Rukin osat

  1. Penkki
  2. Jalka
  3. Pyörä
  4. Pyörän rumpu
  5. Puolapuut
  6. Reisi
  7. Liipotin
  8. Ruuvi
  9. Ämmä
  10. Nyöri
  11. Poljin
  12. Pikkutolpat eli korvakot
  13. Lyhty eli siipi

JPEGRUKINOSAT2

Lyhdyn osat

  1. Hampaat
  2. Kehrä
  3. Kara
  4. Rulla
  5. Torvi
  6. Langan juoksureikä

jpegLYHTYPALAT1

JPEGLYHTY2

Karstat

  1. Kahva
  2. Piikit
  3. Pohja, nahkaa tai kautsukkia

JPEGKARSTAT1


Karstaaminen

Karstauksen tarkoituksena on saada kuidut yhdensuuntaisiksi ja rullatuksi kehruuta varten. Alakarstalle levitetään tasaisesti ohut kerros villaa, siten että leikattu pää on kohti karstan kahvaa. Tällöin villatapuli kiinnittyy karstojen piikkeihin ja avautuu helpoimmin. Karstaan ei kannata kerralla laittaa liian paljon villaa, karstatessa karstan pohjan tulee näkyä kuitujen läpi.

 JPEGASETTELU

Alakarsta otetaan vasempaan käteen ja asetetaan se vinosti vasemmalle polvelle. Oikea karsta asetetaan piikit alaspäin ja tuetaan etu- ja/tai keskisormella karstan päältä. Karstauksessa käytetään kevyttä otetta, karstoja ei tarvitse painaa toisiaan vasten.

JPEGKARSTAUSALKAA

uusikarstausJPEG

Karstaus aloitetaan vetämällä oikealla karstalla vasemman karstan alareunasta ja edetään vähitellen vasemman karstan yläreunaan. Karstat vedetään toistensa yli niin, että kuidut irtoavat toisistaan, eivätkä mene kaksinkerroin karstojen väliin. Kun oikea karsta on viety n. 4 - 6 kertaa vasemman yli, kuituja on tarttunut kumpaankin karstaan.

UUSIIRROTUSJPEG

Villat saadaan siirrettyä kokonaan vasemmalle karstalle asettamalla karstat samansuuntaisesti kahvat itseen päin, vasen karsta oikean takapuolelle vetäen sillä ylöspäin. Villat siirtyvät ylempään karstaan. Vastaavasti villat voidaan siirtää oikealle karstalle. Karstausta jatketaan vaihtaen kuituja vuoroin oikealle ja vasemmalle karstalle kunnes kuidut näyttävät tasaisilta.

JPEGIRROITUS

Villat poistetaan karstoista vastaavalla tavalla kuin edellä siirrettiin villat toiselle karstalle. Irrotettaessa tehdään molemmat siirtovaiheet peräkkäin, karstaamatta enää välillä. Lepere muodostetaan pyörittämällä villoja karstojen selkämyksillä.

JPEGLEPERE


Kehrääminen

Polkemista kannattaa harjoitella tyhjällä rukilla ennen kehräämisen aloittamista. Rukki lähtee parhaiten 'käyntiin', kun liipotin on ylimmässä asennossa. Polkemisrytmin on hyvä olla tasainen ja hidas. Kun rukin pyörä pyörii myötäpäivään, syntyy lankaan Z-kierre ja vastapäivään S-kierre. Kiertämällä ruuvia itseen päin, ämmä liikkuu ylöspäin, jolloin nyörit kiristyvät, nyörit löystyvät vastaavasti kiertämällä ruuvia itsestä poispäin.

Alkulangan ja villahahtuvan päät asetetaan päällekkäin vähintään 5 cm:n matkalta. Puristamalla alkulangan päätä, hahtuvan kuidut kiertyvät lankaan kiinni. Hahtuvaa pidetään oikeassa kädessä peukalon ja etusormen välissä. Oikealla kädellä vedetään hahtuvasta kuituja, vasemmalla kädellä estetään kierteen pääsy käsien välissä oleviin kuituihin.
 
JPEGPURISTUS

Kuituja venytetään, ne yhdensuuntaistuvat ja ohentuvat. Liu'uttamalla vasemman käden sormia kohti oikeaa kättä kierre pääsee kuituihin. Annetaan rukin vetää lanka rullalle. Oikealla kädellä päästetään uusia kuituja hahtuvasta, ne venytetään, ja niille annetaan kierre. Kierre ei saa karata käsien väliin ja siitä edelleen hahtuvaan.

Kun hahtuva loppuu, jätetään sen päähän 'tupsu' ja liitetään uusi hahtuva vähitellen mukaan.

JPEGVENYTYS

JPEGLIUUTUS

Kertaaminen

Jos kehrätty lanka on Z-kierteistä, kerrataan lanka S-kierteiseksi (vastakkaiseen suuntaan kuin kehrätessä). Molemmat rullat asetetaan rullatelineeseen ja solmitaan päät alkulankaan. Kerrattavat langat otetaan vasempaan käteen, pidetään käsi paikallaan ja pyöräytetään rukki pyörimään.

JPEGKERTAUS1

Oikean käden peukalo ja etusormi kuljettavat kierrettä kohti vasenta kättä. Poljennot kannattaa laskea, jotta langasta tulee tasakierteistä. Esim. neljä kertaa noin 30 cm:n matkalla. Peukalolla ja etusormella pidetään tiukasti kiinni langasta ja annetaan rukin vetää lanka rullalle. Vasen käsi huolehtii, ettei säikeet kierry toisiinsa tai itseensä. Poista lanka rullalta vyyhteämällä se esim. viipsinpuulle tai kyynärvarren ympäri.

JPEGKERTAUS2


LÄHTEET

Anderson, E. 1987. The spinner's encyclopedia. Great Britain. A David & Charles craft book.
Brown, R. 1998. The weaving, spinning and dyeing book. USA: Alfred A. Knopf.
Dalby, G. & Christmas, L. 1987. Spinning & dyeing. An introductory manual. USA: David & Charles Inc.
Field, A. 1999. The Ashford book of spinning. New Zealand: Rainbow Print Ltd.
Hukkinen, S. 1995. Luonnonkuitujen kehruu. Helsinki: Dataliina Ay.
Kojo, P. & Saurola, S. (toim.). 1978. Isotaito: Otavan iso taitosanakirja, osa 2. Helsinki: Otava.
Kroll, C. 1981. The whole craft of spinning. From the raw material to the finished yarn. USA: Dover Publications Inc.
Raven, L. 1987. Hands on spinning. USA: Interweave Press Inc.
Varilo, S. 1984. Kehrääjän kirja. Helsinki: Hakapaino Oy.

Savonlinnan opettajankoulutuslaitos
Anna Hietalahti &  Anu Turunen

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!