Tervetuloa oppimaan loimen luomista ja kankaan rakentamista vipukangaspuihin!


Vipukangaspuut

LOIMEN KÄÄRIMINEN KANGASPUIHIN

Luotu loimi kääritään kangaspuiden loimitukille tasaisesti ja halutun levyisenä. Käärimisen apuna käytetään käärinpirtaa.

Käärinpirta eli pasmakaide

LOIMEN KÄÄRIMISEN VALMISTELU

  1. Kangaspuiden niisivarret tulee nostaa etupuolelta vipukehän päälle.
    Irroita luhan kansi ja poista myös pirta luhasta.
  2. Aseta käärinpirta paikoilleen. Vipukehään ripustettava malli kiinnitetään takalautaan nyöreillä.'
  3. Mittaa käärinpirran keskikohta ja loimen leveys sen suhteen tasaisesti molemmin puolin. Merkitse esim. langanpätkällä loimen reunakohdat.
  4. Vedä loimitukin liina selkäpuun yli.
  5. Avaa loimipalmikkoa ja pujota loimen pohjukka varpaan.
  6. Sido varpa molemmista päistään kiinni pohjaliinan varpaan.
  7. Jätä varpojen väliin loimelle tilaa muutama senttimetri.
  8. Poista pohjukkalanka.
  9. Kuljeta loimi käärinpirran ja rintapuun yli.
  10. Avaa tiuhtalanka, mutta ÄLÄ POISTA SITÄ!
  11. Levitä lointa varovasti.

LOIMEN JAKAMINEN KÄÄRINPIRTAAN

Käärinpirrassa on 1 cm:n etäisyydellä metalliset piikit eli piit. joiden väliin jääviin rakoihin loimilangat asetellaan tiuhdan määräämässä järjestyksessä. Jokaiseen rakoon tulee siis yhtä monta loimilankaa kuin on loimen tiheys.

Aloita jakaminen oikeasta reunasta. Ota vasempaan käteen pieni määrä loimilankoja, pujota vasen etu- ja keskisormi tiuhdan paikalle ja oikealla kädellä erottele sisaruksia käärinpirran rakoihin. MUISTA TIUHDAN MÄÄRÄÄMÄ JÄRJESTYS!

Kun koko loimi on  jaettu käärinpirtaan, tasoittele loimilangat pohjukkavarvalle samalle leveydelle. Aseta mittanauha tms. "kanneksi" käärinpirtaan estämään loimilankojen irtoamista pirrasta käärittäessä.

surmansilmukka-estesolmu

Sido loimen pohjukkavarpa ja liinan varpa nyöreillä surmansilmukka-estesolmuin. Käännä solmut varpojen alle.

LOIMEN KÄÄRIMINEN KÄÄRINPIRTAAN

Loimen käärimisessä tarvitaan vähintään kaksi henkilöä. Toinen pitää lointa kireällä ja toinen kääntää loimitukin kampea ja tarkkailee sekä ohjaa loimilankojen kulkua tukille.

Loimen pitäjä istuu lattialla kangaspuiden takana ja ottaa tukea jaloillaan polkuspuusta. Loimesta pidetään kiinni napakasti ja sitä päästetään vähitellen avaamalla loimipalmikkoa. Työ on hyvä välillä keskeyttää ja selvitellä loimilankoja haroen niitä sormilla.

Kammenkääntäjä ohjaa sormillaan loimilankoja selkäpuulla niin että ne asettuvat toistensa lomaan. Reunassa loimilankoja siirretään välillä keskemmälle. Lointa kääritään niinkauan kunnes loimen pää on rintapuunkohdalla. Pitäjän tulee siirtyä loppuvaiheessa kangaspuiden etupuolelle.

Pitkät loimet, joissa loimilankoja kiertyy useita kerroksia päällekkäin, tulee vahvistaa varvoilla tai pahvilla. Tuet asetellaan käärimisen yhteydessä loimikierroksen väliin. Tukikerroksia voi olla useita.


« PALAA SIVUN ALKUUN

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!