Suomi: Rauman nyplätyt pitsit


POHJOISTA KÄSITYÖKIELTÄ

KOOSTE KÄSITÖISTÄ SKANDINAVIASSA - PERINNETTÄ JA NYKYPÄIVÄÄ


Raumalla on legendan mukaan osattu nyplätä pitsiä jo 1500-luvulta alkaen.

1600-luvun perunkirjat kertovat raumalaissukujen omistamista pitseistä. Pitsit olivat siihen aikaan muotia aatelistoon ja papistoon kuuluvien  miesten ja  naisten vaatetuksessa.

Nypläystaito tuli Raumalle todennäköisesti merimiesten ja kauppiaitten mukana. Raumalaisten omistamat laivat kulkivat kauppamatkoilla Euroopan satamiin. Saattaa olla että taito tuli Tukholmasta tai ehkä Amsterdamin kautta Flanderista.

1700-luvulla raumalaisten nypläystaito oli  korkeatasoista. Mallit olivat hienoja ja  mynsterit monimutkaisia. Raumalla tehtiin samantyyppisiä pitsejä kuin Keski-Euroopassa. Kotona kehrätty pellava ei ollut tarpeeksi hienoa vaan pellavalankaa tuotettiin Hollannista.

Nypläystä pidettiin merkittävänä elinkeinona, joka toi Raumalle taloudellista vaurautta. Naisten tykkimyssyjen nyplätyt pitsit olivat Raumalla nyplättyjä, esim. froderi-pitsiä.

Raumanpitsit on nimetty joko taitavan nyplääjän nimestä esim. steenrooskalai, kaisastiinalai tai pitsin ulkonäöstä esim. triptrappu, vastusjärtta, ristmandelii.

1800-luvulla, kun  tykkimyssyt jäivät  pois muodista ja tehdaspitsit tulivat markkinoille, nyplääminen Raumalla väheni. Muutaman taitavan nyplääjän varassa taito kuitenkin säilyi.

1900-luvulla on nypläysharrastusta Raumalla pyritty elvyttämään. Rauman Nypläyksen Harrastajat r.y.  järjestää nypläyskursseja ja välittää pitsimalleja nyplääjille. Joka kesä Raumalla vietetään pitsiviikkoa. Erilaisin näyttelyin ja kurssein tehdään tunnetuksi perinteistä raumalaista ja ulkomaista pitsinnypläystä. Suunnittelukilpailujen avulla edistetään uusien pitsien kehittämistä ja etsitään pitsille uusia käyttökohteita.

Rauman museossa ja Suomen Kansallismuseossa on laaja raumalaisten pitsien kokoelma.

floderi_tykkimyssy
Floderi, tykkimyssy.

raumanpitsi_karrynpyara
Kärrynpyörä

raumanpitsi3  raumanpitsi5

raumanpitsi7  raumanpitsi8  raumanpitsi-pyorea


Lisää aiheesta:

http://www.rauma.fi/koe-kaupunki/kulttuuri/museot/rauman-museo/nayttelyt-museossa

Pitsinnypläys Orimattilan Heinämaalla


Muokattu 6/2016

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.