy. Keikahtamisongelma? Löytyykö samalta valmistajalta hyvä tuoli oppilaspöytiin ja ompelukoneille?

Oletko löytänyt luokkaan kaappeja, joissa on pöytiin siirrettäviä umpilaatikoita oppilaiden tavaroiden säilytykseen? Millaiset laatikot olet kokenut käteviksi muuten tavaroiden säilytykseen luokassa? Entä ompelukonepöydän alle tulevat tilkkuvaunut? Muita kokemuksia kaapeista ja säilytystiloista?

Tekstiiliopettajaliitosta saatavassa kansiossa on piirustukset ainakin joihinkin Tampereen kouluihin tehtyyn silityspöytään. Oletko teettänyt pöydän niillä ohjeilla? Valokuva olisi kiva. Onko valmiina saatavissa vastaavaa? Yhden silityspöytäehdotuksen olen nähnyt: avattuna muistuttaa lähinnä lentokonetta! Ei mahdu meidän luokkaan. Kerro kokemuksistasi.

Liiton toimistosta lainattavan kansion kokoajat ovat tietääkseni toivoneet kansioon kuvia ja kokemuksia kivoista kässänluokassa tehdyistä kalustoon liittyvistä ratkaisuista. Te, joilla on uusi luokka nyt käytössä, onko kokemuksia ja mielipiteitä meille muille käyttöön? Minäkin yritän sitten omalta osaltani, kunhan olen nämä omat virheeni ensin tehnyt...

R T-T
Mistä löytäisin kalusteiden toimittajia, sekä mahd. suunnitteluapua tekstiililuokan kalustamiseen? Asia on sikäli kiireellinen, koska luokka on todettu sekä opettajan että oppilaiden kannalta katsottuna aivan puutteelliseksi ja fys. kaula ja hartialihaksia kuormittavaksi. Sain määräyksen, että luokkaan on saatava asianmukaiset kalusteet työterv. ja fysioter. avulla. Nyt on taottava kun rauta on kuumana. Yksi toimittaja ehdotti satulatuoleja??? Onko kenelläkään kokemusta näistä tuoleista ompelukonetuoleina? Itselläni ei ole muuta kuin kuvia niistä. Oppilaani ovat hyvin eri kokoisia, pituus vaihtelee 150-189 cm välillä.

RH, Jyväskylä
Kysyn teiltä, arvon asiantuntijat, että millaisia hyviä/huonoja kalustekokemuksia teillä on?

KL, Kankaanpää
Onko teillä tietoa mistä saisi veivillä säädettävien pöytien jalkoja? Pöytälevyt olisivat valmiina, mutta jalkoja tarvittaisiin.

MK, Tampere
Opetushallitus on julkaisuut oppaan "Peruskoulun käsityön opetustilojen suunnitteluopas" ISBN 952-13-1291-2 , jossa on tietoa, mitä kalusteiden hankinnassa tulee ottaa huomioon (tilaus: myynti@oph.fi).

Tekstiiliopettajaliitossa on kansiollinen esitteitä kalustetoimittajista (enpä tiedä, kuinka ajan tasalla tuo kansio nyttemmin on).

Monissa kunnissa on oma hankinta- tai taloussääntönsä (tai pitäisi olla), ja mahdollisesti on kilpailutettu kaikkien EU-säännösten mukaisesti tavaran toimittajat. Kysy omalta rehtoriltasi, mistä teidän kunnassa saa tavaraa hankkia. Tarjouksissa kun pitäisi aina ottaa huomioon mm. ekologiset seikat, tavaran elinkaari, valmistusprosessi, kuljetuskustannukset jne. Näitä varten ainakin isoja hankintoja Tampereella kilpailutetaan, eikä hankintapaikka ole välttämättä sitten se halvin, koska juuri mahdollisesti nämä ekologiset asiat tulevat kuvioihin mukaan.

 


© KÄYTTÖEHDOT: Ammattikäyttöön tarvitset lisenssin »

Tue toimintaamme käsityön hyväksi, tee lahjoitus!