Rasian päällä ja sisällä on yhtenäinen neulottu pinta jonka välissä on rasian runko: pahvirengas ja -pohja.

Näin tämä rasia syntyi

Olin säästänyt, käsityöläiselle tyypilliseen tapaan, joidenkin neulelankakerien sisuksena olleita pahvilieriöitä - ajatuksella että niitä voisi joskus tarvita jossakin...

Kun virkkaamalla tekee rasian tai korin, siitä saa ihan sellaisenaan tukevan ja muodossaan pysyvän, kunhan virkkaus on tarpeeksi tiivistä. Mutta entäs neulottu rasia, kori ja jokin muu säilytysjuttu, miten siitä saisi onnistuneen ja tukevan? Eipä oikein muuten kuin tukirakenteen eli jonkinmoisen sisusratkaisun avulla. Olinkin neulonut päällyksiä valmiille purkeille.

Nyt kuitenkin nuo lankakerien sisukset saivat ajatukset liikkeelle ja niinpä syntyi pyöreäpohjainen rasia, joka on päällystetty sekä sisältä että päältä neuloksella. Ja hauskaa oli!

MITÄ TARVITAAN?

  • pyöreäpohjaisen rasian rungon osat:
    rasian pystysuuntainen pinta on lieriö (sylinteri) ja rasian pohja on ympyrä
  • voit valmistaa osat pahvista tai muovista, tai voit käyttää jotain sopivia valmiita kappaleita runkona tai rungon osina
1. Rasian runko muodostuu lieriöstä ja pohjasta. Tässä ne ovat pahvia, mutta voivat olla myös esim. muovia. Pohjakappaleen halkaisijan tulee olla sama (tai pari millimetriä suurempi) kuin lieriön ulkopuolen halkaisija. Silloin valmiissa rasiassa pohjakappale pysyy paikoillaan lieriötä vasten asettuessaan.
  • oheisessa ohjeessa lieriö on lankakerän sisuspahvi ja pohja on leikattu tukevasta pahvinpalasta (jonkin tuotteen pakkauspahvi)
  • neulelankaa (puuvillaa tai muuta rasian käyttötarkoitukseen soveltuvaa lankaa)

sukkapuikot, 5 kpl (koko langanpaksuuden mukaan)

SUUNNITTELU

  • Mitä neulosta/neuloksia käytät? Teetkö kuvioita? Ks. Neulokset
  • Neulo testitilkku, niin näet onko tiheys sopivaa. Neuloksen tulee olla melko tiivistä jotta sen läpi ei vilku runkorakenne!

NEULOMINEN

Rasian päällyksen voi neuloa monella erilaisella tavalla. Tässä ohjeessa neulotaan yksi pyöröneuloskappale, jonka neulominen alkaa rasian sisältä, keskeltä pohjaa. Pohja neulotaan tasona lisäyksin. Kun pohja on oikean kokoinen, neulotaan sisäosan suora pystyosa ja heti sen jatkoksi ulkopuolen pystyosa. Lopuksi neulotaan ulkopuolen pohja johon tulee kavennuksia säteittäin.

Sisäpohja

2. Päällyskappaleen neulominen alkaa sisäpohjasta. Neulo ympyrä niin että teet lisäyksiä joka toisella kerroksella: kerroksella 8 lisäyskohtaa säteittäin. Kuvassa aloituskohtaan on tullut aukko silmukoita luodessa. Se ommellaan umpeen samalla kun aloituslanka päätellään.

Luo 2 s neljälle puikolle (yht. 8 s).

1. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.

2. krs: Neulo jokaisesta silmukasta kaksi silmukaa (neulo silmukka ensin etureunasta, sitten takareunasta). Jokaisella puikolla on nyt 4 s.

3. krs ja seuraavat parittomat krs:t: Neulo kaikki silmukat oikein.

4. krs ja seuraavat parilliset krs:t: Lisää joka puikolla 2 s: tee lisäys puikon keskellä la lopussa ed. krs:n silmukoiden välisestä langasta, neulo se kiertäen.

Jatka pohjan neulomista kunnes se on sisälle tulevan pohjaympyrän kokoinen.

Sisä- ja ulkopinnan suoraosa

3. Sisäpinnan suoraosa on valmis. Tässä versiossa rasian yläreunaan neulotaan nurjia kerroksia

Neulo ilman lisäyksiä kunnes korkeus on 2 x sisälle tulevan lieriön korkeus.

4. Kun työ se on edennyt sisäreunan yläreunaan se näyttää yhäältäpäin tältä.
5. Tässä työ on taitettu yläreunan kohdalta kaksinkerroin eli valmis sisäosa on käännetty tekeillä olevan ulkopuolen sisälle. Yläreunassa on nurjia kerroksia ja niiden jälkeen oikein ja nurjin silmukoin on neulottu pykäläkuvio päällyksen oikealle puolelle.
6. Päällyksen sovittaminen pahvilieriö päälle. Valmis sisäpuolen neule on lieriön sisällä.
7. Päällyksen sovittaminen pahvilieriön päälle. Kun työtä katsotaan rasian pohjan suunnasta, lieriön sisällä näkyy valmis sisäpuolen neule.

Ulkopohja

Kavenna joka toisella kerroksella joka puikolta 2 s (2 s yhteen ylivetäen puikon alussa ja keskellä).

Lopeta pohjan neulominen siinä vaiheessa kun arvioit että sisuslieriön vielä juuri ja juuri mahtuu pujottamaan neuleen sisälle.
Siirrä työn kaikki silmukat langalle odottamaan.

RASIAN KOKOAMINEN

Katso työvaiheet kuvista 8. - 11.
Huomaa, ettei kokoamisessa tarvita ollenkaan limaa tai muuta kiinnitysapua. Koko rakenne pysyy koossa langalla!

8. Pohjapahvi kiinnitetään risteävin langoin neulekappaleen sisäpohjan nurjalle. Kiinnityslanka on ommeltu paikoilleen pohjan lisäyskohtiin (8 kohtaa) ja päät on lopuksi solmittu yhteen.
9. Kun pohjapahvi on paikollaan, pujotetaan pahvilieriö paikoilleen ja neule "puetaan" sen päälle.
10. Neulekappale on paikoillaan, mutta vielä on viimeisteltävä rasian pohja. Neuleen lopetusreunan silmukat ovat langalla...
11. ... ja pohjan aukko supistetaan pieneksi langasta kiristämällä. Päätä lanka lopuksi vahvasti.

MUUNLAISIA RASIOITA?

Tällä samalla perusratkaisulla voit valmistaa monenlaisia rasioita. Pohjan muoto voi olla pyöreän sijasta neliö, nelikulmio, soikia tai vaikka kuusikulmio!

Katsele ympärillesi ja voi hyödyntää työssäsi esimerkiksi suklaarasioita, purkin kansia, vanhoja rannerenkaita... ties mitä!

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!