Punontatöitä, jotka on suunniteltu ja valmistettu kierrätysmateriaaleja hyödyntäen - kierrätyspunontaa.

Päämateriaalina on käytetty vanhoja palkintomitalien nauhoja. Työ palauttaa muistoja mieleen, jolloin muistoja voi työn välityksellä siirtää tulevaisuuteen. - Minna -
Vanhojen vöiden uusi elämä
- Eeva-Kaisa -
Kukkaro
Äitini kauan sitten keräämät nahkapalat pääsivät varastosta käyttöön punotuksi nahkakukkaroksi.
- Kati -
Jumbo-kori
Koriin on hyödynnetty kesken jääneen takin lankoja, Jumbo-lankaa.
- Katja -
Lankakori
Omaan punontatyöhöni valitsin materiaaliksi vanhat, käytöstä poistetut T-paidat.
- Jutta -
Vetskarin voimin
Olin joskus ostanut kirpputorilta ison säkillisen imelän värisiä vetoketjuja, joita loppujen lopuksi en ole käyttänyt mihinkään niiden värien vuoksi. Päätin siis kokeilla, kuinka ne sopisivat punontaan. Vetoketjujen punominen oli melko haastavaa, sillä ne eivät olleet tarpeeksi jämäköitä. Jouduin hieman ompelemaan vetoketjujen sivuja yhteen korin ollessa melkein valmis, sillä ketjut eivät tahtoneet pysyä paikoillaan.
- Emmi -
Vetoketjukori
Kirpputoreja kiertäessä sain idean vanhoista vetoketjuista. Näistä sain värikkään kokonaisuuden, jota kuitenkin tasapainotin sillä, että ompelin koriin sisäpussin.
- Eeva-Liisa -
Pöytäroskis
Punonnan materiaaliksi valitsin vanhan japanilaisen lehden, jota en ole raaskinut heittää pois.
- Vilja -
Mitä voit tehdä kirjalla? Sitä voi: lukea, pitää painona, polttaa, tahria ja punoa. Suunnittelun lähtökohtana oli kirjan uusi elämä.
- Anna M. -
Oman punontatyöni suunnittelu alkoi katselemisesta menneeseen.
Mielestäni vanhat kirjat ovat mielenkiintoisia. Pidän niiden kellastuneista sivuista ja hienoista mustavalkoisista kuvista. Vanhoihin kirjoihin on tallentunut paljon; mennyttä elämää. Joskus kierrätyskeskuksessa kierrellessäni käsiini sattui ilmaishyllystä kaksi vanhaa tietosanakirjaa. Koska ne oli ilmaishyllyssä, ajattelin, että voin ottaa kirjan ja käyttää sitä hyödyksi muullakin tavalla kuin perinteisesti lukemalla. Kirjassa oleva tieto on jo menettänyt tiedon arvon, mutta siinä olevan menneisyyden voisi säilyttää jollakin uudella tavalla. Korin sisälle laitoin vanhan akryylipipon, joka oli nukkaantunut päältä ja mennyt pieneksi, ja sen takia oli menossa roskiin.
- Anna T. -
Löysin autotallistamme pinon vanhoja tietosanakirjoja, jotka olivat matkalla roskiin. Päätin hyödyntää niitä punontatyöhöni. Käytin siis kierrätysmateriaalia ja paperista tehty kori on helppo hävittää kun sitä ei enää haluta käyttää - ekoteko.
- Henna-Riikka -
Karkkipapereista kännykkäpussi.
Edesmennyt mummoni tarjosi meille aina Pihla-kettukarkkeja, joten minun punontatyöni lähtökohtana on lapsuus, mummola ja muistot.
- Marjo -
Punottu namuropponen.
Mitä ropposeni on? Paperisia lahjakasseja, lämpimiä ajatuksia. Foliopaperia, talven kimallusta. Sitä ropposeni on.
- Tanja -
Kori on valmistettu reilukaupan kahvipusseista, joita äitini on säästänyt huolella vuosia.
- Kaisa -
Olen punonut tämän korin mummila-reissullani. Tähän lehtikoriin on käytetty 96 kahvipussia. 49 pussiakin olisi riittänyt, jos palat olisi käyttänyt valikoimatta.
- Valpu -
Toisen roska on toisen aarre
Käytin punontatyöhöni erilaisia pätkiä ja jämäkeriä, mitä maton kutomisesta oli jäänyt jäljelle.
- Vivi -
Turvavöistä punottu jalkarahi
Idea rahiin lähti Tyylivarkaat-sisustusohjelmasta. Veljeni auttoi minua rahin rungon tekemisessä. Turvavyöt ostin autopurkaamolta.
- Matilda -
Johtoajatus
Kun ostaa uuden kännykän, mukana tulee aina uusi laturi. Ainakin meidän perheeseen näitä latureita on päässyt kertymään iso, epämääräisen sotkuinen kasa. Mietin sitten eräänä päivänä, että mitähän noille tekisi ja juuri oli harjoiteltu punomista, niin siitähän se ajatus sitten lähti - johtoajatus. Kävin lisäksi ostamassa kassillisen sähköjohtoja kierrätyskeskuksesta. Reunapitsi on isosiskoni virkkaama, ja kahvan puiset pallot otin talteen entisistä keittiötuoleistani.
- Niina -

Punontatyöt on suunniteltu ja valmistettu kierrätysmateriaaleja hyödyntäen Kudonta-kurssilla Savonlinnan kampuksella Itä-Suomen yliopistossa.
Tarja Kröger 4/2012, päivitetty 3/2024.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!