Oppimateriaali on suunnattu pääasiassa peruskoulun tekstiilityön opetuksessa käytettäväksi. Sivu toimii kuitenkin apuna myös kaikille sisustuksesta kiinnostuneille ja se sopii myös itseopiskeluun.

Sivulta löytyy tietoa värien merkityksistä sisustuksessa, niiden vaikutuksista toisiinsa ja valon vaikutuksesta väriin, sekä harjoitustehtäviä aiheisiin liittyen. Sivu sopii niin oppilaille, kuin opettajallekin.

  

Ira Jyrkinen, Anu Kontio ja Erja Koskelainen
Savonlinnan OKL:n harjoitustyö, tammikuu 2008. 


Kauniit ja rumat sisustusvärit

Mikä on mielestäsi kaunis väri?

Mikä on mielestäsi ruma väri?

Onko lempivärisi sama sisustuksessa ja vaatetuksessa?

Mistä tämän sivun sisustuskuvista pidät tai et pidä? Miksi?

Voitko nimetä yhden kauniin/ruman värin vai pidätkö useammista väreistä?

Vaihteleeko lempivärisi kausittain tai trendien/teemojen mukaan?

Minkä väriseksi haluaisit oman huoneesi?

  


Värien merkityksiä

Värit sisustuksessa

Väreillä voi tehdä kodista pirteän ja miellyttävän näköisen. Väreillä voi luoda tunnelmaa ja niiden avulla saa helposti aikaan uuden ilmeen omaan sisustukseen. Väreillä on vaikutusta ihmisen henkiseen hyvinvointiin erilaisissa tilanteissa ja paikoissa. Punainen, oranssi ja keltainen kuvaavat yleensä elämänmyönteisyyttä, lämpimyyttä ja ne inspiroivat ihmisiä. Sininen, vihreä ja violetti mielletään viileiksi, rauhoittaviksi ja rentouttaviksi väreiksi. Neutraalit värit ovat ajattomia ja niitä on helppo yhdistellä muihin väreihin. On kuitenkin hyvä muistaa, että värien vaikutus on yksilöllinen, joten täysin ehdottomia ja yleistäviä väritulkintoja ei ole olemassa.

Kansallisuus, syntyperä ja uskonnollinen symboliikka vaikuttavat värien kokemiseen, mikä kansainvälistyvässä maailmassa on pidettävä mielessä, vaikka värivalinnoissa ja niiden vaikutuksissa on pääosin kaikilla yhteisiä piirteitä.

Mikä sinun mielestäsi on lämmin tai viileä väri?

Mikä väri antaa sinulle voimaa ja energiaa?

