Tällä sivulla on valtakunnalliselta listaltamme käsityönopettajilta saatua tietoa ja kuvia vanhasta, mutta edelleen elävästä tekniikasta, jolle emme ole onnistuneet tavoittamaan nimeä! Tämän työtavan etsintä alkoi Käspaikassa (Punomon aik.nimi) käsityönopetuksen postituslistalla syksyllä 2010, kun meille esitettiin kysymys:

"Olen yrittänyt etsiä ohjetta kolmion muotoisen hartiahuivin tekoon, joka tehdään puukehikkoon. Mummuni teki hartiahuiveja isolla kolmion muotoisella puukehikolla, jossa oli nauloja pystyssä. Samalla tekniikalla äitini teki neliön muotoisia tyynynpäällisiä. Vanhempieni kotona on nuo kehikot edelleen tallessa, mutta ei ohjetta. Oletko kuullut tekniikasta?"  - NP, Oulu

TARVIKKEET
- työn käyttötarkoitukseen sopivaa lankaa

TYÖVÄLINEET
- työn kokoinen ja muotoinen kehikko, jossa reunoilla tasavälein nauloja tai tappeja

TYÖOHJE
- Hartiahuivin langat kieputetaan kolmionmuotoisessa kehyksessä neljään eri suuntaan. Katso kuvat ja kuvatekstit:

Reunoihin tulee hapsut, jotka sitovat siellä olevat langat.

- Eija-Sisko Jokinen


"Kuvia nelikulmaisesta kehystyöstä, jota yli 90-vuotias Matti Leinonen, opetti minulle. Hän itse oli kehitellyt kuvassa olevan käyrän muovineulan, jota käytettiin ompelussa. Olen ottanut kuvat opetustilanteessa." - Pirjo Santala, Salla


"Opetan kansalaisopistossa ryhmää, jossa muutamat jo iäkkäämmät oppilaat ovat tehneet koristetyynyjä vähän kuvaamallasi tekniikalla. Heillä kehikko on neliön muotoinen ja reunassa on nauloja tasaisin välein. Lanka kiedotaan naulasta naulaan ristikkäin ja lopulta solmitaan tietyllä tekniikalla risteyskohdat. Solmimisvaiheessa lankaa ei katkaista.

Naiset tekevät aika usein tupsutyynyjä, joissa lankoja kiedotaan ensin oikein monta kerrosta ja solmimisen jälkeen suurin osa niistä katkaistaan tupsuiksi. Tyynyt ovat todella koristeellisen näköisiä ja tekniikka helppo."

- Minttu Auvinen Lopen opisto

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!