Opettajan kokemuksia yläkoulun tekstiilityöstä:

Juuttiloimi ja pannunaluset on hyvä yhdistelmä, sillä kahdessa oppitunnissa yksi oppilas ehtii kutoa oman pannunalusensa.

  • Kuvaamissani pannualusissa on 144 langan loimi. Sidos on palttina, mutta kannattaa niisiä neljälle varrelle ja siis neljä polkusintakin. Juutti on tahmeaa, siksi noin on helpompi kutoa.
  • Kuteena käytettiin joka toinen juuttia ja joka toinen joko ohutta köyttä tai luonnon puuta sekä valmista pyöreää rimaa.
  • Valmis puu ja köysikin värjättiin teknisestä työstä saadulla väriaineella eli kastelemalla vaan väriliemeen.
  • Itse kyllä keräsin ja pätkin esim. kaupungin leikkaamista energiapajuista valmiiksi puutarhasaksilla tuoreena. Kysyin tietenkin ensin luvan.
  • Puutikkujen kannattaa antaa kuivua ennen kudontaa.

Lointa ei kannata katkaista jokaisen pannunalusen jälkeen, vaan vasta sitten kun tukille ei enää mahdu. Katkaisemisessakin selviää vähemmällä loimen menetyksellä kun laittaa erikeeperiä katkaisukohtaan noin parin cm:n matkalle huolellisesti niin, että kaikki loimilangat ovat liimassa ja annetaan kuivua.

Pannunalusen päihin kudotaan esim. n. 12 cm pelkällä juutilla, josta saadaan taiteltua kolmikertainen päärme. Taittelussa on vasara hyvänä
apuna. Päät kannattaa siksakata ennen taittelua.

Iloista kudontaa!
toivottelee
Kaija Leppänen

pannunalunen1 pannunaluset


Muokattu 5/2016

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!