  Punainen on lämmin, voimakas, rohkeutta ja energiaa antava väri. Punaisen eri sävyt ja kirkkausasteet saavat huoneen tuntumaan iloiselta ja jännittävältä. Punainen on myös voimakas tehosteväri, joka korostaa ja tuo toisen värin esille. Se on rakkauden, mutta myös vaaran, raivon ja kielletyn väri. Punaista on käytettävä harkitusti, koska osa ihmisistä voi ärsyyntyä ja suuttua tästä väristä. Suurina pintoina punainen saattaa tuntua ahdistavalta ja raskaalta, koska se pienentää voimakkaasti tilaa.
  Oranssi on loistoa antava, iloisen juhlallinen ja silmiinpistävä väri. Oranssi piristää ja lisää itseluottamusta. Elinvoimainen oranssi auttaa myös uupumukseen. Se inspiroi toimintaan ja seurusteluun ja on erinomainen väri kohtaamispaikkoihin, kuten eteisiin ja odotustiloihin. Oranssi toimii myös tehostevärinä. Oranssi käsittää kaikki oranssin sävyt persikasta ruosteeseen. Oranssi on tilaa pienentävä, lämmittävä ja ruokahalua kiihottava väri. Pieninä annoksina sen käyttö on suositeltavaa, mutta ei liian laajoina pintoina.
  Keltainen on iloinen, ystävällinen ja luokseen kutsuva väri. Se edustaa inspiraatiota, järkeä ja antaa energiaa. Vaalea keltainen myös rauhoittaa. Keltainen sopii hyvin työhuoneisiin, kirjastoihin ja luovan työskentelyn tiloihin, koska se saa aivot liikkeelle. Sisustuksessa keltainen lämmittää ja pienentää tilaa jonkin verran.
  Vihreä on rauhoittava, rentouttava ja hiljentävä väri. Tasapainoisessa vihreässä on toivoa, hellyyttä ja turvallista varmuutta. Vihreä edesauttaa keskittymistä ja virkistäytymistä. Vihreä huonetila on jännitystä lieventävä ja se toimii hyvin myös makuuhuoneen värinä.
  Sininen on viileä, rauhallinen ja harmoninen väri. Se auttaa myös keskittymään. Sininen avartaa ja viilentää tilaa. Sinistä väriä pidetään levon ja rentoutumisen värinä, joten se toimii hyvin juuri makuuhuoneen sisustuksessa. Keittiöön se sopii rauhoittavuutensa vuoksi. Pesuhuoneessa sininen antaa puhtaan ja raikkaan vaikutelman. Sininen on myös hyvä taustaväri.
   Violetti mielletään mystiseksi ja viisauden symboliksi. Tumma violetti luo tunnelmaa ja tyylikkyyttä. Vaalea violetti rauhoittaa ja avartaa tilaa. Violetti elvyttää luovaa mielikuvitusta ja keskittymiskykyä. Se edistää sisäisen tasapainon löytymistä ja rauhoittaa. Toisaalta violetti on myös eristäytymisen väri. Viileänä ja rauhoittavana värinä violetti soveltuu esimerkiksi makuuhuoneen väriksi. Violetti sopii hyvin ympäristöön, jossa toteutetaan luovaa toimintaa.
  Ruskea on luonnollinen väri ja siksi varma valinta myös kotiin. Ruskea tuo eri luonnonmateriaalien, kuten hiekan, tiilen ja puun sävyissä kotiin rauhallisen ja maanläheisen tunnelman. Ruskea hyväksyy helposti rinnalleen muita värejä.
  Valkoinen luo rauhallisen, viattoman ja ajattoman tunnelman. Valkoinen yhtenäistää sisustusta ja luo harmoniaa. Valkoinen on tehosteväri, joka korostaa toisten värien vaikutusta ja tuo muita värejä esille. Valkoista käytetään, kun tilasta halutaan neutraali, puhdas, tyyni ja avoin. Se on energiaa ja valoa antava, mutta voi myös jättää huoneen kylmäksi ja torjuvaksi. Valkoinen tekee tilasta avaran ja avoimen. Valkoiseen saadaan lämpöä ja tunnelmaa, kun siihen lisätään hieman muuta väriä.
Musta liitetään usein suruun, mutta myös tyylikkyyteen ja arvokkuuteen. Mustaa kannattaa käyttää vain pieninä määrinä tarkentamaan ja rajaamaan toista väriä sekä tuomaan ryhtiä sisustukseen. Huonetilassa musta on ehdoton ja alistava. Mustassa voi kokea väsymyksen, voimattomuuden ja haluttomuuden tunteita.
Harmaa on arkinen väri, joka toimii sisustuksen rytmittäjänä. Harmaat betoniseinät ovat masentavat, mutta lattialla harmaata ei välttämättä edes huomaa. Arkisena värinä se on tuttuuden ja kodikkuuden väri. Harmaa sointuu monien värien rinnalle tyylikkäästi ja on mainio taustaväri.

 
Lähteet:

Donner, E. 1991. Tunne luonteesi värit. Kirjayhtymät, Rauma
Yhteishyvä / Kodin värit
Yhteishyvä / Värien vaikutukset


Valo ja väri sisutuksessa

Oletko tarkkaillut ympäristössäsi esiintyviä värisävyjä?

Minkä väriset verhot huoneessasi on?

Näyttääkö mattosi samalta päivänvalossa tai iltahämärässä?

Oletko joskus ostanut kangasta ja huomannut sen ”muuttaneen väriä” kotiin päästyäsi?

Ostamamme kankaan väritykseen vaikuttaa ympäristön valaistus. Sama kangas saattaa vaikuttaa eriväriseltä päivän valossa tai kaupan loisteputkien valossa. Joskus voi olla hyvä tarkastella kangasta ennen ostamista juuri siinä valaistuksessa, missä sitä on tarkoitus käyttää.

Miksi valo on tärkeää sisustusväreissä?

Väri on sähkömagneettista säteilyä, siis valoa, jota voidaan havaita näköaistilla. Väri ja valoisuus muodostavat yhdessä värin sävyn. Värin näkeminen ja kokeminen on hyvin yksilöllistä.

Tästä syystä voidaan siis sanoa, että valo tekee värin. Omaa ympäristöään voi havainnoida erilaisissa valaistuksissa. Ymmärrys siitä, kuinka valo, pimeys ja varjot muovaavat tilaa ja vaikuttavat ilmapiiriin sekä tunnelmaan, tulevat esiin havainnoinnin ja tarkkailun avulla.

Sisustukseen vaikuttaa luonnonvalon lisäksi keinovalaistus. Keinovalaistukseen kuuluu yleisvalaistus, työvalaistus ja kohdevalaistus. Nämä muodostavat yhdessä tilan tunnelman ja voivat lisätä viihtyisyyttä sekä hyvinvointia. Yleisvalaistus toimii taustavalona ja työvaloja tarvitaan työskentelyn helpottamiseksi. Kohdevalot taas auttavat yksityiskohtien korostuksessa ja tunnelman luomisessa.

   

 
Tehtävä 1.

Harjoittele valon vaikutuksen havainnoimista:

Voit tehdä harjoituksen omassa huoneessasi. Tarkkaile huonetta ensin ilman keinovalaistusta ja lisää vähitellen yleisvalaistusta, kohdevalaistusta tai kynttilän valoa. Miten ympäristö muuttuu? Tarkkaile erityisesti sisustuksessa olevia tekstiilejä ja niiden värisävyjä. Kirjoita havainnoistasi paperille eri vuorokaudenaikoina.

Huomioi erityisesti seuraavia asioita:

  • Millainen väritunnelma huoneessa vallitsee?
  • Miltä lattian väritys näyttää?
  • Mitä tapahtuu seinien värityksessä?
  • Millaisia muutoksia tapahtuu huonekalujen värisävyissä?
  • Miten tekstiilien värisävyt muuttuvat valoisuutta muuttamalla?

 
Tehtävä 2.

Harjoittele valon vaikutusta kankaan värisävyyn:

Tarvitset palan kangasta ja taskulampun. Tarkastele kangasta ja kirjoita näkemistäsi väreistä paperille. Sytytä taskulamppu ja suuntaa valokeila kankaalle. Mitä havaitset?

 
Lähteet:

Constable, J. 2000. Valo. Mietteitä valosta.
Teoksessa J. Barnard & N. Barnard: Uusi sisustuskirja. (suom. P. Latvala) Helsinki: WSOY (s.42-43)
Wikipedia


Värien yhdisteleminen

Värimaailmat

Värien yhdistely ei ole vaikeaa, kun tietää perusasiat. Omaan silmään luottaminen on aina järkevää, sillä omat mieltymykset, kokemukset ja muistot muovaavat värien kokemista.

Värit muuttavat huoneen olemusta ja luonnetta. Vaaleat värit avartavat ja tuovat hiljaisuuden ja rauhan tunnetta tilaan. Tummat värit pienentävät huonetta ja tekevät siitä pienen pesän tai kolon. Mustalla korostaminen tuo tilaan myös dramatiikkaa ja eksentrisyyttä.

Valitessasi huoneeseen värejä, valitse ensin yleisväri, jota on eniten tilassa. Se voi olla esimerkiksi seinien tapetin tai maalin väri. Tämän jälkeen valitse joitakin tehostevärejä, joilla tuot tilaan lisää tunnelmaa. Tehostevärejä on yleensä melko vähän, esimerkiksi verhoissa matoissa ja koristetyynyissä. Yritä löytää myös epämieluisista väreistä mieluisia sävyjä, sillä niitä on olemassa tuhansia. Tietyn tunnelman saavuttamiseksi tarkka valinta on tärkeää.

Suuri määrä voimakasta väriä tuo huoneeseen dramatiikkaa. Liian monen värin yhdisteleminen saattaa muuttaa huoneen levottomaksi. Katse ei löydä leposijaa ja värit häiritsevät toisiaan. Tunnelma on helposti hermostunut ja epämääräinen. Oikein yhdisteltynä värit luovat jännittäviä kokonaisuuksia.

Sisustuksessa käytetyt tehostevärit kannattaa valita siten, että ne muodostavat joko lähiväri- tai vastavärikokonaisuuden. Liian sävysävyyn väritetty huone voi ajan mittaan muuttua väsyttäväksi. Poikkeavat sävyt tuovat huoneeseen elävyyttä ja ryhdikkyyttä.

    

Värien kokeminen

Viileät värit kylmentävät ja suurentavat tilaa, kun lämpimät värit pienentävät ja tekevät tilasta kutsuvamman ja turvallisemman. Väriopissa on yleisesti hyväksytty, että ihmiset kokevat punaisen lämpimänä, tulen, lieden, veren ja nousevan auringon värinä, ja sinisen kylmänä veden, jään ja avaruuden värinä. Luonnossa vuoret muuttuvat sinertäviksi kaukana taivaanrannassa, kun taas lähellä katsojaa olevat asiat näyttävät punaisemmilta ja häviävät näkyvistä pimeässä.

Väriympyrässä lämpimät värit ovat punaisen ja keltaisen välissä ja viileät sinisen ja vihreän välissä. Mikään väri ei kuitenkaan ole yksin kylmä tai lämmin, vivahteeton, vaan jokaisen värin sisällä on erilaisia, erilämpöisiä sävyjä. On siis olemassa niin kylmiä punaisia, kuin lämpimiä keltaisiakin.

Kokeilu

Pääset kokeilemaan värien yhdistelemistä Tikkurilan sivustolta värisuunnitteluohjelmalla. Siellä voit tehdä erilaisia väriyhdistelmiä monenlaisiin tiloihin.

 
Lähteet:

Snidare, U. 1997. Sisusta väreillä. Helsinki: Otava
Jokela, A. 2005. Suomalainen sisustuskirja. Helsinki: Otava

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!